Cseresznyevirágok jelzik a minőséget
Új díjat alapított a Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület a Toyota Sakurával, ezentúl cseresznyevirágok segítik a vendégek eligazodását, mely éttermeket kereshetik fel bizalommal. A Michelin-csillagokhoz hasonlóan a három, kettő és egy cseresznyevirágot érdemelhetnek ki az éttermek. A Sakura-díjjal nemcsak éttermeket ismernek el, hanem termelőket, oktatókat, civil szervezeteket is.
A Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület (SVÉT) több mint tíz évvel ezelőtti alapítása óta fordít fokozott figyelmet a vidéki gasztronómia meghatározó képviselőinek, termelői közösségeinek, oktatási intézményeinek támogatására. A szervezet folyamatosan kereste a lehetőséget a hazai és határon túli gazdasági, társadalmi, illetve állami szereplőkkel közös együttműködésre.Meglátásuk szerint a turizmus és a vendéglátás, mint iparág, jelentős szerepet játszik egy ország gazdasági és társadalmi fejlődésében, hiszen – alulról építkezve – nemcsak a benne dolgozókra van közvetlen hatása, hanem a hozzá kapcsolódó termelői, kereskedői, edukációs szakemberek és közösségekre is. Mindemellett jövőképet vázol a társadalom azon szereplőinek is, akik valamilyen testi fogyatékkal vagy a gyermekvédelmi szakellátásban élnek.
A SVÉT-nek szívügye minden olyan törekvés, ami biztosítja a vidéki vendéglátó és turisztikai szektor hosszú távú fenntarthatóságát, valamint segít felhívni a közvélemény figyelmét a hazai vagy határon túli magyar szakemberek kiemelkedő munkájára. Az egyesület fontosnak tartja a szakképzésben folyó folyamatos gyakorlati közreműködést, mivel célja a későbbi szakmai együttműködések megalapozása.A SVÉT filozófiájához kapcsolódva támogató partnerével, a Toyota Sakura céggel közösen megalapította a Sakura-díjat (a sakura japánul cseresznyevirágot jelent), amivel a jövőben a kimagasló teljesítményeket szeretné elismerni. Érdekesség, hogy a világhírű autógyártó értékesítési filozófiájának egyik legfontosabb elemét a vendéglátásból vette át, ennek mentén alkalmazza az Omotenaschi filozófiát, azaz:
- találd ki a vendég igényét előre,
- figyelj oda a részletekre,
- fejezd ki háládat.A SVÉT és a Toyota működésében közös pont a zöld energiát felhasználó és a környezettudatosságot hirdető edukációs programok is.
Az egyesület reményei szerint az első díjátadó csak a kezdete a közös munkának, továbbá bízik benne, hogy a díjazottak képesek lesznek valódi közösséget alkotni egymással határainkon innen és túl.
D í j a z o t t a k
Étterem kategória
3 Sakura virág
- Platán Gourmet Restaurant, Tata
2 Sakura virág
- Öreg Prés étterem, Mór
- RUTIN étterem, Budaörs
- Platán bisztró, Tata
- ISZKOR - Mályinka
- Alkimista Kulináris Műhely, Szeged
Katkó Krisztina, Alkimista Kulináris Műhely
- Botanica étterem, Dánszentmiklós
- 67Sigma étterem, Székesfehérvár
- Hosszú Tányér gourmet-ház, Hosszúhetény
Hosszú Franciska, Hosszú Tányér
- Lokal47 étterem és bor bár, Kéthely
- Bobajka étterem és kávézó, Tarcal
- Clarisse étterem, Tura
- Bistro Sparhelt, Balatonfüred
- Anyukám Mondta étterem, Encs
- Gusto13 Bistro & Delicate, Veszprém
- Noon restaurant & lounge by LUA Resort, Balatonfüred
Thür Ádám, IKON
