Skip to main content

A világörökség része lehet a hosszúkás kenyér

| Gourmet Riporter | Reflektor

Franciaország az UNESCO-világörökségi listára jelöli százmilliók kedvencét, a baguette-et – jelentette be a közelmúltban a francia kulturális minisztérium. A ropogós héjú, hosszúkás francia fehérkenyér sorsáról az UNESCO várhatóan jövő ősszel dönt.

Az UNESCO világörökségi listájától elkülönítve létezik egy másik státusz, a szellemi kulturális örökségek lajstroma, amely a hagyományok, az ismeretek és a készségek védelmét célozza, hogy azok az idő múlásával el ne vesszenek. Erre a listára – ahol többek között a Kodály-módszer vagy a mohácsi busójárás is megtalálható – kerülne fel a baguette.

baguette 02

A francia kulturális minisztérium emlékeztetetett rá, hogy Franciaországban a pékségek száma folyamatosan csökken, elsősorban vidéken: míg 1970-ben 55 ezer házi pékség működött az országban (790 lakosra jutott egy), addig jelenleg már csak 35 ezer. A megszűnt műhelyek helyét sok esetben üzemi pékségek foglalták el, amelyek adalékanyagokkal készített baguette-eket sütnek. A francia pékszövetség 2018 decemberében javasolta Emmanuel Macron elnöknek, hogy támogassa kezdeményezésüket.

A szövetség szerint a 20. század elején megjelent, lisztből, vízből, sóból és élesztőből készült péktermék az Eiffel-toronnyal együtt Franciaország legfontosabb jelképévé vált, így helye lenne a világörökségi listán. A baguette mellett egyébként még a párizsi háztetők és a Biou d'Arbois elnevezésű, középkori eredetű ünnepség pályázott a nemzeti jelölésre.

baguette 03

Az UNESCO a világ szellemi örökségének listájára évente csaknem száz új jelölt kerül fel egy hosszú pályázat után, amelyeknek először a nemzeti örökségi nyilvántartása kell bekerülniük, majd az adott ország kormánya mutathatja be őket a nemzetközi szervezet illetékes bizottságának.

baguette 04

Az UNESCO 2018 decemberében a nápolyi pizzasütők mesteri szaktudását (a pizzatészta pörgetését a levegőben) vette fel a világ szellemi örökségének listájára, miután azt kétmillió ember kérte petícióban. A jellegzetes alakú francia kenyér versenytársa lehet többek között a céklaleves, amelyet Ukrajna szeretne a védett szellemi örökségek listájára felvetetni. A kérés pikantériája, hogy a levest a világ jobbára az orosz konyha tradicionális fogásaként ismeri, de a lengyel gasztronómiában is fontos szerepet tölt be „barszcz” néven.

 

Via BBC, MTI

 

Címkefelhő