Skip to main content

Pillantson be a Zwack családi fotóalbumába!

| Gourmet Riporter | Pincesor

Ismét kinyitott a Soroksári úti Unicum Ház. A Zwack házi múzeuma a pandémia alatt sem tétlenkedett, fejlesztéseik révén a látogatóknak még több élményben lehet részük. Ráadásul a nyitást a jegy mellé adott ajándékkal és a legújabb termékük kóstolási lehetőségével ünneplik.

 

A hatályos rendeletekhez igazodva, védettségi igazolvánnyal rendelkező látogatók május 25-től újra látogatást tehetnek az Unicum Házban. Az idén 231 éves Zwack Unicum márka látogatóközpontja a maga nemében az egyik legnépszerűbb turisztikai célpont, évente több tízezer ember fordult meg termeiben. A járvány idején azonban – a többi múzeumhoz, gyűjteményhez hasonlóan – be kellett zárnia. Ez azonban nem jelenti azt, hogy tétlenkedtek volna. Nyitás előtt egyes dekorációs elemeket felfrissítettek, például a múzeumi nagy fogadócsarnok ablakait új árnyékolók dobják fel, amiknek különlegessége, hogy a gyárudvar korabeli fényképei elevenednek meg rajtuk, így a látogató átérezheti a gyár évszázados hangulatát.

unicum 04

A látogatóközpont már a pandémia előtt elhatározta, hogy a korszellemhez igazodva fejleszti a látogatók számára nyújtott szolgáltatások körét, hogy élménydúsabb, interaktívabb, és ezáltal emlékezetesebb lehessen az Unicum Házban tett látogatás. A vitrinekbe elhelyezett relikviák mellett már korábban is felfedezhettek a látogatók egy-egy QR-kódot, amelyeket mobiltelefonjukkal beolvasva, az adott emlékhez fűződő leírás, videó vagy további képgaléria vált elérhetővé. Ezek köre jelentősen kibővült a járványidőszak alatt.

A tárlat szinte minden vitrinjére jut egy-egy kiegészítés, többek között a palack történetének vagy a családi fotóarchívum ritkán kiállított képeiből, és a 225 éves nagy évfordulóra összeállított digitalizált archívumból. – A QR-kódok nagy előnye, hogy saját mobileszközzel, érintésmentesen követhetik a turnusvezetést a látogatók, így a fejhallgatós tolmácsgépektől megszabadulhatnak, ami egy járványidőszak után megnyugtató lehet a látogatók számára – magyarázza a fejlesztés előnyeit Szájbely Ernő, az Unicum Ház vezetője.

unicum 01

A múzeum digitalizációja kiterjedt a Zwack gyár lepárló épületére és érlelőpincéjére is – a tervek szerint a nyár folyamán már a látogatók is megtekinthetik ezeket a helyiségeket is. Addig azonban a régi lepárlót és a pincerendszert virtuális séta keretében lehet felfedezni. Ráadásul az üzem száz évvel ezelőtti állapotát egy mozdulattal össze lehet hasonlítani a jelenkori, azonos nézőpontból felvett képekkel.

– A gyár miliője, a belső terek hangulata, az Unicum fűszereinek levegőben terjengő illata csak helyben élvezhető – igyekezett kedvet csinálni a látogatáshoz Szájbely Ernő. A Zwack családhoz és a Zwack termékekhez fűződő emlékeken túl a múzeum rendelkezik egy 17 ezer darabból álló gyűjteménnyel is a világ minden szegletéből érkező „párcentes” fiolákból. A szeszesitaloknak ez a legkisebb kiszerelése általában a szállodai szobákban és a repülőkön népszerű. Most, hogy több mint egy éve alig van mód utazni, ez a tárlat lehetőséget ad arra, hogy a látogató lélekben bebarangolja a világot, ha végignézi a helyi szíverősítők változatos kínálatát.

unicum 03

A gyűjtemény vezetői természetesen gondoltak a visszatérő vendégekre is: új élményt kínálva beüzemeltek egy szelfiautomatát, amivel a márkát idéző virtuális hátterekben fotózkodhatnak a látogatók. Az elkészült képeket rögtön meg is oszthatják a közösségi médiában. A legnagyobb vonzerőt talán a jegyek mellé kapható ajándékok és a Zwack új termékéből, az arabica kávé kivonatával tölgyfahordóban érlelt Unicum Baristából kínált kóstolási lehetőség jelentheti majd.

 

 

Címkefelhő