Skip to main content

Balatoni cukrász "Mennyei ajándéka"

| Gourmet Riporter | Kávéház

Harmadszor hirdették meg az Év bejglije versenyt, amelynek ínyenc kategóriáját Vadócz Jenő, balatongyöröki cukrász nyerte a Mennyei ajándékra keresztelt finomságával. A különleges bejgli pekándiós-karamellizált almás töltelékkel készül, melyben olyan fűszerek dominálnak, mint a szerecsendió, a gyömbér, a szegfűbors és a fahéj. Az ország legjobb diós bejglijét a kesztölci Kara József Zoltánné, a legízletesebb mákosát pedig a szegedi Novák Ádám és Puskás Róbert készítette. 


A Magyar Cukrász Ipartestület az idén harmadik alkalommal hirdette meg az Év bejglije versenyt cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára. Az Ipartestület szakmai versenyei – az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája versenyek – mellett ennek a megmérettetésnek az a célja, hogy felhívja a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült ünnepi süteményekre, és népszerűsítse a kézműves bejglit az igazi minőséget kereső fogyasztók körében.

ev bejglije 2022 06

A versenyre olyan termékekkel nevezhettek cukrászdák, melyek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv előírásában foglaltaknak, hiszen a bejgli a Magyar Élelmiszerkönyvben „védett” termék, melyet szintén az Ipartestület kezdeményezett. A versenyre „hagyományos diós”, „hagyományos mákos” és „ínyenc” kategóriában lehetett nevezni.

ev bejglije 2022 05

Az ínyenc kategóriában bármely olyan ízesítésű és töltelékű bejglivel lehetett nevezni, aminek a jellegét meghatározó alapanyaga szerepel az Élelmiszerkönyv irányelvében felsorolt felhasználható anyagok között. Ilyenek többek között a dió és mák mellet a gesztenye, a gyümölcs és gyümölcskészítmények, a kakaó- és csokoládétermékek, fűszerek, citromhéj, mazsola, méz, olajos magvak, tej és tejtermékek. Ebben a kategóriában indulhattak a vegyes töltelékű, különleges bejglik is.

ev bejglije 2022

Az ínyenc kategóriában több különleges ízkombinációval neveztek a kreatív szakemberek. Idén is kedvelt volt a marcipán, a pisztácia, a gesztenye, a mogyoró és a mandula, de előfordult a sárgabarack, a málna, a pekándió, a kesudió, a rozmaring, a birsalma, a naspolya, a füge, a cékla, a tonkabab, a szilvapálinka és a búzasör is a felhasznált alapanyagok között.

ev bejglije 2022 04

A három kategóriában idén közel ötven bejglit kóstolt és értékelt a neves szaktekintélyekből álló zsűri, akik mellé „műkedvelő” zsűritagok is csatlakoztak. A zsűri tagjai voltak Bergmann Gabriella cukrászmester – Bergmann Cukrászda, Balatonfüred; Babik Edit – főtitkár, Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány; Pass Szilvia - Aranyalma Cukrászda, Székesfehérvár; Auguszt József cukrászmester - Auguszt Cukrászda, Budapest, Fény utca; Harsányi Levente rádiós, televíziós műsorvezető (egyben cukrász); Karl Zsolt cukrászmester - Karl Cukrászda, Dunaharaszti; Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke; Szervánszky László cukrászmester – Szent Korona Cukrászda, Soltvadkert; Szőke Zoltán cukrászmester – Szőke Cukrászdák, Hódmezővásárhely.

Eredmények

Hagyományos diós kategóriában:
1. Kara József Zoltánné - Erika Cukrászda, Kesztölc
2. Simon Andrea – Desszert Center, Gyomaendrőd
3. Szurgent PéterSzurgent Kézműves Fagylaltozó és Cukrászda, Budapest

Hagyományos mákos kategóriában:
1. Novák Ádám és Puskás Róbert – REÖK Kézműves Cukrászda és kávéház, Szeged
2. Képes Gabriella – Képeschoco, Pácin
3. Kiss Károlyné – Major Cukrászda, Budapest

Ínyenc kategóriában:
1. Mennyei ajándék - Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök
2. Pisztáciás bejgli - Molnár Annamária – Füge Bolt és Kávézó, Budapest
3. Mákos birsalmás fehércsokis bejgli - Képes Gabriella – Képeschoco, Pácin

vadócz

A legmagasabb pontszámot elérő bejglinek járó Auguszt Elemér különdíj nyertese: Vadócz Jenő (képünkön balra) – Promenád Kávéház, Balatongyörök. Az Év ínyenc bejglije, a Mennyei ajándék egy fűszeres, pekándiós-karamellizált almás bejgli, melyben különböző fűszerek, a szerecsendió, a gyömbér, a szegfűbors és a fahéj adja meg a töltelék pikantériáját, a hagyományos pozsonyi tésztába pedig narancshéj is került.

 

Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület

Címkefelhő