Skip to main content

Megnőtt a rendszeresen vitamint fogyasztók aránya

| Gourmet Riporter | Reflektor

A koronavírus-járvány kitörése óta egyre többen fogyasztanak rendszeresen vitaminokat, a lakosság leggyakrabban a C- és a D-vitamint választja – derült ki egy friss felmérésből. A kutatás arra is rámutat, hogy leginkább az 55 év felettiek fogyasztottak több vitamint, és a 18 év alattiak körében nőtt legkisebb mértékben a vitaminpótlást fontosnak tartók aránya.

 

A koronavírus-járvány alatt megnőtt a különböző vitaminok és étrendkiegészítők iránti kereslet – mutatott rá a HáziPatika.com Nagy Egészségfelmérése, amelyben arra keresték a választ, milyen készítményeket vásárolt leginkább a lakosság. Vizsgálták azt is, mely korcsoportok tartották legfontosabbnak a vitaminpótlást, és mennyivel nőtt az igény a vitaminok iránt az elmúlt egy évben az első azonosított, hazai koronavírusos megbetegedés óta.

A járványt megelőző évben a válaszadók ötöde soha nem fogyasztott vitaminkészítményeket, 34 százalék alkalmanként, 46 százalék pedig rendszeresen vásárolt ilyen termékeket. A világjárvány alatt viszont már a kérdőívet kitöltők háromötöde rendszeresen, 23 százalék pedig alkalmanként szedett vitaminokat, csupán 17 százalék nyilatkozott úgy, hogy soha nem használt ilyen termékeket.

vitamin 02

A járvány időszakában a középkorúaknál, illetve az idősebbeknél nőtt meg számottevően a vitaminfogyasztás. A 35-44 év közötti korosztálynál 45-ről 60, míg a 45-55 közöttieknél 47-ről 67 százalékra emelkedett azok aránya, akik rendszeresen szednek valamilyen készítményt. A legnagyobb arányú növekedés az 55 év felettiek körében tapasztaltak: 71 százalékuk a járvány kitörése óta rendszeresen szed vitaminokat, míg a pandémia előtti évben csupán 53 százalékuk tartotta ezt fontosnak.
Kiderült az is, hogy a legfiatalabb, 18 év alatti válaszadók vitaminfogyasztási szokásait nem változtatta meg számottevően a világjárvány, ugyanúgy 64 százalék jelölte azt, hogy nem szed semmilyen készítményt, mint a járvány előtti évben.

Számottevően, 46-ról 60 százalékra nőtt azok aránya, akik korábban csak egy-egy alkalommal nyúltak vitaminokért, tavaly azonban rendszeressé tették a vitaminbevitelt. Azok, akik vitaminpótlással próbálják felerősíteni szervezetüket a koronavírussal – illetve más kórokozókkal – szemben, rendszerint C- és D-vitamint vásároltak az elmúlt hónapokban. A miértről EBBEN AZ INTERJÚBAN olvashat bővebben.

vitamin 01

Ha az immunrendszer támogatása kerül szóba, a legtöbb embernek a C-vitamin jut eszébe, a válaszadók 71 százaléka ezt keresik a patikákban. Nagyjából hasonló arányban, 68 százalék szed a járvány kitörése óta rendszeresen D-vitamint. Az elmúlt hónapokban több kutatás is igazolta, hogy a vitamin hiányában nagyobb eséllyel fertőződhetünk meg, de az alacsony vitaminszintet már korábban is több egészségügyi problémával összefüggésbe hozták a diabétesztől a különböző gyulladásokon át bizonyos szívbetegségekig.

A kutatás eredményei szerint igen népszerűek a multivitaminok is, a válaszadók közel negyven százaléka jelölte be, hogy a pandémia ideje alatt fogyaszt ilyen készítményeket. B-vitaminokat, valamint kalciumot a kérdőívet kitöltők húsz-húsz százaléka használt az elmúlt egy évben, a cink bevitelére a válaszadók 16 százaléka fordított figyelmet. Az emberek 14 százaléka a vas pótlásáról is gondoskodott, míg szelént a válaszadók 9, A-vitamint 6, folátot és folsavat pedig a 4 százalékuk pótol a pandémia alatt.

 

Fotó, Grafika: Házipatika

 

Címkefelhő