Skip to main content

Rendkívül erős volt az idei VinAgora borverseny mezőnye

| Gourmet Riporter | Pincesor

Több hónapnyi előkészület után rendezték meg a 25. VinAgora Nemzetközi Borversenyt. Idén példátlanul szoros volt a viadal: 14 országból összesen 877 bort neveztek be, háromnegyed részük hazánkból származott, a zsűritagok pedig a borok 23 százalékát minősítették aranyérmesre. A negyedévszázados évforduló megünneplésének köszönhetően idén a hangulat is fergetegesre sikerült.

 

Idén kiemelkedően erős mezőnyből kerültek ki a szakmai zsűri által éremmel díjazott borok. Az éremkiosztás szabályainak köszönhetően csak a nevezett minták 30 százaléka részesülhet nagyarany, arany- vagy ezüstéremben, azonban ezek megoszlását a végső pontszámok határozzák meg. Idén a végleges ponthatárokat kivételesen magasan kellett meghúzni, az aranyérmes borok száma drasztikusan nőtt, ami egyben azt is jelentette, hogy az ezüstérmeké jelentősen csökkent a tavalyi eredményekhez képest.

Figyelemreméltó, hogy a csendes vörösborok kategóriájában rendhagyó módon egyáltalán nem született ezüstérem, ezzel fordított arányban az aranyérmek száma viszont nőtt, így e kategória borainak egyharmada arany minősítést kapott.vinag24 12A bormintasorozatok és a kóstolási sorrend kialakítása már jóval a verseny előtt megtörténik a nevezés lezárása után. A borsorok egymásutániságát szín, karakter és cukortartalom figyelembevételével kell kialakítani úgy, hogy azok 10-12 bort tartalmazzanak szériánként, illetve azokon belül is szem előtt kell tartani az évjáratot, a hordós érlelés intenzitását és az illatintenzitást is.

A bíráló bizottságok az első minta értékelése előtt próbabírálatot végeznek. Az úgynevezett belövő bor (mise-en-bouche) nyílt pontozásával törekednek arra, hogy kiegyensúlyozott bírálati követelmények alakulhassanak ki a verseny során.vinag24 02A borok előkészítése egy külön helyiségben, a bírálattól teljesen elkülönítetten folyt, megőrizve a borok teljes anonimitását. A bizottságok egy másik teremben dolgoztak, ahol csak a kóstolás lebonyolításában résztvevők lehettek jelen. Nem kis feladat minden érzékszervvel naponta 33-35 borra összpontosítani, ezért a borsorokat követően a pontozók rövid szünetet tarthattak.

A bírálati lapon szereplő pontok összesítése után az átlagtól 5 pontnál jobban eltérő pontszám – a jelentős eltérések torzító hatása miatt – kiesett a végső pontszámból. Amennyiben a bizottságok tagjai között a bírálat során szakmai ellentét alakul ki, a bizottság elnöke konstruktív megbeszélés során rendezte.vinag24 01Több száz minta várakozott, hogy elnyerje a zsűri tetszését: 14 országból összesen 877 bort neveztek be a versenybe, háromnegyed részük hazánkból származott. Az aranyérmek megoszlása is ugyanebben az arányban alakult, vagyis legfényesebb érmek negyedét külföldi borok vitték el. A benevezett borok magas színvonalát tükrözi a kiosztott aranyérmek sokasága az összes éremhez képest. A zsűritagok idén a nevezett borok 23 százalékát taksálták arany- és csak 6 százalékát ezüstre.

A véglegesített ponthatárok értelmében 53 ezüst-, 203 arany-, 9 nagyarany és 7 Champion éremmel jutalmazták a felső 30 százalékot az éremkiosztási szabályoknak megfelelően. A borok eredményei alapján számos különdíj is gazdára talált.vinag24 05A győztesek a fehér, rosé és vörös kategóriákban csak a száraz borok közül, a pezsgő kategóriában pedig csak a tradicionális eljárással készült, brut tételek közül kerülhetnek ki. A bíráló bizottságok elnökei a Champion-díjas borokat a legalább aranyérmet szerzett, ezen belül is az 5-5 legmagasabb pontszámot elért tételek közül választják ki párhuzamos vakkóstolással.

