Skip to main content

Továbbra is hat Michelin-csillagos éttermünk van

| Gourmet Riporter | Terülj, terülj!

A Michelin bemutatta az új Main Cities of Europe elnevezésű katalógusát, amelyből kiderült, hogy az Onyx megtartotta két csillagát, míg a Costes, a Borkonyha, a Costes Downtown, a Babel és a Stand megőrizte korábban kiérdemelt egy csillagát. Ugyanakkor két Bib Gourmand minősítést elveszítettünk a fővárosban, csak a Petrus tudta megtartani a gumifigurás megkülönböztetését.

 


A Main Cities of Europe (Európa főbb városai) útmutató a földrész 23 országának 39 városát fedi le, és több mint 1850 éttermet ajánl a vendégek figyelmébe. A szakma és a mi tippünkkel ellentétben nem lett új csillagos étterme a fővárosnak, ugyanakkor nem is veszítette el senki a kitüntetését. Az Onyx megtartotta két csillagát, míg Babel, a Borkonyha, a Costes, a Costes Downtown és a Stand őrzi egy csillagát. A Petrus ismét megvédte Bib Gourmand minősítését, a Fricska és a Stand25 azonban elveszítette.

A Plate kategóriában a Baraka (amely azóta sajnálatosan bezárt), a Fausto's, a Fricska, a Laurel Budapest, a Mák, a Nobu Budapest, az Olimpia, a St. Andrea, a Textúra, a Tigris, az Alabárdos, az Arany Kaviár, a Baltazár, a Zona és a Csalogány 26 éttermeket találhatjuk meg. A felsorolásból következik, hogy a Michelin továbbra is csak budapesti helyeket tesztelt és/vagy vett számba.

babel 17

Az elmúlt három hónap kihívásait követően örülök, hogy a Michelin Main Cities of Europe 2020 késleltetett indítása egybeesik az éttermek fokozatos újbóli megnyitásával Európában. Az új díjak kiemelik az európai országokban elterjedt éttermek kínálatát és minőségét. Tudjuk, hogy az étkezők szívesen fedezik fel újra az étkezés örömét, s tudom, hogy az ellenőrök csapata is ugyanazzal az izgalommal járja a vendéglátóhelyeket. Örömmel várom, hogy visszatérjenek az étkezéshez, és ismét felhívják az olvasók figyelmét a szakácsok szenvedélyére és kreativitására – mondta a kalauz megjelenést követően Gwendal Poullennec, a Michelin útmutatók nemzetközi igazgatója.

st andrea 05

A környező országokat tekintve Krakkó megkapta az első csillagját, amit a Bottiglieria 1881-nak ítélték oda. A konyhát a tehetséges Przemysław Klima séf viszi, aki majdnem egy évtized elteltével tért vissza szülővárosába. Ljubljana, Szlovénia fővárosa ugyancsak először szerepel az útmutatóban, ahogy az országot is első ízben keresték fel az ítészek, erről ITT ÍRTUNK BŐVEBBEN. Ausztriának két új 1 csillagos étterme van, a bécsi APRON és a salzburgi The Glass Garden.

babel 12

A Guide digitális jelenlétével kapcsolatban Gwendal Poullennec kifejtette a válság során webhelyeik és szociális média platformjaik révén segítették az iparágat. Kiemelte, hogy továbbra is rávilágítanak a szakácsok törekvéseire, és arra buzdítjűk az olvasóikat, hogy élvezzék újra az étkezés csodálatos élményét. Michelin Main Cities of Europe 2020 kiadványban idén 24 háromcsillagos, köztük 4 új; 95 kétcsillagos, köztük 13 új és 380 egycsillagos (52 új hellyel) éttermet ajánl a vörös könyvben. A 253 Bib Gourmand elismeréssel jutalmazott étterem között 41 új vendéglátóhelyet találni.

 

Címkefelhő