Skip to main content

Hurkaleves dunai szellőben

| Gourmet Riporter | Terülj, terülj!

A tavaly novemberi finn hetek sikerén felbuzdulva Tóth Zoltán, a Yellow Bistro & Bar executive séfje ezúttal a sváb gasztronómia világába kalauzolja el vendégeit. A Danubius Hotel Helia vendéglátóhelye február 18-tól március 17-ig várja az érdeklődőket olyan különlegességekkel, mint a „Madárka” vagy a sváb savanyú tojás gőzgombóccal.

 

A pesti Duna-parton álló Helia szállóban mindig történik valami. A tél kezdetén a finn konyhával ismerkedhettek meg a vendégek, most egy hónapon át sváb specialitásokkal. A Yellow Bistro & Bar tematikus eseményei alkalmával igyekszik egy-egy nemzet hagyományos értékeire építeni és meghatározó ételeit úgy elkészíteni, ahogy a háziasszonyok otthon.

svab hetek 07

A svábok elsősorban olyan nyersanyagokat használtak, amelyeket ők maguk termelnek meg, előszeretettel nyúlnak a saját kertjükből származó káposztához vagy burgonyához. A konyhában a legfőbb szabály mindig a takarékosság és az egyszerűség volt, azonban így is remek receptek születtek a sváb tűzhelyek mellett.

Tóth Zoltán, a Yello Bistro & Bar séfje a szűkített menüsor összeállítása során nagy figyelmet fordított ezekre a szempontokra is, a konyhában pedig sváb származású szakács gondoskodik az autentikus ízekről. Háromféle leves közül választhatunk: általában esküvők és nagyobb családi összejövetelek tradicionális étele a sváb ünnepi leves. A paprikás jércés alapot szegfűbors és tejszín teszi különlegessé. Fonott édes kaláccsal vagy brióssal kínálják.

svab hetek 02

Izgalmasan hangzik a hurkaleves, amelyet a svábok is hagyományosan disznóvágás alkalmával készítenek. A hurka alaplevét ízletes zöldségekkel dúsítják. A savanyú káposztaleves egyszerű, ám rendkívül pikáns, füstös ízű étel, amelyben a savanyú káposztás és füstölt szalonnás alapot a kapor és a tejföl teszi teljessé.

svab hetek 01

A főétkezés során ugyancsak három fogás közül választhatunk, amelyből kettő igen kiadós, egy szolidabb. A "Madárka" névre keresztelt ropogós csülköt baboskáposztával tálalják, a tányérra a csülök legjava – azaz a leghúsosabb részét – kerül, amit előtte klasszikus sváb pácba forgatnak.

svab hetek 03

A svábpecsenye tulajdonképpen tarját rejt, amit paradicsompürével pácolnak, majd mustárba és lisztbe forgatják, úgy sütik meg. Hagymás kifliburgonyával alkot kiváló párost. A sváb savanyú tojás gőzgombóccal egy könnyebb, húsmentes étel, amelyben a pikáns mártással készített tojást szintén szegfűbors teszi különlegessé, mellé gőzölt knédlit szolgálnak fel. A sváb hetek idejére a Yellow Bistro & Bar italkínálatát a Fóti Kézműves Sörfőzde habzó italaival bővítették, csak hogy még hitelesebb legyen a sváb menü.

svab hetek 06

A desszertet – nyilván mert a sváb igazság is három – ugyancsak három tétel közül választhatjuk ki, és Yellow Bistro & Bar a sváb hagyományokra építve nem csak édes zárófogásokkal várja a vendégeket. A Schupfnudeln krumplinudli, amelyhez házi szilvalekvárt kínálnak, ezen kívül rendelhető krumplis és káposztás rétes (amelyek házi tésztából, kézzel húzott réteslapból készülnek) vagy kapros-túros lepény.

Fotó: Yellow Bistro & Bar

 

Címkefelhő