Skip to main content

Csúcsév után, nehéz esztendő előtt

| Velkei Tamás | Pincesor

A borászok egyöntetű véleménye, hogy a 2020-as évjárat igen jónak ígérkezik. Ugyanakkor nem felhőtlen az égbolt az ágazat felett: körképünkből kiderül, hogy a pincészetek szerint a turizmus újraindulása nélkül elképzelhetetlen a borászatok prosperálása. Bár a kormány egyes intézkedései kifejezetten támogatják az ágazatot, a borászok el tudnának képzelni további kedvező döntéseket.

 

Fehérborok tekintetében kimagasló évjáratot tudhatunk magunk mögött. Mivel nem volt nyáron hosszan tartó extrém meleg, a szőlőben a savak nem égtek el, viszont a hosszú ősz miatt a megfelelő cukortartalom tudott kialakulni – közölte portálunk érdeklődésére Kerekes Tamás, a gyöngyöstarjáni Kerekes Szőlőbirtok és Pince tulajdonosa, aki szerint egyensúlyos tételek születtek.

borosszeallaitas kerekes tamas

Kerekes Tamás

Koch Csaba hajós-bajai borász úgy látja, 2020 kimagasló minőséget adó évjárat, mert viszonylag kis vagy közepes termés mellett a vegetációs időszak közepétől elég csapadék, majd hosszú száraz ősz következett. A 2019-es év borásza elmondta, tartalmas, jó beltartalmú és kiváló szerkezetű borok készültek nagy érlelési potenciállal. Véleményéhez csatlakozott Janosh von Beőthy, a Balaton-felvidéki Von Beőthy Pince tulajdonosa, aki arról számolt be: nyári meleg és a kéthetente hulló esőnek köszönhetően csodás borokat várnak, amit az előkóstolások is igazolnak.

borosszeallaitas von boethy 02

Janosh von Beőthy

Heimann Ágnes, a szekszárdi Heimann Családi Birtok ügyvezetője úgy vélte: a 2020-as évjárat mennyiségében visszafogottabb termést hozott, de a borok minősége kiváló. A visszafogottabb termés oka részben a szárazabb érési időszaknak köszönhető, a fürtök könnyebbek, kevésbé lédúsak lettek. – Nálunk felmerült több másik ok is: az egyik, hogy egyes ültetvényeinken felújítási munkálatokat végeztünk, ami csökkentette a tőkék egy részén a termés mennyiséget, másrészt a kadarka és kékfrankos ültetvényeken áttértünk a bio művelésre, ami szintén kisebb, de koncentráltabb bogyókat eredményezett. Összességében elmondható, hogy a szokásosnál nagyjából húsz százalékkal termett kevesebb szőlő – összegzett Heimann Ágnes.

pince2

Remek hírekről számolt be Hajdu Roland is a Bükki borvidékről, aki közölte: a tavalyi évjáratuk az elmúlt évek talán legígéretesebbike lett, mert az évközi lemaradásokat a szőlő a kedvező augusztus-szeptemberi időjárásnak hála ledolgozta. Október 11-én végeztek a szürettel, ha viszont lett volna későbbi érésű fajtájuk, azt jó eséllyel már nem tudták volna leszedni. Hosszú érlelési idővel kecsegtető, nagy beltartalmú, kiváló cukor- és savtartalmú borok kerültek a pincéjükbe, némelyikük még mindig nem fejezte be az erjedést.

borosszeallaitas hajdu roland

– A tavalyi évünk összességében jó lett, úgy érzem, hogy a Gondviselő Isten egész évben velünk volt – felelte érdeklődésünkre Lőrincz György, az egri borvidéken található St. Andrea tulajdonosa. – Nagy teljesítménynek tartom, hogy minden állandó munkavállalónkat meg tudtuk tartani fizetéscsökkentés nélkül – mutatott rá az előző év egyik legnagyobb eredményére. Kifejtette: februártól idénymunkások nélkül dolgoztak több hónapon át, mindenki sokat tanult a szőlőről és a közös, kétkezi munkáról. A borász meggyőződése, hogy jól épült a csapatuk.

