Illatsokaság "csillagfényben" – húsvéti borajánló
Közeleg a húsvét, a kereszténység legnagyobb ünnepe. Mincden család igyekszik illő módon megünnepelni, jó minőségű sonkát, tojást, süteményt tálalni a családnak, rokonságnak. S hogy milyen bort kínáljunk a tradicionális húsvéti ételek mellé? Sokaknak okozhat fejtörést a kérdés, ezért néhány tippel kedveskedünk olvasóinknak, milyen borral érdemes koccintani húsvétkor.
A húsvéti sonka, tojás, zöldséges ételek mellé a badacsonyi Borbély Családi Pincészet a frissebb stílusú Tomaj borát ajánljuk. A 2023-as Tomaj a rózsakő, olaszrizling és kéknyelű fajták házasítása, amely egyszerre friss, ropogós és vastag – igazi ásványos badacsonyi bor. Az ásványos harmóniája és frissessége jól illik a húsvéti sonka mellé. A bor a Veszprém vármegyei palackos borok versenyén aranyérmet nyert pár hete.Ahol báránycsülök kerül a húsvéti asztalra, próbáljanak egy vastag, ásványos olaszrizlinget, amit választhatnak a badacsonyi pincészettől. Borbély Tamás kedvenc párosítása az étel mellé a pincészet Bács-hegy Olaszrizling 2021 bora, ami gazdag, ásványos, hosszú lecsengésű, mély ízekkel rendelkező, igazi nagy fehérbor, amihez a szőlőt 50 éves ültetvényről szüretelik, 10 hl-es hordókban érlelik. A kiváló bor nem véletlenül lett több borteszt legjobb olaszrizlingje.Badacsonyi borajánlónkból a Borbély Családi Pincészet Badacsonyi Kéknyelű Selection 2021 bora sem maradhat ki, ami – némileg a böjthöz kapcsolódva – halas fogások adekvát borpárosítása. Egy kiváló ponty vagy fogassült kiváló kísérője a kéknyelű.
Telefon: +36 30 927 1414
Email:
Főúri komplexitás
A Koch Borászat italait választani különösen jó döntés, hiszen a Villányi és a Hajós-Bajai borvidékeken egyaránt tevékenykednek. Széles palettáról tudunk válogatni, amennyiben ünnepi borokat keresünk.
A tavaszi madárcsicsergéshez, baráti, családi rendezvényekhez kiváló választás a borászat hajósi birtokának könnyű, gyümölcsös fehér és rosé borai, amelyek a legmagasabb minőség mellett rendkívül kedvező ár-érték aránnyal rendelkeznek.Ha pedig a húsvéti menühöz keresünk borokat, úgy a borászat két fehérborát is kiemelhetjük, amelyek remekül illenek a tojás és a sonka mellé. A Hajós-Bajai Premium Sauvignon Blanc a fajta jellegzetességét magában hordozó könnyed, reduktív prémium fehérbor. Vágott fű, zöldalma és citrusokkal teli illat mellett karakteres savszerkezet jellemzi.
A Koch Borászat Hajós-Bajai Premium Chardonnay zöldessárga színe, olajos mozgása sejteti, hogy nem kistestű fehérbor. Illatában széna, körte, vanília, tökmag, krémesség egyaránt felfedezhető. Ízét vajasság, körte, alma, teltség és fűszeresség jellemzi, némi fahéj és gyömbér teszi főúrivá a komplexitását. Hosszú lecsengésében csipetnyi ánizs és cherry jelentkezik.
Telefon: +36 30 475 7174
Email:
Rózsás ízvilág ropogós savgerinccel
A húsvéti menühöz ragyogó választás lehet a móri borvidékről a Paulus Gold Generosa. Hogy miért? Mert különleges magyar szőlőfajtáról van szó, amelynek egyedülálló ízvilága nagyszerű döntés a sonka vagy a tojás mellé egyaránt.Mivel a generosa az ezerjó és a tramini keresztezésével nemesített fajta, nem meglepő, ha az első kortynál az ezerjóhoz hasonlatos ropogós savgerincet, míg lecsengésében a traminira jellemző gyümölcsös, rózsás ízvilágot fedezhetjük fel.Már a pohárba töltés közben felfigyelhetünk az izgalmas illatsokaságra. Amennyiben a legények, férfiak elfáradnak a lányok locsolása során, a szódával felfrissíthetik az asztalon álló Paulus Gold Generosát is.
Telefon: +36 70 624 7310
Email:
Olivier saláta, pár korty egri csillaggal
Akik szeretik a jó fehérbort, azok biztos nem fognak csalódni az egri csillagban sem. Az Egri borvidéken a március mindig az egri csillagról szól: attól kezdve, hogy a helyi pincészetek között 2010-ben megfogalmazódott a vágy és igény arra, hogy elkészítsék az egri bikavér fehér párját, a Tóth Ferenc Pincészet is minden évben elkészíti a saját egri csillagát. A legkiválóbb évjáratait superior minősítésben töltik palackba.A pincészet ajánlata alapján a 2022-es évjárat különösen komplex és gazdag ízélményt nyújt, igazi tavaszi borként tartják számon. A húsvéti asztalra szánt bor olyan komolyabb salátákhoz is rendkívül jól passzol, ilyen például az Olivier saláta. A recept nagyon egyszerű és ízlés szerint variálható, kiegészíthető. Lássuk csak!
Tegyünk bele főtt burgonyát, újhagymát, zsenge (esetleg konzerv vagy mirelit) zöldborsót, sárgarépát, savanyú uborkát, kukoricát és természetesen felkockázott vagy szálakra tépett füstölt sonkát, illetve főtt tojást. Ízesítsük majonézzel, petrezselyemmel és sóval, borssal. Ugye milyen egyszerű?
Telefon: +36 30 178 7042
Email: