Skip to main content

Sütőtök és fánk is kötelező a szakácsversenyen

| Gourmet Riporter | Reflektor

Közzétették a szervezők a 2021-2022. évi Közétkeztetési Szakácsverseny hivatalos kiírását, amelyre március 19-ig jelentkezhetnek az innovatív szellemiségű csapatok. A feladat ezúttal valamely magyar tájegység hagyományos farsangi ételsorának elkészítése lesz, amelyhez kötelező alapanyagként a sütőtököt is fel kell használniuk a versenyzőknek.

 

Megjelent a Közétkeztetési Szakácsverseny 2021-2022-es versenykiírása. Az immár nyolcadik alkalommal meghirdetett, több fordulós, elsősorban edukációt zászlajára tűző, kétévente meghirdetett versenyt a Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV) a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség és a Nébih szervezi. A hatalmas szakmai támogatottság és összefogás mellett zajló verseny fő jelmondatai sem változtak: „Az út a cél!” „Ez az a verseny, amelynek csak nyertesei vannak!” „Hagyomány, innováció, fejlődés!”.fank 03

A verseny idei témája: valamely magyar tájegység hagyományos farsangi ételsorának elkészítése. Feladat felnőtteknek szánt, komplettált 3 fogásos (előétel vagy leves, ami lehet hideg vagy meleg, főétel, desszert) ebéd megtervezése és tálalása a modern gasztronómia jegyében. Kötelező alapanyag a sütőtök, míg kötelező elem a fánk, ami nem csak desszert stílusban készíthető el. A fánk lehet része egy ételnek, de önállóan is szerepelhet. Kreatív egyedi megoldások az értékelésnél plusz pontokat hoznak.

fank 04

Tiltott alapanyagok: édesítőszer, hozzáadott édesítőszert tartalmazó összetett alapanyag, ízfokozó, hozzáadott ízfokozót tartalmazó összetett alapanyag, élelmiszerszínezék, hozzáadott élelmiszerszínezéket tartalmazó összetett alapanyag. A felsoroltakon kívül bármely, elsősorban hazai élelmiszer felhasználható. Az alapanyagok származását a zsűri külön ellenőrzi és pontozza. Előnyös a hagyományos alapanyagok kreatív felhasználása. A nettó nyersanyagköltség: 650 Ft/ adag.

fank 05

A verseny 3 fordulós: a selejtező május 10-én zárul, az elődöntőkre június-szeptember között kerül sor, az országos döntőt 2022 tavaszán, a SIRHA Budapest kiállításon rendezik meg. A versenyre 3 + 1 fős csapatok nevezését várják, akik közül, legalább egy fő 35 év alatti. A nevezéseket 2021. március 19-ig kell beadni.

fank 02

A szervezők célja az évszakhoz köthető hagyományok, szokások, ismerős és hagyományos ízek megőrzése mellett, az ételek modernizálása, a mai kor követelményeihez igazítása, az étkezési kultúra fejlesztése. Emellett az évszakokhoz és szokásokhoz kötődő ételek megismertetése, a hazai friss alapanyagok felhasználásának népszerűsítése, valamint a versenyre nevezők szakmai továbbképzése és fejlesztése. Cél továbbá a közétkeztetésben dolgozók csapatmunkájának fejlesztése, a közétkeztetés népszerűsítése, a közétkeztetés minőségének javítása, fejlesztése, kipróbált receptek és technológiák közzététele, iránymutatás a közétkeztetés fejlődéséhez.

Fotó: Közszöv, Freeimageslive

 

Címkefelhő