borosszeallaitas merengo1Az évjáratról szólva Lőrincz György megállapította: rendkívül szélsőséges volt, mivel aránytalan eloszlásban kapták az esőt, ami megnehezítette a munkát és természetesen befolyásolta a gyümölcsösszetételt. A fehérborok szerinte rendkívül izgalmasok, a vörösborok tekintetében azonban kevesebb lesz a csúcsminőségű tétel, vélekedett. A terméshozam a tervezetthez képes sokkal alacsonyabb lett.

Kitért arra is, hogy tapasztalataik szerint teljesen átalakult és megváltozott a borfogyasztás; turizmus nélkül pincészetük is elsősorban az alapborok értékesítésére építhetett. Sokat köszönhetnek a Bortársaságnak, mint kizárólagos képviselőjüknek, fűzte hozzá, munkájuk eredményeként meglepően sikeresen mutatkozott be ősszel a Merengő 2017 boruk. A St. Andreanak az előző évek szintjén sikerült fenntartania az exportot, ahol az árfolyam adta korrekciós lehetősséggel tudták az érdeklődést fenntartani.

Csodálatos borokat tudtunk készíteni a 2020-as termésből fehér és rosé borok intenzív, gyümölcsös, friss, üde illatúak, és ezt az illatot követi a kóstoláskor érzett ízgazdagság – közölte érdeklődésünkre Mészáros Pál, szekszárdi borász, hozzátéve, hogy a már palackba került nedűk kedvencei a fogyasztóknak. A vörösboroknál ez az illat- és ízgazdagság gazdag színvilággal és nagy testtel párosul, valamint édes tanninokkal, fejtette ki Mészáros Pál, szerinte minden bornál lehet "érezni a nap melegét".

díszpolgár 02

Mészáros Pál

A szekszárdi borász elmondta: 2020 tavasza és nyár eleje hűvösen alakult, amely nevelő idő volt a szőlőnek, a gyümölcs nagyon szép vegetatív, élénk zöld fejlődésen ment keresztül, a nyár vége és az ősz viszont meleg volt, október hónapban 3 fokkal melegebb volt, mint a sok évi átlag. Az ennek köszöhentően egészségesen jól fejlett bogyók, fürtök nagyon jól cukrosodtak, színeződtek, a savak és az íz-, szín-, valamint zamatanyagok megmaradtak a szőlőben. A jó technológiának és szakmai tudásunkak köszönhetően ezt a borokban is meg tudták őrizni, egészítette ki tavalyi tapasztalatait a Mészáros Borház tulajdonosa.

– Tavalyi évjáratunk minősége kiemelkedő, nagyon szép borok születtek, ízre kerek, üde tételek, amelyek harmonikus savakkal megáldottak – számolt be tapasztalataikról Deák Nikolett, a neszmélyi Hilltop és Kamocsay pincék marketingmenedzsere. Bizonyos fajtákból kevesebb mennyiség termett, mint amennyire számítottak, de szerencsére nem annyival, hogy ne tudnának minden fogyasztói igényt kielégíteni. A Prémium borcsalád esetében nemcsak kiváló minőségű borok készültek, de mennyiségben is hozták az elvárásokat. Mindez Deák Nikolett szerint köszönhető a kedvező klimatikus viszonyoknak, a jól megválasztott szüreti időpontnak, illetve annak, hogy szőlészeik a rájuk bízott területeket sajátjukként tekintve, gondos gazda módjára kezelték. Beszereztek egy új palackozógépet is, amely a modern technológia segítségével még tökéletesebbé tette a 2020-as évjáratot.

