Skip to main content

Táplálkozással a koronavírus ellen

| Gourmet Riporter | Reflektor

A koronavírus miatt fellépő étvágytalanság, az ízérzékelés és szaglás csökkenése esetén nyugodtan válasszuk a kedvenc ételeinket – tanácsolják a dietetikusok. Amennyiben túl sósnak vagy keserűnek érzünk egy ételt, ízérzékünkön javíthat egy kis édesítés például mézzel. Praktikus tanácsok koronavírusból lábadozóknak.

Sokan meggyógyulnak a koronavírusból, de felépülésük után gyakran még hónapokig küzdenek krónikus fáradtsággal, memória- és koncentrációzavarokkal, izom és ízületi fájdalmakkal vagy éppen csökkent étvággyal, esetleg az ízérzékelés és szaglás hiányával. A gyengeség, étvágytalanság, hányinger, szájszárazság miatt könnyen alakulhat ki fogyás és alultápláltság, ami lassítja a teljes gyógyulást. Noha a koronavírus esetében a túlsúly kockázati tényezőnek számít, az alultápláltság legalább ilyen veszélyes. Egy friss svájci kutatás szerint például táplálkozásterápiával húsz százalékkal csökkenthető a halálozási arány az alultáplált belgyógyászati betegeknél.dietetikusok tanacsai 01

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége ezért a közelmúltban ajánlást tett közzé koronavírusa-fertőzés utáni regenerációhoz. A fogyás és/vagy alultápláltság esetén a szakemberek azt javasolják, hogy rendszeresen ellenőrizzük a súlyunk alakulását, emellett együnk gyakran, keveset, és a főétkezések közé feltétlenül iktassunk be 2-3 kisebb étkezést. Részesítsük előnyben a kalória- és fehérjedús ételeket, például a halat vagy a csirkehúst rizzsel, túróval töltött héjában sült burgonyát, és ételeinket dúsítsuk reszelt sajttal, darált mandulával, dióval vagy tejporral.

Fontos hogy bőségesen fogyasszunk folyadékot, a palettát színesíthetjük tejes italokkal, amelyekkel a vízhez képest plusz tápanyagokat és kalóriát nyerhetünk. Súlyos étvágytalanság és jelentős fogyás esetén speciális roboráló készítményekre és tápszerekre is szükség lehet, ilyenkor az étrend szakszerű összeállításáért forduljunk dietetikushoz.

dietetikusok tanacsai 03

A dietetikusok azt tanácsolják étvágytalanság, az ízérzékelés és szaglás csökkenése esetén, hogy ez esetekben is nyugodtan válasszuk a kedvenc ételeinket, továbbá hogy az intenzívebb összetevőkkel, mint például a mustárral, a tormával, a fűszerekkel vagy savanykás gyümölcsökkel vonzóbbá tehetjük az ételeket.

dietetikusok tanacsai 04A változatosabb ízvilág mellett különböző állagú és hőmérsékletű fogásokkal is érdemes kísérletezni. Például ha túl sósnak vagy keserűnek érzünk egy ételt, ízérzékünkön javíthat egy kis édesítés például mézzel. Arra intenek, hogy fémes szájíz esetén ne használjunk fém evőeszközöket, és alkalmazhatunk kis optikai csalást is, például kisebb tányéron nem hat riasztóan soknak az étel. A szájszárazság esetén azt tanácsolják a szakemberek, hogy gyakrabban öblítsünk szájat, de ne használjunk alkoholos szájvizeket, a nyálelválasztást fokozhatja cukormentes cukorka vagy rágó fogyasztása is.

Ha fáradtak vagyunk fogyasszunk puha, magas víztartalmú ételeket, ez légszomj esetén is igaz, jó szolgálatot tehetnek a különböző szószok, mártások is a fogások nedvesítésében. Mindig hagyjunk magunknak elég időt az étkezésre, s ha túl fáradtak vagyunk a főzéshez, bátran válasszuk a készételeket, vagy rendeljünk házhoz, a korlátozások ellenére rengeteg étterem, kifőzde, kávézó, bisztró biztosít minőségi fogásokat.

 

Fotó: Pixabay, Wikimedia

Címkefelhő