Skip to main content

Cseresznyevirágok jelzik a minőséget

| Gourmet Riporter | Reflektor

Új díjat alapított a Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület a Toyota Sakurával, ezentúl cseresznyevirágok segítik a vendégek eligazodását, mely éttermeket kereshetik fel bizalommal. A Michelin-csillagokhoz hasonlóan a három, kettő és egy cseresznyevirágot érdemelhetnek ki az éttermek. A Sakura-díjjal nemcsak éttermeket ismernek el, hanem termelőket, oktatókat, civil szervezeteket is.

 

A Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület (SVÉT) több mint tíz évvel ezelőtti alapítása óta fordít fokozott figyelmet a vidéki gasztronómia meghatározó képviselőinek, termelői közösségeinek, oktatási intézményeinek támogatására. A szervezet folyamatosan kereste a lehetőséget a hazai és határon túli gazdasági, társadalmi, illetve állami szereplőkkel közös együttműködésre.Meglátásuk szerint a turizmus és a vendéglátás, mint iparág, jelentős szerepet játszik egy ország gazdasági és társadalmi fejlődésében, hiszen – alulról építkezve – nemcsak a benne dolgozókra van közvetlen hatása, hanem a hozzá kapcsolódó termelői, kereskedői, edukációs szakemberek és közösségekre is. Mindemellett jövőképet vázol a társadalom azon szereplőinek is, akik valamilyen testi fogyatékkal vagy a gyermekvédelmi szakellátásban élnek.

A SVÉT-nek szívügye minden olyan törekvés, ami biztosítja a vidéki vendéglátó és turisztikai szektor hosszú távú fenntarthatóságát, valamint segít felhívni a közvélemény figyelmét a hazai vagy határon túli magyar szakemberek kiemelkedő munkájára. Az egyesület fontosnak tartja a szakképzésben folyó folyamatos gyakorlati közreműködést, mivel célja a későbbi szakmai együttműködések megalapozása.sakura 01A SVÉT filozófiájához kapcsolódva támogató partnerével, a Toyota Sakura céggel közösen megalapította a Sakura-díjat (a sakura japánul cseresznyevirágot jelent), amivel a jövőben a kimagasló teljesítményeket szeretné elismerni. Érdekesség, hogy a világhírű autógyártó értékesítési filozófiájának egyik legfontosabb elemét a vendéglátásból vette át, ennek mentén alkalmazza az Omotenaschi filozófiát, azaz:
- találd ki a vendég igényét előre,
- figyelj oda a részletekre,
- fejezd ki háládat.sakura 04A SVÉT és a Toyota működésében közös pont a zöld energiát felhasználó és a környezettudatosságot hirdető edukációs programok is.
Az egyesület reményei szerint az első díjátadó csak a kezdete a közös munkának, továbbá bízik benne, hogy a díjazottak képesek lesznek valódi közösséget alkotni egymással határainkon innen és túl.

 

D í j a z o t t a k


Étterem kategória

3 Sakura virág

- Platán Gourmet Restaurant, Tata

 

2 Sakura virág

- Öreg Prés étterem, Mór

- RUTIN étterem, Budaörs

- Platán bisztró, Tata

- ISZKOR - Mályinka

- Alkimista Kulináris Műhely, Szegedsakura 05k

Katkó Krisztina, Alkimista Kulináris Műhely

- Sauska48 étterem, Villány

- GÓRÉ étterem, Kisharsány

- Botanica étterem, Dánszentmiklós

- Macok bisztró, Eger

- 67Sigma étterem, Székesfehérvár

- Hosszú Tányér gourmet-ház, Hosszúhetény

sakura 03f

Hosszú Franciska, Hosszú Tányér

- Lokal47 étterem és bor bár, Kéthely

- Bobajka étterem és kávézó, Tarcal

- Clarisse étterem, Tura

- Bistro Sparhelt, Balatonfüred

- Anyukám Mondta étterem, Encs

- Gusto13 Bistro & Delicate, Veszprém

- Noon restaurant & lounge by LUA Resort, Balatonfüred

- IKON restaurant, Debrecen

sakura 02Thür Ádám, IKON

- Villa Kabala, Szigliget

- Mandula étterem és Bor-Bár, Villány

- Kistücsök Food & Room, Balatonszemes

- Kistücsök – Séfszoba, Balatonszemes

- Pajta étterem, Őriszentpéter

 