borosszeallaitas deák nikolett hilltop

Deák Nikolett

Az idei esztendőtől Koch Csaba reméli a fogyasztás szinten maradását, illetve a közvetlen értékesítés fokozódását. Kerekes Tamás úgy gondolja, hogy idén sok lesz a kihívás, főleg az értékesítés terén. A turizmus és gasztronómia a koronavírus miatt szinte összeroppant, ezért meglátása szerint nagyon sok szereplő nem tudja újrakezdeni a korlátozások feloldása után az üzleti tevékenységét. – Nehéz évek jönnek, véleményem szerint a piac teljesen át fog rendeződni – fogalmazta meg előrejelzését, hozzáfűzve: sajnos lesznek olyan szereplők, akik eltűnnek, s ma még nem lehet látni teljesen ezeknek az eseményeknek a következményét. – Egyelőre nem sokat várunk ettől az évtől, mert a gasztronómia (a legnagyobb felvásárlónk) csak az év második felére fog úgy-ahogy talpra állni – vélekedett hasonlóan Janosh von Beőthy.

borosszeallaitas von boethy 01

– Az új év mindig új remény a jóra! Reméljük, hogy kiegyensúlyozott időjárás mellett ismét szép évjáratot élhetünk meg – reménykedett Heimann Ágnes. Pincészetük is bízik benne, hogy a koronavírus visszaszorul, és a gasztronómiai szegmens újraindul. Boraik egy jelentős részét ugyanis a turizmusban értékesítik, érthető, ha arra számítanak, az ágazat mihamarabb talpra áll.

szekszárdi borfesztivál 10

Hajdu Roland arról számolt be, hogy a 2020-as évet (is) növekedéssel zárták, bíznak benne, hogy idén kevesebb korlátozással kell számolni a járvány miatt, és a belföldi turizmus újra élénk lesz. Idén fejeződik be a hároméves ökológiai átállásuk, így már bio szőlőik és bio boruk is készülhet. Termőre fordul egy korábbi új telepítésük új fajtákkal és újabb telepítéseket is előkészítenek. Dolgoznak tovább a borvidék fennmaradásáért és a stílusos vidékiség helyi terjedéséért. Reményeik szerint további külpiaci lépéseket tudnak tenni boraikkal.

borosszeallaitas hajdu roland 02

Lőrincz György rendeződést vár ettől az évtől, bízik benne, hogy jól át tudják gondolni az eddigi tapasztalatokat és megfelelően képesek lesznek a piachoz igazítani választékukat. Nagyon jó lenne, tette hozzá, ha az év közepétől a szolgáltatásaikat erősíthetnék a bor- és konferenciaturizmus területén.

– A pandémia teljesen felforgatta borászatunk és mindenki más életét is, ezért reméljük, hogy a járvány minél hamarabb eltűnik és visszatér az élet az eredeti kerékvágásba, ezáltal visszatér az emberek jókedve is – fogalmazta meg reményeiket Deák Nikolett. Bíznak benne, hogy ha így lesz, újranyitnak a vendéglátóhelyek, a teraszok és a fesztiválokon sok régi baráttal találkozhatnak újra és koccinthatják össze borospoharaikat, hiszen a barátokkal, kollégákkal való borozás élményét nem pótolja semmi. Azt is várják az idei évtől, hogy az ültetvényekbe fektetett munkájuk gyümölcse beérjen. Ehhez tudni kell, hogy ez az energia csak lassan, több év alatt térül meg. Az elmúlt években sok munkát helyeztek újratelepítésbe, ifjításba, ültetvények tápanyag-utánpótlásába. Ennek eredményeként pozitív irányú minőségi és mennyiségi változást várnak a neszmélyi pincéknél.

borosszeallaitas hilltop

Koch Csaba kitért arra is: a kormányzattól a helyi-régiós termékek forgalmazásának elősegítését várják, ami versenyelőnyt jelentene a multikon keresztül beáramló külföldi borokkal szemben. Úgy véli, akár „EU-konform” szabályozásokkal, a kereskedelmet finoman presszionálva lehetne terelni a magyar áruk forgalmazásának irányába. Janosh von Beőthy felhívta a figyelmet arra, hogy az ipar általánosságban 10-15 százalékkal esett vissza, a turizmus és a vendéglátás 90 százalékkal, ezért véleménye szerint most minden létező segítséget és támogatást ezeknek az ágazatoknak kellene adni mielőtt a legjobbakat el nem csábítják külföldre.

