Skip to main content

Sauvignon blanc, ásványos és bodzás

| Bojtos Bernadett | Pincesor

Nagyon szeretjük a sauvignon blanc borokat, meleg nyári és őszi estékre kiváló választás lehet, ezért a Budapest Borfesztiválon is ezt a fajtát kerestük az egyik délutánon. Általában szép, sőt, a dél-amerikai standokon igazán különleges tételekkel is találkoztunk.

 

Az elmúlt években a sauvignon blanc vált a világ egyik legnépszerűbb fehérborává, amelynek saját világnapja is van, rajongói május 6-án ünneplik a „nemzetközi sauvignon blanc-napot”. A szőlőfajta Franciaországból, a Loire völgyéből származik, ám egész világot meghódító útjára Új-Zélandról indult, ma már gyakorlatilag az összes nagy bortermelő országban megtalálható ez a fajta.

sauvignonblanc 02

Az idei fesztivál díszvendége Dél-Amerika volt. A chilei standon az Errazuriz 2022-es sauvignon blanc-ját kóstoltuk. Fenséges ital, a fajta királynője, talán soha nem kóstoltunk ennél karakteresebbet, köszönhetően az egyedi környezetnek (erről itt írtunk bővebben), ásványosságnak.

sauvignonblanc 03

Az argentin standon a Colomé Altura Maxima 2022-es tételét ízleltük, ami nem véletlenül volt az egyik legdrágább a fehér közül (11 500 Ft egy palack). Az előzőtől eltérő, virágosabb, picit talán kapros beütésű bor nagyon elnyerte a tetszésünket.

sauvignonblanc 05

A Bujdosó 2021 Selectionjával a 2023-as VinAgora Nemzetközi Borverseny tételeit kínáló standon találkoztunk. Hogy ez pontosan milyen bort takar, nem tudtuk meg, mert a standon nem tudtak róla felvilágosítást adni, a pincészet honlapján pedig nincs ilyen bor, így lehet elírás is. A lényeg azonban, hogy egy nagyon kellemes, szép borral találkoztunk, amit nagyon jólesett kortyolni.

sauvignonblanc 04

És akkor még ejtsünk szót egy cuvée-ről, amelyben szintén házasítottak a sauvignon blanc-hoz, ezt a Nap-völgy Borászatnál kóstoltuk. Szép, nagy házasítás (hét fajta elegye), finom illatában egyikünk egy leleheltnyi kaprot vélt felfedezni, amit a Sauvignon blanc-nak tulajdonított(unk).

*

És ha már sauvignon blanc: korábban volt szerencsénk megízlelni a Veszprémi Érsekségi Pincészet 2021-es évjáratú Sauvignon Blanc borát (erről itt írtunk), ami méltán nyert aranyérmet a 2022-es Balatoni Borok Versenyén.

Mintegy 750 éve, 1277 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel, borkészítéssel a Veszprémi Érsekség (illetve jogelődje, a Veszprémi Püspökség). A kóstolt bor egyik különlegessége maga az eljárás, hogy a szőlőt különböző érési fázisokban szüretelik, és eltérő módon erjesztik és érlelik. A nem teljesen beérett szemek adják a zöld-füves aromákat, az érett szemek pedig a trópusi gyümölcsös ízeket és illatokat.

sauvignonblanc 01

A bor színe lágy sárga, illatoláskor pedig a fajtára jellemző bodzás aroma simogatta először az orrunkat, ezután alma, majd a dominánsabb virágos-füves, végül lágyabb trópusi gyümölcsös jegyek mutatkoztak meg. Kellemes, közepesen testes, harmonikus bor, az illatával összhangban lévő ízjegyekkel, szép savakkal.

 

Fotó: Dancsecs Ferenc; GR

Címkefelhő