Skip to main content

Amerikai életérzés ginnel kombinálva

| Gourmet Riporter | Pincesor

Az Opera Gin megint úttörő valamiben: az első magyar, többszörösen díjnyertes ginfőzde új otthonra talált Budapest Grand Boulevard-ján. Szfinx Gin & Wine Bar néven a cég flagship bárt nyitott, ahol Pazar környezetben kapnak méltó kíséretet a koktélok. A hely gasztronómiai koncepcióját a New Yorkból hazaköltöző, filmsztárok egyik kedvenc magyar séfjeként is ismert Kiss Mariann álmodta meg.

 

Szfinx 08Öt éves lett a magyar cég, amely éppen ennyi ideje főzte le első ginjét egy belvárosi lakás erkélyén. Az először használt kicsiny lepárló megtekinthető a bár egyik sarkában, mellette ott áll az első párlatból is egy kevés. – Akkor ez egy poén volt, nem gondoltam volna, hogy öt évvel később erről fogok beszélni, ráadásul ilyen környezetben – mondta Dámosy Bálint alapító, a Szfinx Gin & Wine Bar megnyitóján. Igaz, tette hozzá, a spiritvilágban néhány év csupán egy szempillantás, hiszen a legjobb érlelt tételek 2-3 évet töltenek hordóban.

A cég 2018 tavaszán kapta meg az adóraktári engedélyét, s Magyarországon az első vállalkozás volt, amelynek ginfőző engedélyt adtak ki. Az Opera Gin Újpesten, egy volt gyárépületben nyitotta meg a párolóját, mellette egy bárt. A következő évben Berlinben arculati díjat nyert a cég, 2020-ban pedig 96 pontot szerezve nagyaranyat kaptak az International Wine & Spirit Competition versenyen. Azóta sem sikerült egy magyar italnak sem felülmúlnia ezt az eredményt, a legközelebb Balassa István ért a céghez a maga 95 pontjával. Nem véletlen, hogy a két vállalkozás kooperál is. Erre később még visszatérünk.

A vállalkozásánál azt a filozófiát követik, hogy a termékeknek minden eleme nagy hangsúlyt kapjon, nincs alá- vagy fölérendeltség a komponensek között. Az italok beltartalma, a termékek külalakja, a gyártási helyszín és a cég növekedési üteme nagyjából egyensúlyban maradtak, ami minden bizonnyal hozzájárulhatott a termékek sikeréhez.

Szfinx 03

A Szfinx bár az Andrássy úton, a Hotel Moments Budapest utcai frontján nyílt meg. – Közelebb az Operaházhoz alig tudtunk volna menni, a Louis Vuitton üzlethelyisége sajnos nem volt kiadó – indokolta tréfásan Dámosy, miért az Andrássy út elején található szállodában nyitották meg a bárt. A házzal jó a kapcsolatuk, azt gondolják, illik a hotelhez a bár kialakítása, tevékenysége, megjelenése. – Ma este visszatértünk a gyökereinkhez – fogalmazott kissé szentimentálisan az alapító.

Szfinx_02.jpg

S hogy miért éppen a Szfinx Gin and Wine – The House of the Opera Gin Budapest elnevezést kapta a bár? Dámosy Bálint visszafelé haladva elmagyarázta: a gin nemcsak a poharakban, hanem az ételekben is megjelenik, arról nem is beszélve, hogy a helyiség számos pontján feltűnnek a cég termékei, fűszerei. Sokat gondolkodtak a bár elnevezésén, nehezen tudták eldönteni, milyen nevet kapjon. Utólag azonban úgy vélik, kézenfekvő a névadás, hiszen az Opera két oldalán egy-egy szfinx kőszobor áll, és az Opera gin címkéjén is a szfinx a fő motívum. Az arculat kapocs a termék és az enteriőr között, a cégnek fontos, hogy termékük megjelenése művészi jegyeket hordozzon. Sőt, maga a hely is, hiszen kortárs műalkotások díszítik a falakat.

Szfinx 07

A borlap kialakításánál arra törekedtek, hogy olyan italok kerüljenek rá, amelyekkel nem vagy kevésbé találkozni más vendéglátóhelyeken, igyekeztek idehaza kevésbé ismert ó- és újvilági termőterületeket választani. A tervek szerint a hely délben nyit, elegáns business lunch várja a betérőket, délután átalakul egy sugárúti kávéházzá, ahol házi készítésű süteményekkel, champagne-nyal gin-tonikkal kínálják a vendégeket. A kávét Nezvál Máté (42 Coffee) pörkölő biztosítja, Dámosy elmondása szerint már dolgoznak egy különleges kávé megalkotásán is. Az est leszálltával koktélbárrá alakulna át a Szfinx, éjszaka pedig egy laza zenés találkozóhellyé.

Szfinx 01

Kiss Mariann séf elmondta: 2019-ben csatlakozott a csapathoz, amikor visszatért az Egyesült Államokból. A séf kilenc évig élt New Yorkban, s mindent, amit ott, illetve előző állomáshelyein tanult, hazahozta, majd megpróbált Dámosy Bálintékkal összerakni egy olyan tematikát, amire itthon nincs példa. Ennek személyes oka is volt, Kiss Mariannak ugyanis hiányzott az Államokban megtapasztalt bár-feeling. Amikor azt mondja a vendég: volna még kedvem beülni valahová, csak az a kérdés, hová menjek? És ha iszogatok, mit egyek mellé? – Ki szeretne este 11-kor egy nagy tányér csülköt megenni?! – tette fel Mariann a költői kérdést.

Szfinx 05

A Szfinxben olyan fűszereket használnak majd az ételekhez, amelyek a gin vagy a vodka alkotóelemei. Az amerikai életérzést erősítendő, az egyik jellemző ételük a hamburger lesz. A nyitóest meghívottjai két debütálásnak is tanúi lehetettek. A Szfinx bár mellett ugyanis egy limitált kiadású terméket is bemutatott az Opera Gin a Balassa Borral együttműködve. Balassa Istvánnal karöltve 500 üveg, hordóban érlelt Opera Gin Budapest készült.

 

Fotó: Opera Gin, Gourmet Riporter

 

Címkefelhő