
Játékosság és minőség – magyar siker a nemzetközi versenyen
Magyar aranyérem született az egyik legrangosabb nemzetközi csokoládéversenyen: indulása után mindössze nyolc hónappal a Flore Confectionery saját kategóriájában első és második helyezést egyaránt szerzett, ezzel a magyar díjazottak közül a 2025-ös európai elődöntőben egyedül lett aranyérmes.
A Flore Confectionery három drazsétermékét nevezte a craft csokoládék egyik legfontosabb versenyére, az International Chocolate Awardsra, ebből kettő is érmet hozott haza a nemrég debütált márkának. A Flore Confectionery egy arany, egy ezüst és egy különdíjjal, valamint kimagasló pontszámmal zárta a nemzetközi versenyt.
Ezzel a bravúros indulással a Flore Confectionery a nemzetközi szakmai közönség előtt is megmutatta, hogy az elsőre talán meglepő, de mégis harmonikus ízkombinációival couverture csokoládéból is lehet kimagasló minőségű termékeket készíteni.A díjakat különösen értékessé teszi, hogy a Flore Confectionery márka ebben a formában mindössze nyolc hónapja jelenet meg a csokoládépiacon és máris két nemzetközi versenyen ért el figyelemre méltó eredményt. (Első versenyükön, az Academy of Chocolate Awardson, 2024 decemberében 5 bronzérmet és egy „brand presentation” kategóriában elnyert aranyérmet szereztek.)
A márka indulását kétéves, alapos, mindenre kiterjedő terméktesztelési és -fejlesztési folyamat előzte meg, amely során kifejlesztették 10 egyedi ízből álló kollekciójukat, egyedi üzenetüket és jellegzetes csomagolásukat. A Flore Confectionery a termékeit tekintve a gourmet, fine dining irányt, míg csomagolásával a könnyedséget, vidámságot és a játékosságot célozta meg, ezzel közelebb hozva a minőségi csokoládéfogyasztás kultúráját a fiatalabb generációkhoz is.Az alapító, tulajdonos és kreatív cukrász, Tóth Flóra Emese korábbi Michelin-csillagos éttermekben szerzett tapasztalatai mentén olyan csokoládémárkát álmodott meg, amely apró drazsékba rejtve kínálja a fine dining éttermek komplex, átgondolt és harmonikus ízeit, amelyek egyszerre szereznek meglepetést és idéznek fel emlékeket.
A díjazott termékek
Aranyérem: Sweet Sushi – szicíliai mandula, fehércsokoládé-drazsé, matcha, jázmin, wasabi (pontszám: 89.2).
Ezüstérem: Smoke Signals – füstölt piemonti mogyoró, szőkecsokoládé-drazsé, fekete fokhagyma, füstölt ostyatöret por (pontszám: 88.6).
Különdíj az „Eclectic” kategóriában: Sweet Sushi – szicíliai mandula, fehércsokoládé-drazsé, matcha, jázmin, wasabi.
Az International Chocolate Awards versenyen a specialty kávék pontozásához hasonló 100 pontos, összetett rendszert használnak, ahol a 80 pont feletti termék fine flavournek minősül, míg a 90 pont körüli eredmények egészen kimagaslónak számítanak.„A fine dining menüsorok mintájára megálmodott craft csokoládédrazsék túlmutatnak a hagyományos mogyorós, tej vagy étcsokoládé-drazsékon és végtelen számú lehetőséget rejtenek magukban az ízek és a textúrák tekintetében. Ezek a csokoládédrazsék komplex mini desszertek, amelyek sajátossága, hogy rendkívül átgondolt módon, rengeteg, egymással páratlan harmóniát alkotó fűszert, alapanyagot lehet egyetlen falatba rejteni. Ahogyan a Michelin-csillagos éttermekben a menüsorral a séf újdonságot akar bemutatni, meglepetést szerezni, esetleg gyermekkori kedves ízemlékek felidézésével maradandó élményt nyújtani, nincs ez másként a csokoládédrazséink esetében sem. A játékosság és a minőség ezekben a csokoládédrazsékban kéz a kézben járnak” – vélekedett kreációiról Tóth Flóra Emese.