Skip to main content

Feke Soma látott leginkább a maszk mögé

| Velkei Tamás | Pincesor

Szoros versenyben Feke Soma bizonyult a legjobbnak a GoodSpirit Whisky&Cocktail Barban megrendezett Nikka Perfect Serve 2023 Hungary versenyen, így ő utazhat majd a világdöntőre San Franciscoba. A verseny előtt a japán Nikka márka képviselője, Stanislav Vadrna az „Ichi-go Ichi-e” filozófiáról tartott előadást a versenyzőknek.

 

Azért volt tanulságos a verseny, és azért érdemes minden résztvevőnek elraktároznia az élményt, mert bár az utóbbi időben több versenyen is zsűriztünk, az átlagot tekintve ma születtek a legjobb italok, és a legtöbb indulónak sikerült a saját személyiségét belecsempésznie a koktélokba – mondta Schöck Norbert zsűritag az eredményhirdetés után. S hogy mi történt addig?nikkaserve 05Stanislav Vadrna, vagy, ahogy mindenki ismeri, Stan, a népszerű japán whiskymárka, a Nikka utazó nagykövete ellátogatott a Nikka Perfect Serve 2023 Hungary döntőjére. Hogy ki ő? Nem más,mint a verseny alapítója. A Pozsonyban élő, szlovák állampolgár, de magyarul jól beszélő bartender 2006-ban Japánba látogatott, ahol a helyi mixerek filozófiáját igyekezett elsajátítani. Annyira „megfertőzte” a japán bartenderek munkamódszere, hogy hazatérve Pozsonyba oktatni kezdte.
nikkaserve 01Ugyanebben az évben a saját bárjáról szóló koktélkönyvével versenyt nyert Las Vegasban. Egy évvel később kijött egy újabb koktélkönyvvel, amivel benevezett egy versenyre New Orleansba, és ismét első helyezést ért el. Ezt követően számos helyre hívták előadni, így New Orleansba vagy Berlinbe. A Nikka Perfect Serve versenyt 13 évvel ezelőtt rendezték meg először.nikkaserve 04A magyar finálé előtt az a megtiszteltetés érte az indulókat, hogy Stan workshopján vehettek részt, amelyen például arcolvasásra tanította a versenyzőket, hogy minél jobban megismerjék a vendégeket. Ahogy ő fogalmaz, segített a maszk mögé látni. „Annyit megígértem a bartendereknek: soha nem tekintenek ezután úgy egy arcra, mint eddig” – hangsúlyozza Stan.nikkaserve 07

Feke Soma és Stanislav "Stan" Vadrna

Másfél órás előadásában beszélt a japán Ichi-go Ichi-e filozófia lényegéről is, amit úgy lehet talán lefordítani, hogy „egy pillanat, egy találkozás” – e filozófia a Nikka Perfect Serve verseny vezérelve. Minden találkozás egyedi, és soha nem ismételhető meg, ezért a bartendernek mindig a legjobbat kell nyújtania.

Azzal biztatta az indulókat, hogy képzeljék azt: nem egy versenyhelyzetben vannak, hanem egy új munkahelyen a bemutatkozó napjukon, egyfajta „guest shift” szituációban. Ilyen helyzetben pár órája van csupán a mixernek arra, hogy megszokja az új környezetet. És ha ezt a különös helyzetet sikerül elképzelniük a versenyzőknek, már könnyebb a 15 perces fellépésüket is teljesíteniük. Odafigyelni a három vendégre, arra, milyen hangulatban lépnek a bárba, mire vágynak, egyszóval kapcsolatot teremteni velük.nikkaserve 03Ahány versenyző, annyiszor három karakter ült be a nem is annyira képzeletbeli bárba. A bártenderek találkozhattak üzletemberrel, aki épp most szállt le az éjjeli repülőjáratról, vagy egy bar törzsvendégével. A zsűri azt tesztelte, igazán figyel-e a versenyző a vendégre, képes-e a kedvében járni. Ehhez pedig óhatatlanul kommunikálni kell a vendéggel, megismerni a szokásait, aktuális kívánságát.

„Ha a bartender csak nyomja a saját megszokott sóderét, és nem kérdez, tudom, hogy nem a vendégre kíváncsi, csak a saját egóját akarja megmutatni. De a vendég nélkül mire megy az egójával?” – teszi fel a költői kérdést le Stan. Hozzáteszi: a Nikka Perfect Serve alapja, hogy a bartender „legyen benne a pillanatban”, „itt és most”, testével, lelkével, szívével. Ha a mixer így dolgozik, biztos lehet benne, hogy a vendége elégedett lesz, véli Stan, akinek rengeteg szcenáriója van a különböző szituációk megteremtésére, amit a versenyzők színrelépése előtt elosztottak a zsűri tagjai között.nikkaserve 02A zsűri – Schök Norbert, Jancsa Jani és Lukács Roland – egy-egy szerepet játszottak el, így az indulóknak mindig egy szituációt kellett megoldaniuk. Készíteniük kellett alkoholmentes koktélt, majd ezt párosítani egy spirittel a Nikka kínálatából. A versenyzők láthatták egymás produkcióit, így egymástól is tanulhattak, inspirálhatták társaikat.nikkaserve 08

A versenyzők és a zsűri

A Nikka Perfect Serve 2023 Hungary verseny első helyét Feke Soma szerezte meg, ezzel együtt ő képviseli majd Magyarországot San Franciscoban a világdöntőn. Vetélytársai voltak: Németh Eszter, Barta Mátyás, Csizmadia Máté, Horváth Jonatán, Kormos Richárd, Laczkó Zoltán, Staszkív Gergő és Diego Rastella, akik értékes ajándékokat kaptak a Nikkától. A különleges verseny után estébe nyúlóan koktélozhattak a résztvevők és a szurkolók.

 

Címkefelhő