koch csaba

Koch Csaba

Heimann Ágnes úgy látja: ágazatuk összességében nincs kedvező helyzetben, mivel a borfogyasztást több oldalról szorongatják, ezek közül az egyik, hogy a sok alternatív ital erős konkurenciát jelent. Nem kedvez a borászatoknak az sem, hogy a borok nagy részét a multinacionális hipermarketek piacán értékesítik, ami egy állandó árnyomást jelent a piac szereplőinek, miközben a költségeiket nehéz kordában tartani.

borosszeallaitas heimann agnes– Sok importból beszerzett eszközt használunk, ami az elszállt euroárfolyam miatt természetes drágulást jelent, miközben a belső piac árai nyomottak. A kitörést számunkra az exportértékesítés felépítése jelentheti, fókuszunkban ez volt már tavaly is, erre összpontosítunk idén is – számolt be Heimann Ágnes (→) a szekszárdi pincészet terveiről. Hangsúlyozta: minden olyan kezdeményezés, ami a magyar bor imágóját építi külföldön, számukra nagyon pozitív, mert e mellé kell a saját üzeneteiket hozzáépíteni. Ha tehetnék, azt kérnék, hogy a döntéshozók ezt az irányt folytassák tovább, mind jobb színvonalon. A bor.hu honlap szellemisége ehhez jó kiindulópont, vélekedett.

A Hilltop és Kamocsay pincék üdvözlik a megjelent borászatot, eszközbeszerzést és marketinget támogató pályázatot. – Mi is nyújtunk be pályázatot, bízva abban, hogy ez kisegítheti fejlődésünket. Óriási támogatás ez az ágazatnak, ennek segítségével meg tudnánk újítani technológiánkat és termékeinket, tovább tudnánk fejlődni, hogy évről évre jobb borokat kínálhassunk vevőinknek – sorolta érveiket Deák Nikolett. Üdvözölik a HNT- és az MTÜ-nek a magyar bor felelős fogyasztását ösztönző kampányát is, melyet itthon és külföldön folytatnak, Neszmélyen remélik, hogy a szakembereknek sikerül még messzebb vinni a magyar bor hírét.

borosszeallaitas st.andrea lorincz gyorgy

Lőrincz György

Hajdu Rolandéknak számos javaslatuk lenne, de mint fogalmazott, úgy tűnik, egyelőre eldőltek az irányok. – Alkalmazkodunk a bevezetendő új bortörvény rendelkezéseihez – szögezte le a bükki borász. Mészáros Pálék bíznak benne, hogy a tavalyihoz hasonlóan idén is jó minőségű borokat tudnak készíteni, amit vásárlóik szívesen fogyasztanak. Emellett lehetőségük lesz szállodájuk újranyitására, hogy gasztroélményeket kereső vendégeiket is ki tudják szolgálni, akiket minőségi borokkal várnak.

Lőrincz György meglátása szerint a korábban elhanyagolt területek, így a bormarketing, az edukáció és borkultúra fejlesztése jelen helyzetben még égetőbb feladata lett az ágazatnak, szeretné, ha előre tudnánk lépni e területeken. – Ezen kívül nagyon fontos lenne, hogy a döntéshozók töröljék el a reprezentációs adót! Véleményem szerint nagyon komoly lendületet kapna a fogyasztás és a szolgáltatás – húzta alá Lőrincz György.

 

Fotó: Heimann, Deák Nikolett, St. Andrea, Hajdu Roland, Kerekes Tamás, Hilltop, Von Boethy, Gourmet Riporter

 

Címkefelhő