Skip to main content

Berkenye, fahéj, narancs – adventi sütitippek, szeretettel!

| Gourmet Riporter | Kávéház

Közeleg a karácsony, mind több családban merül fel, milyen sütemények kerüljenek az asztalra az ünnepek alatt. Vannak olyan hagyományos receptek, amihez ragaszkodnak a családtagok, ezért elmaradhatatlanok, de egy kis újítás, kis változatosság soha nem árt. Három cukrászdát és egy éttermet kértünk fel arra, hogy néhány tippel kedveskedjenek olvasóinknak. Íme! 

 

Nézzük sorban a finomabbnál is finomabb adventi ajánlatokat. A leányvári Sug’Art egy könnyebben elkészíthető, ám annál finomabb sütivel ajándékozta meg olvasóinkat.

Financier liofilizált berkenyével

süti ajánlo sugart 01

Hozzávalók:

300 g porcukor
150 g mandulaliszt
65 g liszt
200 g tisztított vaj
185 g tojásfehérje
2 g liofilizált berkenye (helyettesíthető bármilyen liofilizált gyümölccsel, vagy dresszírozás után adunk minden adaghoz egy szem friss bogyós gyümölcsöt)

Elkészítés

süti ajánlo sugart 02

A mandulalisztet, porcukrot és a lisztet elkeverjük egy tálban, majd a langyos tisztított vajat hozzáadjuk, alaposan elkeverjük, végül egy sűrű masszát kapunk.
A 90 százalékig felvert tojásfehérjét óvatosan elkeverjük a sűrű masszával, és hozzáadjuk a liofilizált berkenyét.

Kidresszírozzuk, úgy, hogy a szilikonformákat ¾-ig töltsük meg. 190 fokos légkeveréses sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük.

süti ajánlo sugart 03

Sétáljunk át képzeletben a főváros pesti oldalára, a zuglói, franciás stílust követő Ideál Desszerthez, amelynek cukrásza, Gogolák Csaba két aprósüteményt is ajánl a háziasszonyoknak karácsonyra: a fahéjas csillagot és a csoki szívet. Mindkettő sokáig eltartható, ezért jóval karácsony előtt megsüthetjük, ezzel is csökkentve a ránk nehezedő terheket.

Fahéjas csillag

süti ajánlo ideál 01

Hozzávalók:

600 g mandulaliszt
600 g kristálycukor
24 g fahéj
90 g tojásfehérje
20 g baracklekvár
kenéshez 160 g porcukor

Csokis szív

Hozzávalók:

600 g mandulaliszt
600 g kristálycukor
30 g kakaópor
120 g olvasztott étcsokoládé
72 tojásfehérje
60 g baracklekvár

Elkészítés

Az elkészítésük nagyon egyszerű. Minden alapanyagot egybe kell keverni és kinyújtani két sütőpapír között 1 cm vastagságúra, majd kifagyasztani. Egy tojásfehérjét és 160 g porcukrot ki kell keverni sűrűre majd ezzel a fahéjas tésztát lekenni. Vízbe mártott csillag alakú kiszúróval kiszúrjuk.

A csokis tésztát egy kis vízzel lekenjük kiszúrás előtt és kristálycukorral beszórjuk. Szív vagy bármilyen más alakú kiszúróval formázhatjuk, szintén vízbe mártva.

süti ajánlo ideál 021

Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a kiszúrt tésztákat, majd 220 fokos sütőben rápirítunk, legfeljebb 7-10 percig. Akkor jó a süti, ha picit karamellizálódik az alja. Semmiképp ne süljön meg a teteje, mert akkor száraz lesz.

Budapest II. kerületének közkedvelt helye, a Békeidők Cukrászdája narancsos-étcsokoládés babkával kedveskedik olvasóinknak.

