Skip to main content

Egy új étterem birtokolhatja a Michelin-csillagot

| Gourmet Riporter | Reflektor

Az őriszentpéteri Pajta egy Michelin-csillagot kapott – derült ki az Magyar Állami Operaházban megrendezett Michelin-gálán. Az est során jelentették be az idei Michelin-díjazottakat: a Platán Gourmet és a Stand megtartotta két csillagát, és a korábban egy csillagot szerzett éttermek is megőrizték a maguk csillagát. A Bib Gourmand minősítéssel rendelkező éttermek tábora öt taggal bővült. A Michelin Guide Hungary összesen 78 éttermet ajánl a vendégek figyelmébe, amelyekből 34 Budapesten található, 44 vidéken.

 

Míg 2022-ben novemberben került ki a nyomdából a vörös borítójú gasztronómiai kalauz, addig tavaly szeptember elején. Most a Mikulás hozta, na, jó, kis késéssel. Ne kérdezze az olvasó, mi alapján dől el, egy adott évben mikor jelenik meg az éttermi ajánló, mert mi sem tudjuk, igazi rejtély.

Gwendall Poullenec, a Michelin Guide nemzetközi igazgatója és az ellenőrök nevében Elisabeth Boucher-Anselin, a Michelin kommunikációs igazgatója köszöntötte a megjelenteket. A bájos jelenség elmondta: az Michelin-ellenőröket magával ragadta a Magyarországon tapasztalható kreativitás és szenvedély, valamint a tradíciók és innovációk ötvözése. „A Michelin Guide 1900 alapítása óta az vezérel bennünket, hogy megtaláljuk azokat az éttermeket, szakácsokat, akik feledhetetlen élménnyel ajándékozzák meg a vendégeket” – hangsúlyozta a kommunikációs igazgató. Hozzátette: nincsenek kvóták, nem számít ki fiatal, ki idős, illetve mikor nyitott az étterem, mindenkit ugyanazon a szemüvegen keresztül ítélnek meg.

pajta 23

Akács István (Pajta)

Az este folyamán kiderült, hogy továbbra is birtokolhatja korábban megszerzett két Michelin-csillagát a Platán Gourmet és a Stand. Az valószínűsíthető volt, hogy ebbe a kategóriában nem lesz új belépő. Az viszont valószínűleg nem csak bennünket lepett meg, hogy az egycsillagosok tábora is csupán egy új étteremmel bővül. Az új tag az őriszentpéteri Pajta. Megtartotta egy csillagát a Babel, a Borkonyha, a Costes, az Essência, a Rumour, a Salt, illetve Esztergomban a 42 Restaurant.

Ugyancsak egy étterem került a Michelin Green Star (zöld csillag) minősítéssel elismertek közé, amely a zebegényi Natura Hill. Korábban a Graefl Major, az Onyx Műhely, a Salt és a Villa Kabala szerezte meg ezt a fenntarthatóságot kifejezetten szem előtt tartó díjat. A listában nem található már meg a hosszúhetényi Almalomb, amely bár korábban szintén megszerezte a zöld csillagot, de étterme bezárt.

A Bib Gourmand-osok tábora majdnem kétszeresére nőtt idén, amit a magunk részéről leginkább üdvözlünk, hiszen szélesebb körhöz talán ezek az éttermek juthatnak el a leginkább. Új díjazottak: a mályinkai Iszkor, a szarvasi Újváros Bisztró, a budapesti N 28 Wine and Kitchen, a budapesti Goli (ami idén nyílt) és a tatai Platán Bisztró (amely eddigi Plate-jelölését cserélheti a díjra). A visszafogott árakkal társított kiváló konyháért járó elismerését megtarthatta az Anyukám Mondta, a Casa Christa, a Kistücsök, a Macok, a Bistro Sparhelt és a Morzsa.macok 23 02Selected Retsaurants kategóriába került Budapestről a Szaletly, a Kollázs, a Zazie Bistro, a Virtu, az Alelí, a Bilanx és a Cut and Barrel, továbbá a SHO Tihany, a szentendrei Teyföl és a biatorbágyi Füge, vagyis összesen 10 étterem.

A korábban plate (tányérral jelölték ugyanis az ajánlott éttermeket, egészen pontosan a Michelin jellemzése így szól: „jó konyha”) szekcióban eddig 47 étterem volt. Mivel a gálán arról nem esett szó, elveszítette-e valaki ezt a címét, igyekeztünk gyorsan utánajárni. A korábban ide tartozó Pajta immár a csillagosok táborát gyarapítja, míg a Natura Hill a zöld csillagot birtoklók táborát erősíti. Bezárt a Laurel, s nem találtuk a Solid, a Rézmozsár, a Rókusfalvy Fogadó és a Lokál 47 nevét sem. Ez azért különösen szomorú, mert utóbbi három vidéki étterem. (Év végén jött a szomorú hír, hogy a Lokál 47 is – átmenetileg – bezárni kényszerül, egyelőre nem tudni, hol kezdik újra a srácok.)a salt 06A tábort jelenleg ezek az éttermek alkotják: 67 Sigma, A Konyhám Stúdió 365, Alkimista Kulináris Műhely, Arany Kaviár, Avalon, Bobajka, Botanica, Clarisse, Costes Downtown, Flava, Felix Kitchen & Bar, Fricska 2.0, Füge Tihany, Góré, Hoppá! Bistro, Horgonyzó Kisvendéglő, Hosszú Tányér, Ikon, Kővirág, Kreinbacher Birtok, Lamareda, Mák, MoszkvaTéЯ Bistro, Neked Főztem, Nobu Budapest, Noon, Öreg Prés, Piac 42, Resti by Laurel, Rutin, Sauska 48, Spago by Wolfgang Puck, St. Andrea, Stand 25 Bisztró, Tati, Textúra, Umo, Végállomás Bistro & Wine, Vinarius, Víg Molnár Csárda, White Salon, Zelna Borbisztró, Zincenco Kitchen, Zip’s.

A Sommelier Award díjat Székely Mátyás, az esztergomi 42 szakembere vehette át.

A Young Chef Award elismerést a Virtu séfje, Lendvai Levente kapta.

Az év nyitása díjat az Iszkornak, míg a szerintünk ugyancsak nagyon fontos Service Awardot N 28 Wine and Kitchennek ítélték

 

Címkefelhő