Skip to main content

A csúcsgasztronómia felé terelnék a gyermekvédelemben élő fiatalokat

| Gourmet Riporter | Terülj, terülj!

Kiváló kezdeményezéssel rukkolt elő a miskolci Zip’s Brewhouse a nyár közepén, olyannyira, hogy a Mosolyt Fakaszt programjukat most felkarolta az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Stílusos Vidéki Éttermiség. Arra vállalkoztak, hogy a gyermekvédelemben elhelyezett fiatalokat megismertessék a hazai vendéglátásban élen járó éttermek működésével, a konyhai munkával. 

 

A magyar csúcsgasztronómia és a gyermekvédelem együttműködése elsőre talán furcsán hangzik, de biztos, hogy összekötésük hasznos lesz – fogalmazott Fülöp Attila, az Emmi szociális ügyekért felelős államtitkára a tárca, a SVÉT és a Zip's közös sajtótájékoztatóján. Hogy kerül a kormány és a gasztronómia egymással kapcsolatba? Miskolcon július óta zajlika sörfőzde Mosolyt Fakaszt programja, amelynek keretében a gyermekvédelemben élő fiatalok látogathatnak el Zip’s-hez.

Mára szinte minden miskolci, gyermekvédelemben elhelyezett fiatal részt vett már üzemlátogatáson, közölte Halász Norbert, a Zip’s Brewhouse ügyvezetője. A szakember örömét fejezte ki, hogy egy vidékről induló kezdeményezés országos programmá válhatott. Amint arra felhívta a figyelmet, úgy tapasztalták, hogy a mai fiatalok sok esetben kevésbé lojálisak, munkafegyelmük kifogásolható, mert hiányzik a stabilitás az életükből.

csúcsgasztro állgond 01

A most országossá szélesített program ezen is segíthet, vélte, miközben az vendéglátóhelyek megmutathatnak egy lehetőséget a gyerekeknek. A kezdeményezés célja, hogy a gyermekotthonban élő fiatalok éttermekbe ellátogatva megismerkedjenek a hazai magas szintű gasztronómiával, egyben segítséget kapjanak a későbbi pályaválasztáshoz. – Imádjuk amit csinálunk, a munkánk egyben a szenvedélyünk, amit igyekszünk átadni a fiataloknak. Úgy látjuk, a gyerekeknek is tetszik, amit tapasztalnak, a feladatunk immár az, hogy a jó irányba tereljük őket – mondta a Zip’s Brewhouse ügyvezetője.

Azért keresték meg a SVÉT-et, hogy segítsenek programjukat országossá szélesíteni, felkérésükre a civil szervezet azonnal igent mondott. Közösen keresték fel az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkárságát, ahol – amint Halász Norbert fogalmazott – több segítséget kaptak, mint amennyit kértek.

debrecziner gourmet 23

Ruprecht László, a SVÉT elnöke kifejtette: az egyesület már kinőtte azokat a kereteket, amiért egykor létrehozták, és régóta szerettek volna egy társadalmilag is hasznos programot indítani. Így a Zip’s megkeresése találkozott szándékukkal. A Pannónia Gasztrohajó séfje közölte: tapasztalatai szerint, amikor a gyerekek kikerülnek a gyermekvédelmi rendszerből, sokan közülük eltűnnek az állam látóköréből. Ugyanakkor személyes tapasztalatait megemlítve rámutatott: két kollégája is állami gondozott volt, mégis nagyon komolyan veszik a munkát, tisztelettudók.

debrecziner gourmet 26rupi

Kiemelte: a civil szervezet szeretne jó példát mutatni, és ha a gyermekvédelemben elhelyezett 23 ezer gyermek mindegyikét nem is tudják majd alkalmazni, közülük sokaknak mutathatnak egy új utat. Az éttermek kapcsolatban állnak ugyanis termelőkkel, gazdákkal, borászatokkal, így a gyermekek számára számos egyéb lehetőség is kínálkozhat a pályaválasztásnál.

Bizalmat kell építeni a gyermekekben, amit csak egy közösség együtt tud megoldani – mutatott rá Fülöp Attila, az Emmi szociális ügyekért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón, ahol megjelent többek között Harrer-Abosi Beatrix és Karl Harrer, a soproni Harrer Chocolat, Csapody Balázs a balatonszemesi Kistücsök, Erhardt Zoltán, a soproni Erhardt, Szabadfi Szabolcs, a Panificio il Basilico tulajdonosa.

debrecziner gourmet 31

Az államtitkár kiemelte: a gyermekek sokszor felfoghatatlan traumákon mennek keresztül, ezért szükségük van a közösség segítségére, kapaszkodókra. Az a feladat, hogy e kapaszkodókból minél többet teremtsenek, szögezte le a politikus. A SVÉT kiváló kezdeményezés, mert országos lefedettségű, magyar szervezet, segítségükkel szinte minden régióban eljuthatnak a gyermekek egy magas minőséget képviselő étterembe. – Csak akkor érhető el siker, ha van összefogás, a gyermekvédelemből kikerülő gyermekeket meg kell tudnunk tartani egy rendezett élet mentén, amihez az egyházak és civil szervezetek mellett szükség van a gazdasági társaságok segítségére is – hangsúlyozta Fülöp Attila.

 

Címkefelhő