Skip to main content

Kápráztassa el vendégeit koktélokkal!

| Gourmet Riporter | Pincesor

Régóta szeretné próbára tenni alkoholmixelő képességét a házi bárpult mögött vagy a konyhában? Elbűvölné vendégeit egy finom koktéllal az év utolsó napján, de nem tudja, hogyan fogjon hozzá? Ha igennel felelne bármelyik kérdésre, feltétlenül olvasson tovább: a szakma ikonjától, Kinczler András mestermixertől kértünk tippeket, tanácsokat.

Kezdőknek, amit bárki el tud készíteni a Gin & tonik koktélt ajánlja. A Gin & tonik napjaink egyik legsikeresebb és legtöbbet értékesített kevert itala, elkészítése nagyon egyszerű, hiszen mindössze 2 összetevőből áll, a ginből és a tonikból. Mindazonáltal érdemes odafigyelni az arányokra és a kiegészítőkre. Korábban 3 rész tonik, 1 rész gin volt a megszokott, napjainkban a mixerek a 2:1 arányt ajánlják.

Ez legfőképp a reneszánszát élő gin és tonik növekvő választékának köszönhető, amelyek jobbnál jobb minőségben kaphatók szerte a világon.
Fontos a pohár kiválasztása, tanácsolja Kinczler András, a Koktél Műhely Mixeriskola Debrecen tulajdonosa, a koktélt általában ballon típusú talpas pohárban készítik (kifejezetten gin & tonik pohár), de természetesen long drink pohárban is készíthetjük.

koktelok 011 gintonic pxhere

Gin & tonik

A gin & tonik mintegy kiegészítője, amitől komplex lesz az ital és kialakul a végső ízvilága, megjelenése, a díszítés, aminek csak a kreativitás szab határt. Érdemes beszerezni különböző citrusokat (narancs, grapefruit, lime, citrom), vagy ezek aszalt változatát, különböző gin-tonik fűszereket, amik már szinte bárhol elérhetők, ha kicsit utánanézünk.

Ezek a fűszerek olyan növények, amelyeket a gin készítésekor is felhasználnak, így gin-tonik mixelésekor kiemelik az ízeket. Ilyen fűszer lehet a borókabogyó, a szegfűbors, a kardamom, a fahéj, a csillagánizs, a narancs, a rózsabors, a chili, a gyömbér, melyek kis mennyiségben az ital elkészítésének a végén (a jég, a gin és a tonik hozzáadása után) kerülnek az italba.

Gondoltunk azokra is, akik szerényebb pénztárcával rendelkeznek, nekik Kinczler András azokat a gyorsan és egyszerűen elkészíthető koktélokat sorolja, amelyek vagy már meglévő recept szerint készülnek, vagy a rendelkezésre álló alapanyagokból készítik. Talán nem is gondolnánk, de több ismert ital is van, amely ebbe a kategóriába tartozik. Ilyen az a három is, amelyet bemutatunk, és amelyekről bizonyára már hallottak, csak még nem volt alkalmuk elkészíteni őket. A három ital készítése azoknak ajánlott, akik alacsonyabb költségvetésből szeretnének gazdálkodni, hasonló alapanyagokból többféle italt készíthetnek.

koktelok 021 sexonthebeach trinkreif.de

Sex on the Beach

Az első a Sex on the Beach, amely vodkát, áfonyalevet, baracklikőrt és narancslevet tartalmaz. Elkészítése a kivetkező: jeget töltünk egy long drink pohárba, majd 1 dl narancslevet, erre óvatosan ráhelyezzük a 4 cl vodkát és a 2 cl baracklikőrt, mivel a két ital képez egy réteget a narancslevünkön, Ha az utolsó alapanyagunkat, a 4 cl áfonyalevet óvatosan a jégre töltjük, egy 2 rétegű (színű) italt kapunk.

A második koktél, a Cosmopolitan, amely egy kedvelt shakelt ital, főleg hölgyek körében, abszolút party italként titulálják. A 3 cl vodkát, 3 cl áfonyalevet, 2 cl narancslikőrt és 2 cl lime levét, beletöltjük egy shakerbe, összerázzuk, majd egy hűtött koktélos pohárba szűrjük, a gyakorlottabbak a végén narancshéjpermetet helyeznek rá, a gyümölcs héját beledobhatjuk az italba, így díszként is funkcionál.

koktelok 031 cosmopolitan Delish

Cosmopolitan

A harmadik koktél a Vodka Sidecar, szintén egy shakelt ital, összetevőit tekintve hasonló az előző kettőhöz, 4 cl vodkát, 3 cl narancslikőrt és 2 cl lime levét tartalmaz. Miután az összetevőket összeráztuk, a kész italunkat egy hűtött koktélos pohárba szűrjük, díszítése egy szelet narancs vagy narancshéj a pohár szélére helyezve.

