Skip to main content

Taroltak a magyar csokoládék

| Gourmet Riporter | Kávéház

Közel negyven különböző színű érmet szereztek a magyar csokoládégyártó manufaktúrák az International Chocolate Awards kelet-európai döntőjében. A medállal jutalmazott cégek benevezhetik termékeiket a világdöntőre, amelyre október elején kerül sor Londonban.


Az International Chocolate Awards (ICA) díjat 2012-ben alapította az Egyesült Királyságban, Olaszországban és az Egyesült Államokban működő szuverén nemzetközi partnerek csoportja. Ez a világ talán egyetlen, teljesen független nemzetközi csokoládéversenye, amely igyekszik támogatni olyan kis cégeket és kézműveseket, amelyek minőségi csokoládét készítenek.

Azzal, hogy segítik a piacot a növekedésében, valamint támogatást nyújtanak a fejlesztésében, egyben támogatják a jó minőségű kakaót termelő gazdákat is. A szervezet regionális döntőket szervez a csokoládégyártó cégeknek, a területi finálék érmesei benevezhetik termékeiket a londoni világdöntőre. 

ica 06

Monica Meschini, az ICA Firenzében élő egyik vezetője bevezetőjében elmondta: az elmúlt hat év alatt 90 ezer mintát kóstoltak meg. Hozzátette: minden évben jobb a felhozatal, több az új cég, amelyek friss erővel és innovációval jelentkeznek. Van tehát lendület a csokoládé üzletben. – Ez már rég nem „az” a Kelet-Európa. Ezért is tanácsolom a helyi cégek képviselőinek, hogy bátran használjanak magyar alapanyagokat, mert úgy látom rengeteg a jó minőségű élelmiszer a Kárpát-medencében – hangsúlyozta Monica Meschini.

A verseny idei kiírásában nem az összes kategóriában született mind a három színű érem, aminek többek között az a magyarázata, hogy akadt olyan szegmens, ahol csupán egy nevező volt, értelemszerűen a benevezett termék nem kaphatott automatikusan aranyérmet. A magyar cégek közül aratott a gyulai Cadeau Bonbon Manufaktúra és a soproni Harrer Chocolat, mindkét vállalkozás kilenc terméke kapott medált. Hat érmet gyűjtött be a Choco Card és a számtalan nemzetközi elismeréssel rendelkező chocoMe (ezekről ITT és ITT számoltunk be), amely ezúttal aranyérem nélkül maradt.

ica 05

A Cadeau négy arany, három ezüst és két bronzérmet szerzett. A benevezett termékeik közül a legfényesebb medállal díjazta a zsűri a fekete szilva bonbont, a dupla narancs bonbont narancs calissonnal, a dupla meggy bonbont meggy calissonnal és a quadrat szilvást megújult változatban. Ezüstéremmel ismerték el a manufaktúra spicces gesztenye bonbonját, a yuzu-karamell bonbonját, valamint a quadrat gesztenyéjét. Bronzérmet kapott a dupla kajszi-karamell bonbon és a quadrat naranccsal.

cadeau01

A Harrer aranyérmet kapott a hibiszkuszos, valamint a narancs-gines töltött táblájára. Ezüstérmet szerzett a cég málnás és forralt borral töltött táblája, a cappuccinós tejcsokoládéja, az eszpresszós táblája és a karamellizált kakaóbabbal megszórt, Nicaragua-Chuno 70 százalékos étcsokoládé táblája. Bronzérmes lett a Harrer gyógynövényes étcsokoládéja és a karamellizált kakaóbabbal megszórt, Nicaragua-Chuno 60 százalékos tejtáblája.

ica 07

Az albertkázmérpusztai Choco Card aranyérmet kapott passiógyümölccsel ízesített piemonti mogyorós drazséjáért. Ezüstérmes lett a cég Taste of Italy-ra keresztelt, valamint a feketeribizlis-ibolyás és a madagaszkári vadborsos drazséja, valamint bronzérmes a gyömbér-matcha drazséja és a dominikai rumos bonbonja. Az etyeki Gingalló Csokoládéműhely aranyérmet kapott sóskaramelles tejcsokoládéból készült bonbonjáért és ezüstöt a szilvapálinkával ízesített kockájáért.

