Skip to main content

Csípős, sült és sajtos fagyi a dobogón

| Gourmet Riporter | Kávéház

Chili, szeder és csokoládé kombinácója nyerte idén az Év fagylaltja versenyt. A békéscsabai Fehér Gergő Bíborkára keresztelt kreációja mögött a gödöllői Koncz Andrea balzsamos sült áfonyaás, lágy kecskesajtos, valamint a balatonfüredi Márton Brigitta Cumberland mártással ízesített édes tejföl fagylaltja lett a második, illetve harmadik helyezett.

 

Az Év Fagylaltja verseny eredményhirdetésre a Zila Kávéház-Krisztina Cukrászdában került sor, ahol az érdeklődők és a sajtó képviselői teljesen megtöltötték a kerthelyiséget. A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén is azzal a céllal rendezte meg az Év Fagylaltja versenyt, hogy népszerűsítése a hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt. Szintén fontos szempont, hogy a magyar cukrászat egyre jobb minőségű fagylaltokat kínáljon vendégeknek, ezzel is igényt támasztva a minőségi termékek iránt.

Az Év Fagylaltja versenyre a két kézműves kategóriában 63 fagylaltot neveztek, mellettük a fagylaltalapanyag-gyártók és -forgalmazók kategóriájában további 17 termék versengett. Kötelező íz idén nem volt. A döntőbe a kézműves kategóriákban húsz fagylalt került, melyeket a versenyzőknek a zsűri jelenlétében kellett elkészíteniük.

év fagylaltja 2021 02

A szakmai zsűri tagjai voltak: Andrész Zoltán (Andrész Cukrászda, Biatorbágy-Budapest), Baracskay Angéla (kreatív cukrászséf), Somogyi Renáta (Bringatanya, Somogyi fagylalt műhely, Gyenesdiás), Szűcs Árpád (a table! Boulangerie-pâtisserie, OJO ICE), Erdélyi Balázs (szakmai elnök, MCI,)

A szakmai szervezetek zsűriben Fekete Tamás (Balatoni Turizmus Szövetség), Gendur András (Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége), Kovács László (Magyar Vendéglátók Ipartestülete), Krivács András (Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetsége), Németh László (Ipartestületek Országos Szövetsége) Septe József (Magyar Pékszövetség) foglalt helyet.

év fagylaltja 2021 04

A közönségzsűriben Konyári Borbála (borász, IKON Borászat), Kopek Janka (színésznő, Vígszínház), Péter Petra (műsorvezető, Manna FM), Pirók Zsófia (flamenco táncművész, Nemzeti Táncszínház) és Stohl Luca (táncművész, műsorvezető) kapott helyet.

Az I. kategóriában olyan kézműves fagylaltokkal lehetett nevezni, amelyek természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal, és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készülnek.

Az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás tiszteletére idén egy plusz kategóriában is nevezhettek a versenyzők. Ebben a kategóriában olyan fagylaltokkal pályázhattak, amelyeknek összetevői Magyarország erdeiben és mezein megtalálhatók. Az Év Fagylaltja címet Fehér Gergő nyerte el Bíborka elnevezésű fagylaltjával, míg a legeredményesebb nevező Koncz Andrea lett, aki négy különböző kategóriában is besöpört egy-egy elismerést. 

év fagylaltja 2021 01

Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetségének elnöke, a zsűri tagja hangsúlyozta: a verseny a cukrászokat olyan szakmai tevékenységre sarkallja, ami merész és innovatív ötleket szül. Példaként említette a Mezei kakukkfüttyre keresztelt fagylaltot, amelyben a jobbára húsok ízesítésére használt kakukkfű sem idegen fűszer. – A verseny arra is lehetőséget biztosít, hogy létrejöjjön egy olyan ízharmónia, ami később olyan „slágertermékké” válhat, mint például a dobostorta – vélekedett az elnök, akinek egyébként a győztes fagylalt ízlett a legjobban.

EREDMÉNYEK:

I. kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye

1. egyben az ÉV FAGYLALTJA vándorkupa győztese: Bíborka – Fehér Gergő (Cafe One, Békéscsaba)

2. Balzsamos sült áfonya lágy kecskesajttal – Koncz Andrea (Sissi Fagylaltozó, Gödöllő)

3. Édes tejföl Cumberland mártással – Márton Brigitta (Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred)

év fagylaltja 2021 06

 

II. „Erdő-mező ízei” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye

1. Rozmaringos-málnás étcsokoládé – Nagy László (Marcipán Cukrászda, Dunaföldvár)

év fagylaltja 2021 07
2. Szelíd kender vad szederrel – Koncz Andrea (Sissi Fagylaltozó, Gödöllő)

3. Mezei kakukkfütty – Reif Ferenc (Dock Cukrászda, Polgárdi)

 

C kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye:

 

1. Fehérkávé sós karamellel – Kádár Ferenc (m-GEL Hungary Kft.)

2. Caffé Corretto con Pistacchio – Szendrei Attila (PreGel Magyarország Kft.)

3. Álom luxuskivitelben – Nagy László (Békás Kft.)

 

Közönségdíj:
Balzsamos sült áfonya lágy kecskesajttal – Koncz Andrea (Sissi Fagylaltozó, Gödöllő)

év fagylaltja 2021 05

Szakmai szervezetek különdíja
Mezei kakukkfütty – Reif Ferenc (Dock Cukrászda, Polgárdi)

IKON borászat különdíja:
Balzsamos sült áfonya lágy kecskesajttal – Koncz Andrea (Sissi Fagylaltozó, Gödöllő)

 

Fotó: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete, Gourmet Riporter

Címkefelhő