Skip to main content

Fényes magyar csokoládés sikerek

| Gourmet Riporter | Kávéház

Az International Chocolate Awards regionális, kelet-, közép- és északkelet-európai döntőjében több hazai vállalkozás is szép siker ért el. A magyar manufaktúrák tizenhat érmet szereztek, közte három aranyat. A honi piac két markáns szereplője, a fővárosi chocoMe és a soproni Harrer egyaránt öt éremmel gazdagodott a különböző kategóriákban.

 

Az International Chocolate Awards magát úgy jellemzi, hogy az első olyan nemzetközi versengés, amely támogatja a minőségi kakaóból készült csokoládétermékek iránti érdeklődés felkeltését. A versenyre benevezett termékeket nemzetközi zsűri értékelte, amelynek tagjai Budapesten tartózkodtak szeptember utolsó harmadában. A zsűriben cukrászok, csokoládé specialisták, sőt, még népszerű bloggerek is helyet kaptak. A verseny talán egyetlen hátránya, hogy a kategóriák kissé túlbonyolítottnak tűnnek egy kívülállónak. Igaz, a szofisztikált termékpalettát nehéz lenne egy kalap alá venni.

ica logo 012

A darabos töltelékkel készített fekete táblás csokoládék kategóriájában a pécsi Maya szerzett ezüstérmet a 70 százalékos Santo Domingo táblájával, amelyet konyakos füge és karamellizált dió darabokkal tett még ízletesebbé. A tejcsokoládés ízesített táblák között a Gingalló nyert egy bronzmedált dominikai csokoládéjával, amelyben pörkölt maláta is található. A fehércsokis táblák között, amelyek ízesítéssel készültek, ugyancsak a Gingalló szerzett egy ezüstöt, a díjjal jutalmazott fehércsokoládét citrommal és bodzavirággal ízesítették.

great taste 2018 02

A csokoládékrémmel (ganache) vagy trüffellel ízesített tejcsokoládés termékek között a chocoMe aranyérmet kapott az új Petit 21 termékéért, azok közül is a piemonti mogyoró pralinéval és etiópiai Harrar kávéval töltött finomságáért. E kategóriában ezüstöt szerzett a soproni Harrer fügefalevélre keresztelt terméke. Ugyanebben a kategóriában csak a keserű csokoládék között a Harrer szerzett két bronzot, a Kaffir lime levél-madagaszkári vadborsos és kakukkfüves citromnádas csokijáért.

chocome 2018 fejelsztes 01

A csokoládékrémmel vagy trüffelel, vegyesen fehér-, tej- vagy keserűcsokoládé bevonattal és töltelékkel készített, kissé nyakatekert elnevezésű kategóriában a dunaújvárosi CsoKiss Manufaktúra aratott sikert. Aranyéremmel jutalmazták a Gyulai Vadbodza bonbonját, míg a Sós Datolya bonbonja bronzérmet kapott. A tejcsokoládés drazsék között az egész bevont magvak kategóriájában a chocoMe szerzett egy bronzmedált, a Raffinée termékcsalád ruby csokoládéval bevont szicíliai mandulájáért.

csokiss 01

A fekete csokoládéval bevont karamellek között a chocoMe-nek ítéltek egy ezüstöt egy másik Petit 21 termékért, nevezetesen a karamellel és yuzuval ízesítettért. A Bonbonier Chocolate almás pite karamell termékéért érdemelt bronzmedált. A fekete csokoládéba mártott egész gyümölcs kategóriában a chocoMe Voilé termékcsaládjának fekete csokoládéval bevont mangóját jutalmazta a zsűri ezüstéremmel, míg a Harrer fekete berkenye drazséjával szerzett szintén ezüstöt. Ugyanebben az összevetésben csak tejcsokoládéval a chocoMe aranyérmet nyert a liofilizált fekete ribizli áfonyás joghurttal és fehércsokoládéval édességéért, és a Harrernek itt is jutott egy második hely a kakakóbabtöret-mangó passiógyümölcs drazséjáért.

harrer muhely 01

Érdekes, hogy a tavaly valóságos éremhalmot begyűjtő gyulai Cadeau idén vagy nem is nevezte termékeit vagy egy sem nyert, ahogy a a Zangio sem. Update: megtudtuk, hogy a tavalyi érmesek közül a ChocoCard és a Sweetic nem is nevezett a versenyre.

A magyar érmeseken túl Észtország is szépen szerepelt, egy arany-, két ezüst- és egy bronzérmet kaptak gyártóik. Szlovákia egy arany- és három bronz, Szerbia egy-egy arany- és ezüst, míg Csehország egy bronzérmet szerzett.

Fotó: chocoMe, Harrer, Csokiss, Maya

 

Címkefelhő