A chocoMe egy-egy ezüstérmet kapott Entrée sorozaténak 32 százalékos Valrhona szőkecsokoládéjából három is: a Maldon sóval, fekete szezámmal, szicíliai mandulával; a tonkababbal, szicíliai mandulával és aprított kakaóbabbal; valamint a fekete sóval, pekándióval és kesudióval ízesített táblák. Bronzérmet kapott a cég szintén ebből a szőkecsokoládés sorozatból az etióp Yirga tört kávészemekkel, piemonti mogyoróval és liofilizált karamellel ízesítzett változatáért, továbbá a Kampot borssal ízesített 72.2 százalékos fekete táblájáért, valamint makadámdióval és tonkababbal ízesített szőkecsokoládés drazséjáért.

A SWEETic két granolával készített táblás terméke érdemelt a zsűritől egyaránt ezüstérmet. A Lady Lavender zölddió likőrrel töltött bonbonja érdemelt ezüstérmet a zsűrítől, míg bronzmedált szerzett a Zangio Kézműves Csokoládé Begamot csokoládéjával. A Chocofacture ugyancsak bronzérmet kapott Spicy Kiss nevű étcsokoládéjáért. A pécsi Maya Chocolate, egzotikus és szép csomagolású, finom termékeivel már a londoni Great Taste Awardson is begyűjtött két, illetve egy csillagot a 67 százalékos brazil, eredetszelektált, narancsos-karamellizált mandulás étcsokoládéja és a 80 százalékos Kumabo termőhely szelektált étcsokoládé kékszőlős, feketecseresznyés táblájával. Most ceyloni fahéjas, pirított diós, szilvás szőkecsokoládéjával nyert bronzérmet a cég. 

A magyar manufaktúrák mellett egy-egy aranyat és ezüstöt szerzett az észt Chocolala, két ezüstérmet kapott a szlovák Lyra Chocolate, egy ezüst jutott a bolgár Casa Kakaunak, és bronzérmet szerzett a cseh Misina Cokolada, valamint a szlovák Chocomaze is.


„Saját” csokoládéba töltik krémjeiket

ica 01 kicsiUtoljára 2015-ben neveztünk be az International Chocolate Awards kelet-európai versenyére, ahol nagy sikert arattak a Málna mánia és Figaro bonbonjaink, mindkettőt aranyéremmel díjazta a szakmai zsűri – mondta lapunknak Balogh Boglárka, a Cadeau értékesítési vezetője a díjátadó után. A siker ellenére nem neveztek a világdöntőre, ám most biztosan fognak, mert mint Boglárka fogalmazott, ha Londonban is sikert érnének el, annak még nagyobb lenne a hírértéke.

A céget egyébként 25 éve alapították és közel húsz esztendeje gyártanak bonbonokat, töltelékes táblás csokoládékat. Idén már 12 terméküket nevezték be a versenybe, amelyből kilenc érmet nyert. Bonbonjaik csokoládéja egyedi, amelyet „Cadeau Grand Cru” néven a párizsi Or Noir Laboratóriumban kizárólag a magyar manufaktúra számára állítanak elő.

A csokoládét a cég által elképzelt ízprofil alapján gyártják, íze kifejezetten gyümölcsös, intenzív kakaó aromával. Étcsokoládéjuk 71,2 százalék kakaót tartalmaz, de még tejcsokoládéik kakaótartalma is 46 százalék (az átlag 30-35). A cég törekedik rá, hogy hazai alapanyagot használjon, török mogyorójuk Békésben termett, ahogy használnak békési pálinkát és magyar borokat is csokoládéikhoz.

Fotó: Gourmet Riporter, Cadeau, Harrer

 

Címkefelhő