Skip to main content

Életműdíjjal jutalmazták a céhalapítót

| Gourmet Riporter | Pincesor

Tiffán Ede, villányi borász kapta a Magyar Bor Akadémia életműdíját. Tiffán Ede számára mindig is a legfontosabb a magyar bor elismerése és felvirágoztatása volt, életútja, embersége, tudása példaként állhat mindenki előtt. A díjazott ez év április 17-én ünnepség keretében veheti át az elismerést.

 

Tiffán Ede családja 1746 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel Villányban. A borász 1965-ben végezte el a Kertészeti és Szőlészeti Főiskolát Budapesten, majd Villányban kezdett dolgozni szőlész-borászként. A ’90-es évek elején már önállóan művelte a saját szőlőjét, majd feldolgozót és pincét épített. Jelenleg 20 hektáron gazdálkodik, szőlői a borvidék legjobb dűlőiben találhatók. Az ültetvényeken Portugieser, Kadarka, Kékfrankos, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon fajtákat szüretel. 

tiffan 03

Munkájának elismeréseként 1991-ben elsőként lett az „Év Bortermelője”, majd 1999-ben a köztársasági elnök, a „Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjével” tüntette ki. Karrierje során kivette részét a társadalmi feladatokból is, hiszen nevéhez fűződik a Pannon Bormíves Céh alapítása, a Villányi Borút megszervezése, csakúgy, mint a Magyar Bor Akadémia megalapítása, amelynek éveken át alelnöke is volt.

A Magyar Bor Akadémia tavaly döntött arról, hogy a magyar bor ügyének egy életen át tartó kiemelkedő szolgálata elismeréseként, életműdíjat alapít. Az elismerést az akadémia évente egyszer ítéli oda az arra érdemesnek, ezzel elismerve borszakmai életművét. A magyar szőlészet és borászat területén évtizedeken át végzett kiemelkedő, országos jelentőségű teljesítményért adható erkölcsi elismerést az erre létrehozott bizottság ítéli oda.

Fotó: Tiffán Ede és Zsolt Pincészete, Oldalas Magazin

 

Címkefelhő