Skip to main content

Fürjjel és tokhallal köszöntötték az év borászát

| Gourmet Riporter | Pincesor

Ünnepélyes gálaebéd keretében adták át vasárnap Szőke Mátyás mátraaljai borásznak az Év Bortermelőjének járó elismerést. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita is. A Royal szállóban megrendezett gálaebéden megjelent a borásztársadalom színe-java, közülük többen már elnyerték a nemes címet. A pompás fogásokat követően az ő boraikat is megkóstolhatták a vendégek.

 

Hiszem, hogy a magyar bor mielőbb a helyére kerül – mondta Szőke Mátyás a tiszteletére rendezett gálaebéden. Az ünnepelt hozzátette: bízik a fiatalokban, és abban, hogy a Mátraalja ifjú borászai is összefognak és sikerre viszik a borvidéket. A Magyar Bor Akadémia az „Év Bortermelője Magyarországon” címet idén 27. alkalommal adományozta oda.

galaebed 06

 

Tavaly december 7-én hirdették ki, hogy 2017-ben a hat jelölt közül Szőke Mátyás nyerte a borászok „Kossuth-díját”. Az „Év Bortermelője Magyarországon 2017” díj ünnepélyes átadására és a nyertes életművének méltatására a Magyar Bor Akadémia gálaebédet rendezett a Corinthia Hotel Royalban.

galaebed 07

Zilai Zoltán, az akadémia elnöke rövid visszatekintésében hangsúlyozta: a Magyar Bor Akadémia soha nem rendezett még annyi programot, mint tavaly. Ezek között tudományos konferenciáktól a fesztiválokon át a borversenyekig számos esemény szerepelt. Külön kiemelte a Kárpát-medencei borászok számára 16. alkalommal kiírt találkozót. Kitért arra is, hogy „pezseg a szakma”, azaz soha ilyen sok borászat nem készített még pezsgőt, mint az elmúlt esztendő során.

 

Kenyér naranccsal, kakaóval

 

A gálaebéd Ormós Gabriella friss kenyereinek ízlelésével kezdődött (amelyeket egyébként az esemény egésze alatt meg lehetett kóstolni). A Budajenőről érkezett pék a kenyér és a bor ősi kapcsolatát emelte ki, s rámutatott, hogy a honi borászok az eltelt közel három évtizedben sokat tettek le az asztalra. – A kenyérre is legalább ennyi figyelmet kellene fordítani. Szeretném megérni, hogy a kenyér önálló kulináris élménnyé váljon – húzta alá a szimpatikus pék hölgy, akitől azt is megtudtuk: különleges kovásszal dolgozik.

A Szepsy pincészet Szent Tamás dűlőből származó mustjából készítette a kovászt. Azóta is azt használja, és tanítványainak is abból ad. A délután folyamán egy félbarna, egy mézes lenmagos, egy alakorból (ami egy ősi búzafaj) készült, továbbá egy különleges, mazsolával, Earl Gray teában áztatott naranccsal és kakaóbab töretével ízesített kenyerét kínálták.

galaebed 0511

E kis ismertetőt követte az előétel: kőtálban sült mátrai vadszárnyasok, gerslisalátával, pácolt fürjtojással, barackkrémes zöldalma társaságában. A fogás Nagy Attila, a gyöngyösi Bori Mami konyhafőnöke, illetve Farkas Dávid séfhelyettes költeménye volt. Nagy Attila azt is elárulta: gyöngytyúk és fürj húsából préselték a fogás alapját, amelyet kacsamájhab egészített ki, tetejét petrezselyem morzsa színezte zöldre. A kezdő fogás mellé a gálaebéd vendégei Szőke Mátyás mátrai zöld veltelinijének 2017-es évjáratát kortyolhatták.

 

Zeller zuhatag

 

A leves Tóth Pál, a köveskáli Kővirág étterem séfjének kreációja volt. A szakács fenyőillatú zeller kvintettet álmodott meg, a krémlevest ropogós quinoával, tyúkhúrral és tápitókagyönggyel kínálta. Elkészítéséről kiderült, hogy a zellert előbb három részre osztotta: az egyik adagot faszénen sütötte feketére, a másik része sóban sült, míg a harmadik harmada sous-vide eljárással puhult. 

galaebed 04

A megtisztított zellereket összeturmixolta, ebből lett a lé. Kreált még mellé angolt zellerből roládot, míg a kvintett utolsó tagja marinálva került a tányérba. Ez utóbbi különösen ízletesre sikerült. Szőke Mátyás pincéjéből ezúttal Mátrai Szürkebarát 2015 került a poharakba.

A következő tányéron zsengére párolt tokhal érkezett beluga lencsével, marinált körtével, tejszínes lencsemártással, amely a badacsonyi Laposa birtok konyhafőnökének, Szilvási Mihálynak az elgondolása alapján készült. A halat előbb pácolta skandináv módra (a páchoz tengeri sóra, cukorra, kaporra és fűszerekre van szükség), majd vákuum alatt posírozta.

galaebed 03

 

Ettől a hal húsa rugalmas és ízletes maradt, amivel talán az ebéd legkiválóbb fogásává vált. A hal tetejére került egy kis durvára tört dió és szegfűszeg is, a tányérra pedig mennyei tormahab. A halas fogás mellé kínált mátrai Paskom Chardonnay 2015 kiváló kísérője volt a körtének.

 

Édes zselé sárga muskotályból

 

A főfogás Barka Áron, a fővárosi Araz étterem konyhafőnökének ételkölteménye volt, amely a borjú-bárány duó cékla szufléval, tejszínben sült burgonyával, fahéjas szilvamártással elnevezést kapta. A bárány puhára sült, mi talán elhagytuk volna a tetejéről a pisztáciát, a sárga cékla gömb azonban szép kísérő volt. A vörös céklából készített szuflé remegett, állaga olyan volt, mint a hab, íze friss. A borjú medium rare-re készítve érkezett, rózsaszín, puha, ízletes. Az étel mellé nem is önthettek volna mást a poharakba, mint vörösbort, az ünnepelt Amerlot névre keresztelt borát kóstolhattuk, annak is 2012-es évjáratát.

galaebed 021

A felszolgált ételeket követően a gálaebéd vendégei visszatérhettek a szálló báltermébe, ahol a Szega Market sajt- és sonkaszaküzlet jóvoltából ízletes sajtokat ízlelhettek, és a kávé mellé mennyei desszerteket fogyaszthattak, amelyeket a Corinthia Hotel séfhelyettese, Feith Attila készített. A bő kínálatot gazdagította Szőke Mátyás sárga muskotályából készült créme brulée-je, illetve fehér csokoládékrém, amelyet ugyancsak az ünnepelt sárga muskotályából készített zselé ékesített.

galaebed 0111

Felszolgáltak még áfonyás sajttortát, angol szilvatortát, Esterházy tortát, narancsos opera szeletet, pekándiós pitét, valamint somlói galuskát csokoládémártással, csokoládéból készült kosárkában. A desszertek mellé Szőke Mátyás Mátrai Muscat Lunel 2017 késői szüretelésű nedűje volt a kísérő. Az estébe nyúló gálaebéd zárásaként a korábban az év bortermelőjének választott borászok kiváló borait kortyolhatták a vendégek.

 

Címkefelhő