1 Sakura virág

 

- Füge étterem. Biatorbágy

- Rév Csárda étterem, Érsekcsanád

- Végállomás bistro & wine, Miskolc

- Lamaréda étterem és Bisztró, Győr

- Hibiscus étterem by Jankovich Hotel, Rácalmás

- A Konyhám Stúdió 365, Fonyód

- Trakta by Nomád, Noszvaj

- Rosinante Fogadó***, Szigetmonostor

- Páskom Cottage és Páskom 1802 Gasztroműhely, Lajoskomárom

- Sulyom Tájétterem a Tisza-tó új Ételstílusa, Sarud

- MI A KŐ étterem, Köveskál

- Az Öreg Tölgy bisztró, Cserépfalu

- Horgonyzó kisvendéglő, Tiszalök

 

Étterem háttérgazdasággal kategória


- Natura Hill, Zebegény (2 virág)

- Graefl Major Kétútköz, Poroszló (1 virág)

- Pipacs étterem, Eger-Almár (1 virág)

- Hubertus-Hof Hotel & Restaurant, Balatonfenyves (1 virág)

 

Étterem pékséggel kategória


- Erhardt Étterem és Panzió, Sopron (1 virág)

- Panificio Il Basilico, Szentendre (1 virág)

sakura 07pPauli Zoltán, PalKonyha

- PalKonyha, Panzió, Speiz, Pékműhely, Palkonya (1 virág)

 

Határon túli éttermek, közösségépítő személyek kategória

 

A díjazottak kimagasló szakmai munkát végeznek saját közösségükben, a helyi gasztronómia értékeinek bemutatása mellett a helyi alapanyagok és termelők bevonásával erősítik a helyi értékek megerősödését.

- Schwarz Bistro, Székelyudvarhely (2 virág)

- Villa Rosa Restaurant & Pension, Dunaszerdahely (1 virág)

- Jovanovic Daniel, rendezvényszervező, őstermelő, Óbecsesakura 09

 

Termelői közösségek, kiváló minőségű hazai alapanyagokat népszerűsítő egyesületek kategória


A díjazottak hozzájárulnak a minőségi hazai alapanyagok népszerűsítésében, áldozatos munkájuknak köszönhetően az egészséges, szezonális termékek mellett egész évben biztosítják az álltaluk, vagy közösségük által megtermelt, feldogozott termékeket is.

- Tudatos Zöldségkosár közösség (MyFarm Harta Gazda Alapítvány), Harta

- Falusi kosár, Csongrád-Bokros

- Somogyi Helyi Termék Egyesület, Porrog

- Szent László Szarvasgomba Lovagrend

- Minden, ami Szatmár-Bereg Egyesület, Mátészalka

 

A szakmai oktatásban elért kimagasló munkáért alapított díj

- Kocsonya Kálmán, Szakmai igazgató-helyettes. Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Technikum és Szakképző Iskola

- Adamek Balázs, Diófa étterem konyhafőnöke, Székesfehérvár

- Rákóczy László, Gyakorlati oktatásvezető. Soproni SZC Vendéglátó, Kereskedelmi Technikum és Kollégiumsakura 08

 

Szociális gondoskodásban elért értékteremtés kategória

- Liszek Zsuzsanna, oktató, szakács-pincér osztályfőnök, Nyitott Ajtó Baptista Szakképző, Miskolc.
Kollegáival közösen többszörösen hátrányos helyzetű gyerekek jövőképformáló oktatását, szakmai látókörük bővítését teszik lehetővé, áldozatos munkával.

- Szimbiózis Alapítvány, Miskolc
Segítő tevékenységük fókuszában a fogyatékossággal élő emberek életminőségének javítása áll.

- Hatpöttyös étterem, Székesfehérvár
A 2002-óta működő étteremben megváltozott munkaképességű és fogyatékossággal élő emberek dolgoznak és biztosítják a házias, illetve modernebb fogásokat. Az étterem a híd szerepét tölti be az egészséges és a fogyatékkal élők között.

 

Via SVÉT

Fotó: PalKonyha; SVÉT;

Címkefelhő