Skip to main content

Kerek évforduló a Várban, egy kis „somlóisággal”

| Gourmet Riporter | Pincesor

Szeptember 23-26. között jubileumi borünnep várja a Budavári Palotába látogatókat. A 30. Budapest Borfesztivál idei vendége legkisebb borvidékünk, Somló lesz. A fesztivált kizárólag koronavírus ellen védettek, valamint a felügyeletük alatt lévő, tizennyolcadik életévét be nem töltött személy látogathatja.

 

Tavaly a koronavírus-járvány miatt a Budapest Borfesztivál szervezői csupán néhány száz ember számára tudták lehetővé tenni, hogy ellátogathassanak az eseményre. Idén azonban minden más lesz: újra találkozhatnak a borászok és a borok szerelmesei, a régi helyszínen, a Budai Várban, szeptember 23-26. között.

Az idei Borfesztivál vendége Somló, a vulkanikus, ásványos, tűzköves borvidék, ami a Balatontól nem messze fekszik, mégis teljesen más jegyek jellemzik. A „somlóiság” megmásíthatatlan ízvilág, amit csak a legkisebb borvidékünkön készült borok hordoznak magukban. Aki szeretne elmélyedni az egyedülálló terroir semmivel össze nem téveszthető nedűiben, most 12 somlói pincészet legjobb borai közül válogathat a Somlói összefogás standjánál.

2021 borfesz ajanlo 02

Kilátogatni a Borfesztiválra már önmagában szakmázás, hiszen minden egyes stand kínálata egy-egy komplett borkóstoló, szakértő vezetéssel, első kézből. A Borfesztivál mégis készül néhány extra programmal. A VinAgora Felfedezettek Házában minden nap bemutatkozik egy-egy kisebb borászat, akik a rendezvényen saját standdal nem rendelkeznek, ám a VinAgora Nemzetközi Borversenyen kiemelkedő eredményeket értek el.

A Borfesztivál Premier program keretében olyan borokkal ismerkedhetünk meg, amelyek most debütálnak a piacon. A programban résztvevő termékek listájáról és fellelhetőségéről előre lehet tájékozódni a fesztivál honlapján, vagy a belépéskor kézhez kapott kiállítói katalógusban.

2021 borfesz ajanlo 01

Ahogy a bor nélkülözhetetlen része a gasztronómiának, úgy Borfesztivál sincs változatos kulináris élvezetek nélkül. A rendezvény évek óta sokszínű, folyamatosan megújuló, mégis minőségi kínálatot biztosít. Jól megfér egymás mellett a hagyományos fesztiválkonyha, a modern street food és a gourmet különlegességek.

Nagyszerű művészek, előadók készülnek az idei Borfesztiválra, akik két színpadon szórakoztatják majd a nagyérdeműt. Minden nap más zenei stílus mutatkozik be, csütörtökön többek között fellép, a Burján Orsi Kvintett és a Jónás Vera Experiment, velük párhuzamosan az MVM színpadon a Helka Banda és O’Sullivan lesz hallható. Az est fénypontja a Csík Zenekar koncertje lesz, akik visszatérő fellépőként két vendéget is hoznak magukkal. Az LGT gitárosa, Karácsony János „James” közreműködésével az est során számos legendás LGT sláger csendül fel, de hallhatjuk a hamisítatlan vidéki sanzon „Csíkosított” verzióját is Mező Misi előadásában.

2021 borfesz ajanlo 08

Pénteken a Nagyszínpadon az Ötödik évszak és a Cimbaliband, míg a másik helyszínen a Pengetős trió, a Nosnach és Szeder fogja megadni a borozáshoz kellemes hangulatot. Az esti sztárfellépő Szabó Balázs Bandája lesz. Szombaton a Magyar Jazz Napja alkalmából egy különleges koncertsorozatot hallgathatnak végig a látogatók. Az Ocsovay Damján trió, a Demeter/Zsoldos Quintet, a Borbély Balkan Jazz Projekt, a Modern Art Orchestra és a nap zárásaként a Balázs Elemér Group fellépését élvezhetjük a Nagyszínpadon. Az MVM színpadon Bangó Adrienne – Egri János duó és a Magyar Jazz Szövetség Combó versenyének győztese lesz hallható.

