Skip to main content

Libamáj és szarvasbélszín is lesz az Anna-bálon

| MTI / Gourmet Riporter | Terülj, terülj!

A hagyományőrzés és újszerűség jellemzi majd a 192. Anna-bálon felszolgált vacsora fogásait. Könnyű, ugyanakkor tartalmas ételeket kínálnak majd a nagy múltra visszatekintő balatonfüredi bál vendégeinek. Így szerepel majd a menüben libamáj, mangalica, citrusos répa és savanyított kelvirágrózsa.

 

Modern konyhatechnológiai eljárásokat követünk, megjelenésben, színben egyaránt újszerű lesz a tálalás, amely alkalmazkodik a felszolgáláshoz használt kék herendi porcelántányérok mintájához – közölte az ételeket bemutató sajtótájékoztatón Tóth József, a bálnak otthont adó Anna Grand Hotel séfje. A szakács 2012 óta készíti a bál ételkínálatát. Mint elmondta, a július 29-i bálra ötszáz adag menüt készítenek el, a vacsora fogásait hét helyszínen tálalja mintegy hetven felszolgáló.

A menüsor kiválasztása csapatmunka volt, amit a főszakács mellett Pető Csaba sous chef irányított, emelte ki Tóth József, hozzátéve, hogy több szezonális alapanyagot használnak az ételekhez, miközben hűek maradnak a hagyományos konyhához. A menüsorban lesz libamáj, mangalica, és felhasználnak nyolcvan kilogramm szarvashúst is az ételek elkészítéséhez.

Az előétel az említett libamáj au torchon lesz, marinált őszibarackkal, rózsaborsos pisztáciamorzsával és sós karamellel. Kerül még a tányérra zöldalmás-bodzás mangalica rilette, savanyított kelvirágrózsákkal és házi bagettel. Ezután szürkemarhából készült erőlevest kanalazhatnak a vendégek, a levest zöldfűszeres roláddal, idényzöldségekkel szolgálják fel. 

A főétel szarvasbélszín lesz kardamomos céklával, aszalt paradicsommal, csicseriborsóval és kakukkfüves jus-vel, valamint kacsamell citrusos répákkal és petrezselyemolajos burgonyahabbal. Végül roppanós Eszterházy desszertet szolgálnak fel citrusos ganache krémmel. Az éjféli büfé kínálatában kézműves sajt, grillezett pulykamellcsíkok és borjúcsülök szerepel.

Az első Anna-bált 1825. július 26-án tartották Szentgyörgyi Horváth Fülöp János balatonfüredi fogadójában, a házigazda leányának tiszteletére.

 

Címkefelhő