Jeruzsálemi kalács

süti ajánlo béke 05

Hozzávalók kelt tésztához:

550 g liszt
100 g barnacukor
55 g friss élesztő
csipet só
citrom- és narancshéj
3 egész tojás
150 g tej
150 g vaj
2 db 30x11 cm-es kenyérforma

A cukorszirup hozzávalói:

150 g víz
40 g barnacukor
170 g cukor
1 narancs leve
1 citrom leve
1 citrom héja
1 narancs héja
1 rúd fahéj
2 db csillagánizs

A töltelék hozzávalói:

150 g étcsokoládé
120 g vaj
50 g porcukor
30 g kakaópor
csipet só
1 nagy narancs héja

Elkészítés

A robotgép táljába belemérjük a tészta hozzávalóit. Először a száraz, majd a nedves alapanyagokat. Összedolgozzuk alacsony fokozaton, amíg el nem válik a táltól és selymes egynemű tésztát, nagyon lágy elegyet nem kapunk.

süti ajánlo béke 03

Meleg helyre félretesszük kelni, fóliával vagy konyharuhával lefedve, nagyjából 20-30 percre. A kelesztési idő után megszellőztetjük, pár gyors gyúró mozdulattal levegőt juttatunk a tésztába. Majd ismét félretesszük kelni újabb 20-30 percre. Légiesen könnyű, levegővel teli lágy tészta lesz a végeredmény.
Közben a formákat kivajazzuk, lisztezzük. Ha megkelt a tészta elkészítjük a tölteléket.

A csokit a vajjal fém tálba tesszük, és vízgőz felett felolvasztjuk. Hozzá keverjük a kakaóport, a porcukrot, a sót, a narancshéjat. Nem baj, ha kicsit visszaszilárdul, könnyebb elkenni a tésztán. Nyugodtan rámelegíthetünk mikróban, ha nagyon megszilárdulna, tanácsolja a Békeidők cukrásza.

süti ajánlo béke 01

Lisztezett asztalon a tésztát kettévágjuk. Az első adag tésztadarabot kinyújtjuk kb. 35 cm szélesre és 50 cm hosszúra. Rákenjük a krém felét, és feltekerjük a tésztát, majd hosszában kettévágjuk. Két végét összecsípjük és összecsavarjuk úgy, hogy a töltelék mindig felfelé nézzen. Belehelyezzük a formába majd megismételjük a folyamatot a másik darab tésztával is. Előmelegített sütőben, 180 fokon 30 percig sütjük.

süti ajánlo béke 04

Amíg sülnek a kalácsok elkészítjük a cukorszirupot. Minden hozzávalót beteszünk egy lábosba, és forraljuk, míg kicsit sűrűsödni kezd. Ezt követően átszűrjük egy tálba. Ha kisültek a kalácsok a formában hagyjuk őket, majd meglocsoljuk a forró sziruppal, és ecsettel szétkenjük – nagyjából 200 g szirup jut egy babkára. Hagyjuk a babkát kihűlni a formában, és hogy beszívja a szirupot.

Képzeletben üljünk fel a lovas szánunkra, és meg se álljuk Hosszúhetényig, ahol a Hosszú Tányér étterem ajándéka várja olvasóinkat.

Csokoládés, malátás korong, sós karamell, meggy

süti ht 02

Hozzávalók a tésztához:

2 db tojás
15 dkg barnacukor
8 g vaníliás cukor
60 g vaj
22 dkg liszt
30 g kakaópor
3 g sütőpor
30 g őrölt maláta
180 ml tej

Hozzávalók a krémhez:

100 g karamellás fehércsokoládé
200 g tejszín
1 lapzselatin
1 csipet só

Elkészítés

A vajat megolvasztjuk, hozzákeverjük a tojásokat, a vaníliás cukrot és a barna cukrot, majd beleszítáljuk a szárazanyagokat. A masszához adjuk a tejet és simára keverjük. Szilikonformákba töltjük a tésztát, légkeveréses sütőben 170 fokon kb. 8 perc alatt készre sütjük.

süti ht 01

A krémhez megmelegítjük a tejszínt és feloldjuk benne az előzőleg vízbe áztatott zselatint. Ráöntjük a csokoládéra, egyneműsítjük, és hűtőben minimum 3 órát pihentetjük. Kivesszük a hűtőszekrényből, habzsákba töltjük, és tetszőlegesen a süteményre nyomjuk.

A tálaláshoz a Hosszú Tányérnál házi meggylekvárt ajánlanak.

 

Címkefelhő