Skip to main content

Mákillatú sör mák nélkül

| Gourmet Riporter | Pincesor

A tavalyi nagy sikerű Notorious F.I.G. után idén is elkészült az idei Magyarország Tortája ihlette kraftsör, amely a Magyar Cukrász Ipartestület és a FIRST Craft Beer közös munkájának gyümölcse. Ott voltunk a bemutatón, ahol kiderült, hogy a tortát jobban szeretjük, mint a sört, de a tavalyi és az idei sörreplika is jól sikerült.


Az idei sör a Mákvirág nevű, mákos-feketeribizlis-feketeszezámos torta ízei alapján készült, amelyet, a váci Édes Vonal cukrászdában Kovács Alfréd cukrász álmodott meg. Az együttműködés során egyedi, innovatív ízvilágot hoztak létre, miközben igyekeztek megőrizni a torta jellegzetes jegyeit.

A sör receptjét Ábrahám Máté sörfőzőmester alkotta meg, aki különös figyelmet fordított a Magyar Cukrász Ipartestület által megadott sztenderdekre. A sörbe magas minőségű, cukrászathoz is használható alapanyagok kerültek.menace 08Az újpesti FIRST Craft Beer Brewery & Taproomban a tortát és a sört is megkóstolhattuk. A sör a kissé nehézkes The Menace (Magyarország Tortája collab) – Pastry Sour, 7% nevet kapta, összetevői között található víz, árpa- és búzamaláta, feketeribizli-püré, kandiscukor, keksz, görögjoghurt, komló, sörélesztő, fehércsoki- és szezámmag-esszencia. Meglepve tapasztaltuk, hogy éppen mákot nem tartalmaz az ital, kérdésünkre Kocsis Dániel, a főzde export managere azt mondta, a mák nélkül is teljesnek érezték az italt, és szerintük nem tett volna hozzá az összképhez.menace 02A furcsa, hogy ha a sör illatát vizsgáljuk, fel sem tűnik a mák hiánya, egyrészt a fekete szezám illata kissé hasonlít a mákéra, másrészt az összkép teljes. Ritka kellemes illatú sör lett a The Menace. Aminek elnevezése egyébként egy asszociációs láncon keresztül fejthető meg: menace veszélyt jelent, amit értelmezhetünk úgy is, hogy mákvirág, rosszcsont, aki elköveti. A főzde ezzel a Reszkessetek betörők Kevinjét idézte meg. Időpontilag teljesen adekvát.menace 03

Kovács Alfréd

Az íze a fekete ribizlinek köszönhetően nekünk túl fanyar lett, ami egy sörnek talán nem áll túl jól. De ha már ott jártunk, a csapról megkóstoltuk a tavalyi, Spicces Füge Respektus torta sörváltozatát is. Illatában hozza a tokajit, nem is találkoztunk még ilyen – kellemes – borillatú sörrel. Még leírni is extrém, pedig jól működik, illatában és ízében egyaránt. Szerintünk ez jobban sikerült, mint az idei.menace 06Kovács Alfrédnak – a váci Édes Vonal Cukrászda tulajdonosa, a Mákvirág torta alkotója – köszönhetően a Menace-hez kóstolhattunk az eredeti ország tortájából is. A torta csúcs, és az illata szinte kiköpött olyan, mint a söré. Vagyis inkább fordítva. Alfréd azt javasolta, a tortát fogyasszuk el előbb, úgy kitart még a finomság édessége. Kóstoltuk előtte is, utána is a sört, és igaza volt, valóban a tortát kell előre venni.menace 04

Kocsis Dániel, Kovács Alfréd, Erdélyi Balázs (b-j)

Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke szerint az együttműködés remek geg, ami az Magyarország Tortája projektnek is csak hozhat a konyhára. Persze, ehhez szükséges az is, hogy komoly főzdével dolgozzanak, amelynek irányítói komolyan veszik a feladatot. Ez esetben minden feltétel stimmel.