Skip to main content

Adventi pirkadat az ínyencek királya

| Velkei Tamás | Kávéház

A fiatal siófoki cukrász, Millei Renátó bejglicsodája nyerte idén az ínyenc kategória díját az Év bejglije versenyen. A különleges karácsonyi finomság kardamommal fűszerezett tésztája aszalt vörös áfonyás, mandulapralinés tölteléket rejt. A legjobb mákos bejglit Simon Andrea, a legkiválóbb dióst Lengyel Gabriella sütötte, az Auguszt Elemér különdíjat Kiss Károlyné kapta.

 

A Magyar Cukrász Ipartestület nevében Erdélyi Balázs, szakmai elnök megköszönte, hogy a negyedik alkalommal kiírt versenyre ismét nagy számban neveztek az indulók – több mint ötven nevezés érkezett a három kategóriában. Mindenképpen örömteli, húzta alá, hogy a nehéz évek dacára a versenyszellem és az energia nem lankadt a cukrászokban.

bejgli23 09

Erdélyi Balázs

„Sokan kérdezik, miért szükséges a bejglinek versenyt kiírni, hiszen egyébként is népszerű édesség. Ez igaz, de nem mindegy, milyen bejglit fogyasztanak a vendégek” – hangsúlyozta Erdélyi Balázs a Zila Kávéház – Krisztina Cukrászdában megrendezett versenyt követően. Hozzátette: óriási különbség mutatkozik meg egy ipari körülmények között gyártott, tartósítószerekkel készített tömegtermék, és a cukrászdákban készített jobb minőségű bejglik között. A civil szervezet erre igyekszik felhívni a figyelmet az Év bejglije versennyel a nemes versengés meghirdetésének másik oka, hogy a szakma folyamatosan fejlődjön. „Hiszem azt, hogy csak úgy lehet jövője a cukrászatnak, ha a legjobb minőséget kínáljuk a vendégeknek” – húzta alá a szakmai elnök.

bejgli23 10

Karl Zsolt, a dunaharaszti Karl Cukrászda alapítója a mákos bejgli kategóriában indult versenyzők munkáit bíráló zsűri nevében leszögezte: találkoztak finom mákos bejglivel, de akadt néhány olyan édesség is, amely nem illik egy ilyen nívós versenybe. Építő kritikaként megfogalmazta: alig találkozott olyan tésztával, amelyben sertészsírt használtak volna, pedig, tette hozzá, a csupán vajjal készülő tészta tapadósabb.

bejgli23 08

Karl Zsolt

Szintén hiányolta a hengergép használatát, amelyen átengedték volna az indulók a máktöltelék egy részét. Véleménye szerint a szerkezet alkalmazásával jobban kijönnek az ízek, illetve a mákolaj, ezáltal sokkal szaftosabb lesz a töltelék. Karl megnyugtatta a jelenlévőket: maga is tíz évig csiszolta saját bejgli receptjeit.

Gyuris László, a szegedi A Cappella és a Virág Cukrászda üzemeltetője a diós bejgli szekció zsűri tagjaként kiemelte, hogy ebben a kategóriában alkalmaztak zsírt az indulók, aminek örült, mert így omlósabb tésztákkal találkozhattak.

bejgli23 07

Gyuris László

Elárulta, hogy öt bejgli kiemelkedett a többi versenymű közül, amiből előbb hármat választottak ki, majd azok közül hosszas és alapos bírálat után hirdettek győztest. Rámutatott: a dió olyan gyümölcs, ami alkalmas arra, hogy a bejgliben kissé darabos formában, valamint kvázi lisztként is megjelenjen. Attól viszont óvott, hogy gazdagon fűszerezve, sok összetevővel készítsünk diós bejglit, mert ebben az esetben – mint egyes versenyzőknél – elveszik a dió íze.
Az ínyenc kategóriát bíráló zsűri nevében Kiss Zoltán, a lajosmizsei Kiss Cukrászda tulajdonosa megállapította: ők voltak a legszerencsésebbek, hiszen az „ínyencség a lehetőségek tárházát” jelenti.

bejgli23 06

Kiss Zolátn

Bíztatta a jövőben indulókat, hogy a tésztába is tegyenek majd ínyenc ízeket, fűszereket, valami meglepetést, mert szerinte bele lehet gyúrni a tésztába. Jó volt tapasztalniuk, fűzte hozzá, hogy versenyzők harmonikusan próbálták a gyümölcsöket, így a vörösáfonyát, szilvát, birsalmát, körtét belecsempészni a töltelékbe, illetve pralinéba, továbbá kiválóan játszottak a magvakkal. Ugyanakkor arra intett, hogy vigyázzanak a töltelékkel, mert a különböző anyagok mind másképp viselkednek sütés közben a tésztában. „Ahhoz, hogy a tészta kívül márványozott legyen, belül ugyanakkor ne maradjon nyers, érdemes alacsonyabb hőmérsékleten kicsit tovább sütni” – tanácsolta.

bejgli23 03

Az év ínyenc bejglije cím idén Siófokra került, az adventi pirkadat fantázianevű bejglivel Millei Renátó nyerte a kategóriát. Bejglijét kardamommal fűszerezett, hagyományos bejglitésztából gyúrta, amit aszalt vörös áfonyával, mandulapralinés töltelékkel töltött meg.

A mákos bejgli kategória helyezettjei:

1. Simon Andrea – Desszert Center, Gyomaendrőd

2. Fazekasné Both Anikó – Both cukrászda, Tolna

3. Kiss Károlyné, Major cukrászda, Budapest

bejgli23 05

Simon Andrea

A diós Bejgli kategória helyezettjei:

 

1. Lengyel Gabriella – Édes Szelet, Budapest

2. Kiss Károlyné, Major cukrászda, Budapest

3. Kara József Zoltánné – Erika cukrászda, Kesztölc

bejgli23 14

Lengyel Gabriella

Az ínyenc kategória helyezettjei:

1. Millei Renátó – Dinasztia cukrászda, Siófok; adventi pirkadat

2. Dezső Erika és Magyar Éva – Gerő cukrászda, Nagykanizsa; Kelet kincse

3. Borongics Anett – Süti Butik, Nagykanizsa; földimogyorós füge bejglivel

bejgli23 12

Millei Renátó

Az Auguszt Elemér különdíjat Kiss Károlyné kapta, aki a kiírás szerint azzal érdemelte ki az elismerést, hogy több kategóriában szerepelt, és díjazott is lett, és a legtöbb helyezési pontszámot érte el.

bejgli23 11

Kiss Károlyné (jobbra)

 

Címkefelhő