Champion-díjas tételek

Csendes fehérborok kategóriája: J. García Carrión – Pata Negra Rueda Sauvignon Blanc - Verdejo Edicion Especial 2023

Csendes rosék kategóriája: Font Pincészet – Font Cabernet Sauvignon rosé 2023

Csendes vörösborok kategóriája: Garai Pincészet – Täuninger Cabernet sauvignon 2020

Pezsgők kategóriája: Szentpéteri Borpince – Chardonnay Méthode Traditionelle Blanc de Blancs Brut Pezsgő 2021

Természetes édes borkülönlegességek kategóriája: Hangavári Borászat – Tokaji Furmint késői szüretelésű 2021

Botrytisálódott borok kategóriája: Babits Borászat – Babits Tokaji 6 puttonyos Aszú 2019

Gyöngyözőborok kategóriája: Gál Szőlőbirtok és Pincészet – Jóbarát gyöngyözőbor 2023vinag24 06Amennyiben egy adott fajtából legalább 15 magyar minta érkezik, akkor a fajtán belül a legtöbb pontot elért aranyérmes bor nyeri el a legjobb magyar fajtabor különdíját, melyet külön oklevél tanúsít. Csak olyan fajtaborok versenyezhetnek, melyek esetében a technológia nem írja felül a fajtakaraktert. (Így például elnyerheti a különdíjat egy merlot rosé, de nem nyerheti el egy furmint aszú, vagy egy pinot noir pezsgő.)

Legjobb magyar fajtaborok

Cabernet franc: Stier Pincészet - Villányi Franc Super Premium 2019

Kékfrankos: Vylyan Pincészet - Kékfrankos 2022

Irsai Olivér: Gál Szőlőbirtok és Pincészet - Gál Irsai Olivér 2023

Cabernet sauvignon: Garai Pincészet - Täuninger Cabernet sauvignon 2020

Olaszrizling: Herold Pince - Liebling Olaszrizling 2020

Chardonnay: Herold Pince - Saci Chardonnay 2023

Merlot: Herold Pince - Vinori Merlot 2019

Rajnai rizling: Palik Pincészet - Rajnai Rizling 2022

Sauvignon blanc: Szöllősi Pincészet - Sauvignon blanc 2023

Syrah: Maul Zsolt Prémium Winery – Démon 2020

Furmint: Grand Tokaj Borászat Terroir Selection Szarvas Furmint 2021

Pinot noir: Pannonhalmi Főapátság Pincészet - Pinot Noir 2022vinag24 07Amennyiben egy külföldi országból legalább 15 minta érkezik, a nevezett minták közül a legmagasabb pontszámot elért aranyérmes bor különdíjban (Best of Country) részesül, melyet idén az alábbi borok érdemeltek ki.

Best of Australia: Wakefield Taylors Wines – St Andrews Chardonnay 2022

Best of Brazil: Don Guerino – Monteolivo 2023

Best of France: Mas du Novi - Le Chemin de No(s) Vi(es) 2019

Best of Italy: Cantine Torrevento - Primaronda Castel del Monte DOC Rosato 2023

Best of Slovakia: Pivnica Čebovce - Müller Thurgau neskorý zber 2023

Best of Spain: J. García Carrión - Pata Negra Rueda Sauvignon Blanc - Verdejo Edicion Especial 2023vinag24 08A 25. jubileumi VinAgora Nemzetközi Borversenyen számos különdíj is gazdára talált.

