Skip to main content

Buborék pezseg a sörben is

| Velkei Tamás | Pincesor

Az év utolsó napjához a legtöbben a pezsgő fogyasztását kötik, nem véletlenül: ekkor fogy a legtöbb buborékos ital Magyarországon. Ugyanakkor az ország többsége a sört preferálja. Hogyan hódoljunk egyszerre a különleges sörök fogyasztásnak, fogyasszunk koktélokat, mégse ébredjünk az újév első napján macskajajjal? A sörök egyik legavatottabb szakértőjét kérdeztük. 

A sör igazi társasági ital, még ha sokakban él is a „sörrel nem koccintunk” beidegződés. Kellemes társaságban, finom sörökkel remekül telik az idő, mert laza, s a buborék pezseg a sörben is. A sör összehoz – vélekedik Vásárhelyi István, a Beer Gastronomy – Sörbúvár tulajdonosa. A szilveszteri partikra a nem túl erős söröket, lágert, pilset tartja megfelelő választásnak, szerinte ezek illenek a hagyományos óév végi ételek, a virsli, a tojássaláta, és az egyéb majonézes saláták mellé. Esetleg egy könnyedebb, ám komlós American Pale Ale (APA), hiszen – jó esetben – nem az elázás a cél, csupán a jó hangulat és a kulturált alkoholfogyasztás.

szilveszter sor 031 pinkvilla

Arra a kérdésünkre, hogy van-e jelentősége annak, honnan származik a sör, Belgiumból, Német- vagy Csehországból, esetleg hazai habzó italt választunk, a sörszakértő nemmel felelt, indoklása szerint mindenhol készítenek jó söröket, valójában csak az ízlés és a pénztárca vastagsága szab határt a választásnak.

szilveszter sor 041 pxhere

Kíváncsiak voltunk arra is, a sörszakértő szerint is igaz-e az a régi mondás, miszerint „sörre bor – mindenkor, borra sör  meggyötör”. Vásárhelyi István leszögezte: ihatunk bármit, ami jól esik, de ha egy mód van rá, ne keverjük, és figyeljünk a fokozatosságra, valamint a mértékre. „Érdemes parti közben két-három pohár sör után egy pohár vizet inni, hogy hidratáljuk a szervezetet, így az újév nem indul majd macskajajjal – tanácsolta a Beer Gastronomy tulajdonosa.

szilveszter sor 051 pxhere

Jó hír azok számára, akik nem szeretnének lemondani a sörről, de koktélt is fogyasztanának, hogy léteznek sör hozzáadásával készülő koktélok is. Vásárhelyi István rávilágított: rengeteg ilyen kevert ital létezik, és akár magunk is kitalálhatunk saját receptet. Vigyázni talán arra kell, intett a szakember, hogy ne keverjük a különböző koktélokat, mert a gyomrunk hamar fellázadhat.

Vásárhelyi István pár éve kreálta a Russian Cherry Bitter – Tűz és jég egysége fantázianévre hallgató koktélt. „A jéghideg vodka és a citrusos bodzás ízek mellé a meggyes sör és a citrom frissítően fanyar, emellett a cseresznyelikőr édes íze és a cseresznyehéj sajátos, kesernyés zamata váltakozik az ízlelőbimbóinkon. Egyszerre lángol és kellőképpen hűt” – csigázott a sörszakértő.

dreher sorvacsora 20

Vásárhelyi István munka közben

A koktél hozzávalói:

5 cl vodka
5 cl bodzaszörp vagy -szirup
2 cl cseresznyelikőr
1 dl tonik
1 dl Kriek Lambic (belga stílusú meggyel érlelt sör)
citrom
jég

Elkészítése: egy talpas kehelyben a jégre öntjük (akiknek van otthon, shakerben összerázzák) a vodkát, a cseresznyelikőrt és a bodzaszörpöt, majd hozzáadjuk a tonikot, és a meggyes sört.

 

Fotó: Pxhere, Pexels, Pink Villa, GR

Címkefelhő