A vasárnap idén is a népzenéé lesz a főszerep, többek közt fellép a Sarjú Banda, Balogh Melinda, a Poklade, a Dalinda, a Borbély Mihály – Batyu duó és a Babra. A Pódium színpadon csütörtök, péntek és szombat esténként a Jazzy Rádió lemezlovasai, Jazzkovács László és Andrew J kínálnak jazzy-funky-soul zenéket a nap méltó lezárásához.

2021 borfesz ajanlo 06

A Budapest Borfesztivál a Jótékonysági Borárverés keretében, a hazai borászokkal karöltve már 21 éve gyűjt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat legkülönbözőbb céljainak megvalósítására. A borászok mindig önzetlenül ajánlották fel legkülönlegesebb tételeiket, a licitáló vendégek pedig minden évben alázattal és jó hangulatban versengtek egymással a kikiáltott tételekért. Az idei cél egy vadonatúj mentőautó megvásárlásának támogatása.

A Budapest Borfesztiválra a belépőjegyek 4990 forintért kaphatók a helyszínen, illetve elővételben a rendezvény (www.aborfesztival.hu) oldalán. A napi karszalag tartalmaz egy kristály kóstolópoharat, egy pohártartó szütyőt és egy kóstolót a 2021-es VinAgora érmes pontszámot elért boraiból.

2021 borfesz ajanlo 04

! A jelenlegi hatályos kormányrendelet értelmében a 30. Budapest Borfesztivált kizárólag koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő, tizennyolcadik életévét be nem töltött személy látogathatja.

Nyitva tartás:
szeptember 23-24. csütörtök-péntek: 14.00–24.00;
szeptember 25. szombat: 12.00–24.00
szeptember 26. vasárnap: 12.00–22.00

----------

Harminc éve rendezték meg először Magyarország mára ikonikussá vált borfesztiválját, akkor még a Vörösmarty téren. Az ágazat fejlődésére jellemző, hogy míg 1991-ben csak néhány száz kíváncsiskodó fővárosi előtt zajlott a program, manapság naponta több ezer érdeklődőt vonz az esemény.

Kezdetben szerény körülmények közt rendezték a fesztivált, néhány stand várta csupán a borok szerelmeseit, a helyüket kereső borászok és az újjászülető borkultúrát épp csak felfedezni kezdő borfogyasztó közönség félénken mosolyogott egymásra.

2021 borfesz ajanlo 07

Ahogy teltek az évek, egyre erősödött az igény a minőség és a tudás iránt. Elkezdtünk figyelni rá, hogyan fogjuk a borospoharat, mikor, melyik bort, milyen étellel párosítjuk, milyen hőmérsékleten bontunk meg egy palackot és hogyan ejtjük helyesen a francia szakkifejezéseket. Számtalan élményből raktuk össze, mit jelent valójában a borkultúra.

A Borfesztiválon megtanultuk a borászoktól a kifinomult ízlést, a bátorságot, a trendet és a hagyomány tiszteletét. Ők pedig fürkészve lesték az arcunkat egy-egy új tétel kitöltésekor, kikérték a véleményünket, hogy évről-évre még szebb, még kiválóbb borokkal örvendeztethessenek meg minket.

Ahogy együtt változtunk a borokkal, úgy változott a fesztivál atmoszférája is. A szerény körülményeket pazar környezet, a félénk mosolyokat felszabadult szórakozás, az óvatosan alakuló kapcsolatokat mély barátságok váltották fel. A törzsközönség már tudja, mit jelent szikrázó napsütésben, perzselő kánikulában az árnyékot vadászva, vagy akár csípős hidegben, esőben, gumicsizmában egy faház oldalához simulva borozgatni, beszélgetni, örülni egymásnak.

2021 borfesz ajanlo 05

Évente negyven-ötvenezren élik át először vagy sokadjára a Borfesztivál felejthetetlen hangulatát. Hála az erős baráti kötelékeknek, a rugalmas és korrekt üzleti kapcsolatoknak, és a kitartó borrajongóknak, a tavalyi, kicsit visszafogottabb kiadás után idén óvatosan ugyan, de újra koccinthatunk egymás egészségére a harmincadik, jubileumi Budapest Borfesztiválon.

 

Fotó: Szigetváry Zsolt

 

 

Címkefelhő