A Csonka és Fiai Kft. különdíja a „Legeredményesebb családi pincészetnek”: Herold Pince (Pannonhalmi borvidék)

A Hovány Csoport különdíja a „Legeredményesebb fiatal borász” számára: Rappay József, Schieber Borászat (Szekszárdi borvidék)

A Vince Magazin különdíja a „VinAgora felfedezettje” számára: Ifj. Hörcsik Richárd, Tokaj-Portius Borászat (Tokaj-hegyaljai borvidék)

A Chef Market különdíja a „Legérdemesebb, környezettudatos termelésből származó bor” számára: Riczu Bor- és Vendégház - Villányi Franc 2019 (Villányi Borvidék)

Az Amorim Cork Hungary Zrt. különdíja két „Elkötelezetten parafadugó zárást alkalmazó borászat” számára: Fritz Borbirtok (Szekszárdi borvidék); Royal Tokaji Borászati Zrt. (Tokaj-hegyaljai borvidék)

A Bóna Labels különdíja a „Legkreatívabb és legkifejezőbb öltözetű palack” számára: Pannonhalmi Főapátság Pincészet - Hemina fehér 2021 (Pannonhalmi borvidék)vinag24 03A Prix VINOFED díjat négy kategóriában – csendes, száraz fehér-, vörös- és rosé borok, illetve brut pezsgők – ítéli oda a Nagy Nemzetközi Bor- és Párlatversenyek Világszövetsége a szervezet minden tagversenyén egységes szabályok szerint. A kiválasztás módja megegyezik a VinAgora Champion választás szabályrendszerével, így ebben a négy kategóriában a Champion díjas boroknak automatikusan megítélik a VINOFED különdíját is.

Prix VINOFED – csendes, száraz fehérbor:
J. García Carrión – Pata Negra Rueda Sauvignon Blanc, Verdejo Edicion Especial 2023

Prix VINOFED – csendes, száraz vörösbor:
Garai Pincészet – Täuninger Cabernet sauvignon 2020

Prix VINOFED – csendes, száraz rosé:
Font Pincészet - Cabernet Sauvignon rosé 2023

Prix VINOFED – brut, klasszikus eljárással készült pezsgő:
Szentpéteri Borpince – Chardonnay Methode Traditionelle Blanc de Blancs Brut Pezsgő 2021

A borverseny minden szempontból minőséget képviselt, igazodva a nemzetközi normákhoz. A pontos, precíz előkészületeken túl elengedhetetlen az innovatív technológiai háttér a VinAgora eleve magas színvonalának megtartásához. A Borkult által fejlesztett WineCompass borbíráló szoftver megbízhatósága, komplexitása és pontossága kiemelt szerepet tölt be az eredmények hitelességében.vinag24 11A tableteken történő borbírálat során a zsűri mentesül minden papíralapú adminisztrációtól, lehetővé téve a bor egyszerű, pontos és gyors beazonosítását, elemzését és értékelését. A folyamatos fejlesztésnek köszönhetően a program legújabb, még inkább felhasználóbarát verzióját használták idén a zsűritagok. A borok egyéni értékeléseinek összegyűjtését, átlagolását, majd a pontszámok összesítését a rendszer azonnal, hiba nélkül végezte.

Minden borverseny kétségkívül fontos és nélkülözhetetlen a borágazat fejlődéséhez, viszont érdemes megjegyezni, hogy a versenyek szabályzatát különböző szempontrendszerek mentén alakították ki. A VinAgora a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége (VinoFed) által ajánlott 100 pontos, pozitív bírálati rendszer alapján zajlik, így Magyarország egyetlen nemzetközileg is akkreditált borversenyként tartják számon.vinag24 10A VinAgorán minden pohárba töltött bor elismert hazai és külföldi borászok áldozatos és elhivatott munkájának köszönhetően lett értékelve, a bírálók egységesen, ugyanazzal a tisztelettel álltak a feladathoz. Azért, hogy ez gond nélkül megvalósulhasson, a 6 fős bizottságok munkáját tapasztalt koordinátorok segítették a minták megfelelő előkészítésével.

A borok nyitása, hőmérsékletének folyamatos monitorozása, a sorszámok ellenőrzése, vörösborok levegőztetése, a palackok fekete zsákba rejtése, a felszolgálók irányítása és a bizottságok elnökeivel való kommunikáció mind a koordinátorok felelősségi körébe tartozik, és a verseny színfalak mögötti munkájának szerves részét képezi.vinag24 09A negyedévszázados évforduló megünneplésének köszönhetően idén a hangulat is fergetegesre sikerült.

 

Fotó: Szigetváry Zsolt

 

 

Címkefelhő