- Villa Kabala, Szigliget
- Mandula étterem és Bor-Bár, Villány
- Kistücsök Food & Room, Balatonszemes
- Kistücsök – Séfszoba, Balatonszemes
- Pajta étterem, Őriszentpéter
1 Sakura virág
- Füge étterem. Biatorbágy
- Rév Csárda étterem, Érsekcsanád
- Végállomás bistro & wine, Miskolc
- Lamaréda étterem és Bisztró, Győr
- Hibiscus étterem by Jankovich Hotel, Rácalmás
- A Konyhám Stúdió 365, Fonyód
- Trakta by Nomád, Noszvaj
- Rosinante Fogadó***, Szigetmonostor
- Páskom Cottage és Páskom 1802 Gasztroműhely, Lajoskomárom
- Sulyom Tájétterem a Tisza-tó új Ételstílusa, Sarud
- MI A KŐ étterem, Köveskál
- Az Öreg Tölgy bisztró, Cserépfalu
- Horgonyzó kisvendéglő, Tiszalök
Étterem háttérgazdasággal kategória
- Natura Hill, Zebegény (2 virág)
- Graefl Major Kétútköz, Poroszló (1 virág)
- Pipacs étterem, Eger-Almár (1 virág)
- Hubertus-Hof Hotel & Restaurant, Balatonfenyves (1 virág)
Étterem pékséggel kategória
- Erhardt Étterem és Panzió, Sopron (1 virág)
- Panificio Il Basilico, Szentendre (1 virág)
Pauli Zoltán, PalKonyha
- PalKonyha, Panzió, Speiz, Pékműhely, Palkonya (1 virág)
Határon túli éttermek, közösségépítő személyek kategória
A díjazottak kimagasló szakmai munkát végeznek saját közösségükben, a helyi gasztronómia értékeinek bemutatása mellett a helyi alapanyagok és termelők bevonásával erősítik a helyi értékek megerősödését.
- Schwarz Bistro, Székelyudvarhely (2 virág)
- Villa Rosa Restaurant & Pension, Dunaszerdahely (1 virág)
- Jovanovic Daniel, rendezvényszervező, őstermelő, Óbecse
Termelői közösségek, kiváló minőségű hazai alapanyagokat népszerűsítő egyesületek kategória
A díjazottak hozzájárulnak a minőségi hazai alapanyagok népszerűsítésében, áldozatos munkájuknak köszönhetően az egészséges, szezonális termékek mellett egész évben biztosítják az álltaluk, vagy közösségük által megtermelt, feldogozott termékeket is.
- Tudatos Zöldségkosár közösség (MyFarm Harta Gazda Alapítvány), Harta
- Falusi kosár, Csongrád-Bokros
- Somogyi Helyi Termék Egyesület, Porrog
- Szent László Szarvasgomba Lovagrend
- Minden, ami Szatmár-Bereg Egyesület, Mátészalka
A szakmai oktatásban elért kimagasló munkáért alapított díj
- Kocsonya Kálmán, Szakmai igazgató-helyettes. Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Technikum és Szakképző Iskola
- Adamek Balázs, Diófa étterem konyhafőnöke, Székesfehérvár
- Rákóczy László, Gyakorlati oktatásvezető. Soproni SZC Vendéglátó, Kereskedelmi Technikum és Kollégium
Szociális gondoskodásban elért értékteremtés kategória
- Liszek Zsuzsanna, oktató, szakács-pincér osztályfőnök, Nyitott Ajtó Baptista Szakképző, Miskolc.
Kollegáival közösen többszörösen hátrányos helyzetű gyerekek jövőképformáló oktatását, szakmai látókörük bővítését teszik lehetővé, áldozatos munkával.
- Szimbiózis Alapítvány, Miskolc
Segítő tevékenységük fókuszában a fogyatékossággal élő emberek életminőségének javítása áll.
- Hatpöttyös étterem, Székesfehérvár
A 2002-óta működő étteremben megváltozott munkaképességű és fogyatékossággal élő emberek dolgoznak és biztosítják a házias, illetve modernebb fogásokat. Az étterem a híd szerepét tölti be az egészséges és a fogyatékkal élők között.
Via SVÉT
Fotó: PalKonyha; SVÉT;