Skip to main content

A régi elismerések megmaradtak, de nincs új Michelin-csillagos éttermünk

| Gourmet Riporter | Terülj, terülj!

Megjelent a Michelin Guide Hungary 2023-as kiadása, a kalauz összesen 75 éttermet ajánl, a vendégek figyelmébe, amelyekből 28 Budapesten található, 47 pedig vidéken. Ahogy tavaly is, két kétcsillagos és hét egycsillagos étterembe ülhetünk be Magyarországon, azaz nincs új csillaggal kitüntetett étterem, de egyik tavalyi díjazott sem veszítette el idén a címét. A Bib Gourmand minősítéssel rendelkező éttermek tábora is csak egy új taggal bővült.

 

„Mivel nem csupán Budapesten, de az egész országban nyomon követjük az izgalmas gasztronómiai fejlődést, örömmel jelentjük be, hogy tizennégy új éttermet mutatunk be a Michelin Guide Hungary második kiadásában” – lelkendezett Gwendal Poullennec, a Michelin Guide nemzetközi igazgatója. „A 2023-as kiadvány méltatja a jelenlegi kínálat kulináris változatosságát, és egy éttermet Bib Gourmand minősítéssel ismert el kiváló értékkel bíró konyhája alapján, egy másikat pedig Michelin Green Star elismeréssel jutalmaz a fenntarthatóság érdekében tett fantasztikus eredményeiért” – tette hozzá.

Michelin

A tatai Platán Gourmet és a budapesti Stand tehát megtartotta két-két csillagát. Mindkét étterem a tavaly első alkalommal megjelent Michelin Guide Hungary kiadványban nyerte el kétcsillagos minősítését. „A Platán Gourmet a tatai vár falai mögötti pincékben elrejtett intim étterem, ahol a nyitott konyhában Pesti István és kis csapata kifinomult, innovatív fogásokat alkot tökéletesen kiegyensúlyozott ízekkel és textúrákkal. Szulló Szabina és Széll Tamás elegáns étterme, a Stand szintén egy rálátással rendelkező, üveghomlokozatú konyha köré épül. Gyönyörűen megalkotott fogásaik tekintélyes mélységet és kifinomultságot nyújtanak, és mialatt modernek megalkotásukban, a tradicionális ízek az örökségük iránti szenvedéllyel ragyognak mindegyiken keresztül” – áll a gumigyártó cég jellemzésében.m 2023 01

42 Restaurant

Megtartotta egy csillagát a Babel, a Borkonyha, a Costes, az Essência, a Rumour, a Salt, illetve Esztergomban a 42 Restaurant. Hogy e körbe miért nem tud betörni évek óta többek között a Laurel, a Mák, a Textúra, az Arany Kaviár, nehezen érthető.

A Bib Gourmand-osok tábora egy új taggal bővült. Hét étterem kapta meg ezt a minősítést, amely a visszafogott árakkal társított kiváló konyháért jár. Az Anyukám Mondta, a Casa Christa, a Kistücsök, a Macok, a Mór24 és a Bistro Sparhelt mellé csatlakozott a pécsi Morzsa. „Az újhullámos pékség-bisztró részben sétálóutcában helyezkedik el és relaxált, városi stílust áraszt. A kenyerek és péksütemények frissen kerülnek ki a kemencéből, a nagyra becsült, egész nap elérhető kistányérok pedig telítve vannak ízekkel” – vélekednek a bírálók.m 2023 Morsza

Morzsa

Tizennégy étterem csatlakozott a plate jelölésű (tányér, vagyis ajánlott étterem, egészen pontosan a Michelin jellemzése szerint „jó konyha”) szekció éttermeihez: a tarcali Bobajka, a dánszentmiklósi Botanica, a csopaki Resti by Laurel, a kisharsányi Góré, a balatonfüredi Noon, az esztergomi Piac 42, illetve a fővárosi Flava, Fricska 2.0, MoszkvaTéЯ Bistro, SHO, Solid, Tati, White Salon és Zincenco Kitchen. Itt is kapásból fel tudnánk sorolni több éttermet is, amelyek hiánya érthetetlen, ahogy már megtettük tavaly, véleményünket idén is fenntartjuk.

Egy új étterem került a Michelin Green Star minősítéssel elismertek közé, a szigligeti Villa Kabala. Magyarország új zöldcsillagos étterme kizárólag saját veteményeskertjükből, helyi gazdáktól és beszállítóktól származó terményekkel dolgozik. Maguk állítják elő kenyereiket, lekvárjaikat, sonkáikat és söreiket, és rendelkeznek egy exkluzív családi pincészettel a szemközti dombon. Emellett helyben pörkölik a saját kávéjukat, és még saját edényeiket is elkészítik a fazekasműhelyükben! Szállodájuk ugyanezt az ethoszt követi, és kizárólag újrahasznosított tárgyakkal van berendezve.
m 2023 Villa Kabala

Villa Kabala

Mialatt a Michelin Guide kulináris elismerései az éttermek teljes egészére vonatkoznak, a cég különleges elismerései azokat az egyéneket emelik ki, akik szenvedélyüknek és elismerésre méltó képességeiknek köszönhetően teszik felejthetetlenné az éttermi élményt. Ebben az évben a kiváló kiszolgálásért adott Welcome and Service Award elismerést Fölföldi Péter és Terjék Petra kapják (a szigligeti Villa Kabala étteremből), akik lenyűgözték a Michelin Guide felügyelőit hiteles szívélyességükkel és lelkesedésükkel. Az étteremben a kiszolgálás „csevegős és barátságos”, ugyanakkor professzionális – tapintható büszkeséggel mutatják be saját készítésű termékeiket. Emellett szívesen vezetik körbe a vendégeket a birtokon, és fogadják őket a hotelükben, amelyet az otthonuk kiterjesztésének tekintenek.

A Sommelier Award díjat Rácz Imre kapta (a budapesti Spago by Wolfgang Puck étteremből) a munkája iránt mutatott szenvedélyéért és a vendégekkel ápolt kedves és szimpatikus kapcsolatáért. Szereti megosztani tudását, és ugyanolyan élvezetessé teszi a borok kiválasztásának folyamatát, mint az elfogyasztásukét. Mialatt borlapja nemzetközi, kiemelten támogatja a folyamatosan fejlődő magyar borászatot.
m 2023 piac42

Piac 42

A Young Chef Award elismerést Zaida Zincenco nyerte el (a budapesti Zincenco Kitchen étteremből) azért a képességéért, hogy olyan csodálatos fogásokat készít, amelyek a klasszikusokat elegáns, alkalomadtán leleményes érintéssel ötvözik. Imádja a „vacsoraklub” stílusú étkezést, és ezt sikeresen újrateremti nyugodt apartmanéttermében, amely otthonos, meghitt hangulatú. Ragyogó mosolyával és a legnagyobb büszkeséggel Zaida olyan ételeket mutat be, mint a tojásos nokedli és a tokhal édesköménnyel és kaviárral.

Az éttermek listája is megtalálható a Michelin Guide szállodai válogatása mellett, amely bemutatja a legegyedülállóbb és legizgalmasabb szálláshelyeket Budapesten és világszerte. A válogatásban szereplő minden hotelt a Michelin Guide szakértői választottak ki különleges stílusa, kiszolgálása és atmoszférája alapján – minden árkategóriában –, és mindegyikbe lehet foglalást indítani közvetlenül a Michelin Guide weboldalán és mobilos alkalmazásában.

 

Fotó: Michelin

Címkefelhő