koktelok 041 Sidecar tinroofdrinkcommunity

Vodka Sidecar

Haladóknak ajánljuk a Mojitót, amihez kell egy kis ügyesség, és vállalkozói kedv. Több összetevőből áll, fontos az italkészítés lépéseit és az alapanyagok sorrendjét betartani, és természetesen a pontos mennyiségekre is figyelni. A Mojito az egyik legnépszerűbb rumalapú koktél. Elődje a Draque elnevezésű ital volt, melyet előtte a rum őséből, aguardientéből készítettek, létrejötte pedig Francis Drake tengernagy nevéhez köthető. Az ital a nevét egyes források szerint a Kanári-szigetekről származó mojo szószról kapta, mások szerint pedig a spanyol mojado (nedves) szóból alakult.

A koktélba menta, fehér rum, lime, cukor és szóda található az eredeti receptúra szerint. Egy long drink pohárba, belerakunk 8–10 db mentalevelet, 45 cikk friss lime-ot, ezeket egy törőfa segítségével megtörjük, majd rátöltjük a 2,5 cl cukorszirupot és a 4 cl fehér rumot. Feltöltjük a poharunkat jéggel és az utolsó alapanyagunkkal, a szódavízzel. A végén nincs más dolgunk, mint egy bárkanállal megkeverni az italunkat, majd díszíteni egy szál mentaággal és egy szelet friss vagy aszalt lime-al.

koktelok 051 mojito allrecipes

Mojito

A Madame koktélt azoknak ajánlja Kinczler András, akik valami exkluzívra vágynak, ami különleges, extrém (de itthon is beszerezhető) és/ vagy drága alkotóelemeket tartalmaz. A Madame, egy különleges ízvilágú koktél, amely sajátos receptúrájú, úgynevezett signature cocktail, de alapanyagaihoz nem lehetetlen hozzáférni.

Nevéhez hűen nőiesebb ízvilágot képvisel, az eper ízzel kiegészített gin, a gyömbérlikőr és a makadámdió-szirup az édes ízt, a friss citrom és a kesernyés friss grapefruit elegye pedig az egyensúlyt biztosítja. Az italt kortyolgatva, egy kellemes élményben lesz részünk, tökéletes választás meglepetésként a hölgyeknek! Shakerben összerázzuk az italunkat és egy hűtött coupette pohárba töltjük, perzsarózsával és naranccsal díszítjük.

Az ital receptje:
- 4 cl Beefeater Pink gin
- 1,5 cl Domaine de Canton gyömbérlikőr
- 1 cl makadámdió-szirup
- 1,5 cl citrom leve
- 2 cl friss grapefruitlé

koktelok 061 madame invasioncocktail

Madame

Gondoltunk azokra is, akik nem fogyasztanak alkoholt vagy vezetnek. Alkoholmentes koktélokat készíthetünk többféle alkoholos koktélt alapul véve, mindössze annyi a dolgunk, hogy kihagyjuk az alkoholt belőle, esetleg helyettesítjük egy másik alapanyaggal, ami illik az italhoz. „A tendencia azonban azt mutatja, hogy a limonádé jellegű italok és a saját receptúra alapján elkészített alkoholmentes italok a legsikeresebbek napjainkban, ennek legfőbb oka az, hogy nagyon sokféle hozzávalót el tudunk készíteni házilag, mint például szirupok, pürék, dzsemek, lekvárok, különböző premixek, cordial-ok és sorolhatnánk, ezek nagyon jól megállják a helyüket, mind íz, mind pedig gazdaságossági szempontból” – avat be napjaink trendjébe Kinczler András.

mixologia 09

Kinczler András

Mi egy finom, limonádé jellegű alkoholmentes italt ajánlunk, ami házi készítésű gyömbérszirupot, friss bazsalikomot, friss citromlevet és szódát tartalmaz. Egy long drink pohárba belerakjuk a bazsalikomot, beletöltjük a citromlevet, egy törőfával kicsit megtörjük, majd jöhet a gyömbérszirup. Jéggel feltöltjük, majd beleöntjük a szódát. A végén egy bárkanál segítségével megkeverjük az italt, majd gyömbérrel és bazsalikommal díszítjük.

Az ital receptje:
- 6-8 bazsalikomlevél
- 2 cl házi gyömbérszirup
- 2 cl friss citrom leve
- szóda a feltöltéshez
- dísz: gyömbérszelet és bazsalikomszár

Fotó: Pxhere, Invasion cocktail, All recipes, Tinroofdrink Community, Delish, Trink reif

Címkefelhő