A legmákosabb ember mákos tortája lett a győztes
Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a Mákvirág fantázianevű torta nyerte el idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a Zöld málna fantázianevű desszertjükkel. Az idei verseny középpontjában a szuperélelmiszerek álltak, a benevezett torták készítése során különösen népszerű volt a cékla, a sárgarépa, a mák, a sütőtök, az áfonya és a dió felhasználása.
A Magyar Cukrász Ipartestület idén tizennyolcadik alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája versenyt augusztus 20-i nemzeti ünnepez kapcsolódva. Az ipartestület minden évben olyan kedvelt magyar ízekkel, gyümölcsökkel készült torták nevezését várja, amelyek szigorúan csak kiváló minőségű, természetes és egészséges alapanyagokat tartalmaznak (hogy az elsőt miként ellenőrzik, az nem tudható).Az idei versenyt a szuperélelmiszer témakörben hirdette meg a szakmai szervezet, hogy felhívja a figyelmet a gazdag beltartalmi értékekkel rendelkező magyar alapanyagokra. Olyan új, kreatív torták nevezését várták, amelyek jellegzetes, meghatározó ízeit az alábbi alapanyagkosarakban felsorolt, hazai „szuperélelmiszernek” számító alapanyagok alkotják, és amelyekből minimum kettőt fel kellett használni a nevezett tortáknál.
A kosarak a következők voltak:
bogyós gyümölcsök: áfonya, fekete ribizli, csipkebogyó, szeder,
gabonák, magvak: kendermag, lenmag, tönköly, köles,
zöldségek: cékla, sütőtök, sárgarépa, édesburgonya,
olajos magok: dió, mandula, tökmag, mogyoró.
Felhasználásra javasolt alapanyagok voltak továbbá: homoktövis, berkenye, kökény, méz, mák, egres, szamóca, málna, aszalt szilva, kékszőlő, étcsokoládé, zab.
Ugyanakkor továbbra is elvárásként jelent meg a szakmai szervezet részéről, hogy a versenymunkák hangsúlyosabban, minimum 40 százalékban tartalmazzanak felverteket, valamint egyéb tésztarétegeket annak érdekében, hogy a magyar cukrászat hagyományai újra megjelenjenek a benevezett tortákban.
Kovács Alfréd
A győztes alkotás minden évben háromkörös zsűrizési folyamat során születik meg. Az első zsűrizési kört szakmai közönség előtt rendezték meg a SIRHA Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HORECA kiállításon. A nevezett tortákat vitrinekben állították ki, amelyeket a közönség és a sajtó munkatársai is megtekinthettek. A zsűrizés folyamán a versenyzők és a látogatók egyaránt láthatták, hallhatták a versenymunkák értékelését.
A nevezők cukrászok kreativitását dicséri, hogy az összes kötelezően választható, illetve szinte mindegyik javasolt alapanyag szerepelt a nevezett tortákban, különböző kombinációkban. Különösen népszerű volt a cékla, a sárgarépa, a mák, a sütőtök, az áfonya és a dió felhasználása.
Az első fordulóban még anonim kóstoltak a zsűritagok, a második értékelési körben újra megízlelték a döntős tortákat és szakmai javaslatokat tettek azok tökéletesítésére. A döntőben a versenyzőknek a zsűri jelenlétében kellett elkészíteniük a tortákat az ipartestület tanműhelyében, ekkor már az ítészek testülete az elkészítés folyamatát is pontozta, majd az elkészült tortákat ismét értékelte.
Mákvirág
A győztes torta idén a Mákvirág lett, amelynek készítője, Kovács Alfréd (Édes Vonal Cukrászda, Vác) –a világ „legmákosabb” emberének tartja magát. A tortával a mákos tészta emlékét, a kertben leszakított fekete ribizlit és a friss süteménnyel kínáló nagymamáját idézte meg. Győztes kreációját mesebeli tortának tartja, amelyben gyermekkorának meghatározó ízei dominálnak. A fehércsokoládé-krém lágy textúráját jól egészíti ki a fanyar fekete ribizli ízvilága, a mandulalisztes mákos piskóták és a fekete szezámmaggal készült grillázs ropogós élménye.
Rigófütty
A második helyezett a Fodor Sándor (Habcsók Cukrászda, Budapest) által készített Rigófütty torta lett, míg a harmadik helyen a Fekete gyöngy, Novák Ádám és Domonkos Noémi (Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged) alkotása végzett.
Fekete gyöngy
A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Ipartestülettel együtt hirdeti meg, párhuzamosan a Magyarország Tortája versennyel. Az idei nyertes torta, a Zöld Málna lett, melynek alkotói Novák Ádám és Csonka László, a szegedi Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház cukrászai.
A győztes páros habkönnyű kreációjában a színekkel játszik. A torta piros színét a málna, zöldet a pisztácia adja, míg elegánsságát a rózsa kölcsönzi. A zöld pisztáciamousse édeskés ízét a málnazselé savassága egészíti ki, és a rózsavíz teszi még különlegesebbé. A pisztácia nemcsak a fehér csokoládéval roppan, de megjelenik a piskótában is liszt formájában. A tortát fényes, rózsavizes málnazselé és szárított rózsaszirmok teszik még különlegesebbé. Egy szelet Zöld Málna energiatartalma 232,4 kcal, szénhidrát értéke 10,5 g.
Zöld Málna
A verseny második helyezettje szintén a győztesek alkotása, a Fűszeres Vilmos elnevezésű torta lett, a harmadik helyezést Gyuris László és Reisinger Ferenc, a szegedi Virág Cukrászda és Kávéház cukrászai kapták az Intuíció nevű torta megalkotásáért.
A tortákat a hagyományoknak megfelelően augusztus 19-től lehet megkóstolni, az ünnephez kapcsolódva a Magyar Ízek Utcájában a Várkert Bazárban, továbbá országszerte több száz cukrászdában. A tortákat kínáló cukrászdák listáját augusztus 17-től lehet böngészni a www.cukraszat.net oldalon, a lista várhatóan augusztus 19-ig napról napra bővülni fog.A torták minőségének védelme érdekében az idei évben is csak az év végétől lesznek nyilvánosak a receptek, addig kizárólag a Magyar Cukrász Ipartestület tagjai készíthetik.