Skip to main content

Fagylalttekercs minden évszakra

| Gourmet Riporter | Kávéház

Kérlelhetetlenül bekúszott a nyirkos ősz kabátgallérunk alá, ám ez csak egy okkal több arra, hogy valami különlegessel vigasztaljuk magunkat. Remek lehetőség kínálkozik erre, ha ellátogatunk a N’Ice Roll parányi, lipótvárosi boltocskájába. Az ott kapható fagylaltnak ugyanis nincs párja: a szemünk előtt készül, nem is akárhogy, és nem mesterséges alapanyagokból. Ám ami fontosabb: nemcsak szép, de finom is.

 

Alig észrevehető kis cukrászda nyílt idén nyár elején az Újlipótvárosban, éppen a gasztronómiai szempontból egyébként is jól ellátott Pozsonyi út közelében. A N’Ice Roll nem hivalkodó, inkább kuckós, csupán két kis fapad várja párnákkal a fagylaltok szerelmeseit. Az egyik pad fölött nagy táblán látható a kínálat – nem könnyű a választás: rózsás licsi, matcha málnával, mangó chiamaggal, kókuszchipsszel, Rákóczi túrós vagy a nagy kedvenc sós karamell, hogy csak néhányat említsünk.

Ám nem csupán a választék – amelyre még visszatérünk – miatt ajánlott ellátogatni a Radnóti utcába, érdemes megnézni, hogyan készül a fagyi. Ezt egyébként sem tudjuk elkerülni, mert a fagyos édesség a szemünk láttára, frissen kerül a pohárkába. Thaiföldön rájöttek, hogy sokkal nagyobb költség tárolni az előre elkészített különböző fagylaltokat, mint frissen megcsinálni. Egy kiállításon a tulajdonosnak megtetszett az ötlet, amelyet átültetett Budapestre.

niceroll 06

A technológia a következő: egy nagyjából fél méter átmérőjű fémlapot alulról mínusz harminc fokra lehűtenek. A tejes, illetve kókusztejes alapokat és egyéb hozzávalókat erre a hűtött felültre öntik, ahol előbb fémspatulák segítségével összedolgozzák, majd szétterítik. A megfagyott édességet a spatulával felgöngyölítik, és facsipesszel egy papírtálkába helyezik. A művelet végén különböző házi készítésű nyalánkságokkal teszik teljessé az ízkavalkádot.

niceroll 04

És akkor, ahogy ígértük, vissza az ízekhez. A Rákóczi túrós egy sárgabarackos túrófagyi, amelyhez házi kekszmorzsát és habcsókot is kapunk. A mentás citromban karakteres a menta, és a kehelybe kerül még ribizli, fehércsokis mentahab és ugyancsak habcsók. Kipróbáltuk a sós karamellt is, amely a mosolygós, rendkívül kedves és készséges eladó kisasszony szerint az egyik leginkább keresett édesség. A fagylalt mesés, amit a karamellizált mogyoró avat tökéletessé.

niceroll 01

Ízlett a pisztáciás fagyi is, amelyet sós karamellel és a házi granolával kapunk. Talán utóbbi kettő picit le is győzte a főszereplőt, ám nem éreztük ezt a kehely hátrányának. Az erdei gyümölcsös sajttorta fagyi önmagában is pompás, de miután elkészül, egész szedret helyeznek és kekszmorzsát is öntenek a tetejére.

niceroll 05

A végére hagytuk az általunk talán legjobbnak talált csokoládét. Amit írhatnánk egyenesen csokoládés mennyországnak is, hiszen az alapba kerül belga csoki, csokoládés brownie, majd az elkészült fagylaltra még egy kis brownie és csokoládés tejszínhab. Csokoládéimádóknak egyenese kötelező. És ha már szóba került a granola és brownie, jó tudni, hogy ezek házilag készülnek, akárcsak a mákmorzsa, a sós karamell és egyéb szószok, gyümölcsraguk.

niceroll 02

Persze, mondhatják most a morgósok, mi lesz velük télen, hol nyalják el a hideg fagylaltot. Nos, nekik sem kell aggódni, egyrészt úgy tudjuk, hogy átépítik a cukrászdát, így több hely jut majd a vendégeknek, másrészt lesznek meleg desszertek is. Reméljük, hamar megkóstolhatjuk azokat is!

 

Címkefelhő