Fő tartalom átugrása

Gasztrocsúcs „visegrádi” finomságokkal

| Gourmet Riporter | Terülj, terülj!

Az elmúlt héten újra megrendezték a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont területén a világ egyik legnagyobb nemzetközi élelmiszeripari szakkiállítását, a Sirhat. A magyar fővárosban a sütő- és cukrász-, a szálloda- és vendéglátóipar, a gasztronómia, valamint a csomagolóanyag szektor legújabb trendjei és technológiáinak bemutatása mellett számos szakmai versenyt és fórumot rendeztek.

 

A sirha a földkerekség egyik legismertebb élelmiszeripari és HoReCa (vagyis Hotel, Restaurant, Café) kiállítása. A budapesti esemény a Sirha Nemzetközi Hálózat legnagyobb eseménye (természetesen az alapító, lyoni rendezvény után), amelyen 17 ország több mint 300 kiállítója mutatta be termékeit és szolgáltatásait a közönségnek. A Sirha Budapesten immár hagyományosan rendezték meg a Bocuse d’Or magyar döntőjét, amelyről ITT ÍRTUNK bővebben.

bocus magyar 03

Ugyancsak a kiállítás volt a házigazdája a Sirha Budapest Desszert Versenynek, amelyen Kolonics Zoltán, az egyik legelismertebb magyar kreatív cukrász szervezésében újra megmérkőztek egymással az ország legjobb cukrászai. A szakmai viadal győztese Berta Gréta és Kőrösi-Fehér Emese lett, akik a Kempinski Hotel Corvinus Budapest Cukrászatán dolgoznak.
sirha 03

A Sirha Budapest újdonsága volt az Országos Közétkeztetési Szakácsverseny, ahol az indulók hazai alapanyagokat tartalmazó, előre meghatározott élelmiszerkosárból készítettek tradicionális ízeket képviselő ételeket, a modern gasztronómia jegyében. A verseny legjobbja az Eurest Budapest csapata lett.

sirha 02

„Ízleld meg a világot, formáld át az ízlésed!” címmel Magyarországon először rendezték meg az Omnivore Budapest elnevezésű esemény, amely Franciaországból indult azzal a céllal, hogy a kortárs konyha laboratóriumaként fórumot biztosítson a „Young Cuisine”-nek. A METRO áruházlánc standján a szakembereket egész napos mesterkurzus sorozattal várták, ahol az ország leginnovatívabb séfjei tartottak 45 perces előadásokat.

sirha 01

Mások mellett Mizsei János (Mák Bistro), Mogyorósi Gábor (Alabárdos), Erhardt Zoltán (Erhardt, Sopron) vagy Juhász Mihály pék (Jacques Liszt) mutatta be a szakembereknek saját gasztronómiai látásmódját, és azokat a technikai megoldásokat, amelyeket később alkalmazhatnak munkájuk során.

sirha 04

Nagy siker volt Magyarország soros elnöksége tiszteletére a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Magyar Bocuse d'Or Akadémia által meghirdetett V4 menü, a tagországok jellegzetes alapanyagaival. Az előételt Szlovákia biztosította, a kiállítás vendégei borókapálinkás szarvasborjú terrine-t kóstolhattak, bárányhússal, juhtúróropogóssal, homoktövissel és dióval.

v4 02

A gulyáslevest Magyarország „szállította”, ahogy a desszertet is, amely különlegesen elkészített somlói galuska volt. Lengyelország kacsát kínált csicsókával, füstölt juhtúróval, burgonyával és lóbabbal, míg Csehország omlós sertéssültet sörös pecsenyelével, káposzta variációkkal és knédlivel.

v4 01

A V4 Menük Hete keretében a kiállításon bemutatott fogásokat a kezdeményezéshez csatlakozó éttermekben bárki megkóstolhatja február 12. és 18. között.

 

Címkefelhő