Skip to main content

Képzeletbeli karácsonyi utazás

| Gourmet Riporter | Reflektor

Sokat törtük a fejünket, mit helyezhetnénk az olvasó virtuális karácsonyfája alá. Arra jutottunk, akkor vagyunk önazonosak, ha saját magunkból adunk, abból, ami belőlünk fakad, ötvözve a karácsonnyal. Összegyűjtöttük hát mindazt, amit eddig sikerült felkutatnunk, megtudnunk és most újra önök elé tárjuk – akár olvasnivalónak is, hosszú téli estékre. Következzék minden, amit az ünnepkörről tudni érdemes, és kapcsolódik a gasztronómiához, receptek, praktikák, érdekességek a rég- és közelmúltból.

 

Advent heteit éljük, de vajon tudja-e, hogyan alakult ki a négyhetes várakozás időszaka, és miként épültek köré az újabb és újabb szokások? Mi köze mindennek a gasztronómiához? Böjtöt, egészen pontosan kisböjtöt is tartottak eleink, sokan még ma is tartják. De mihez képest kicsi? Kattintson erre az írásra, ha olvasna róla. Ugyancsak az adventi szokásokhoz kapcsolódik ez az összefoglalónk. S akad, aki nálunk sokkal szakavatottabb, ami az írást illeti: Fekete István szívet melengető művét is érdemes elolvasnia. Egy közkedvelt étel ebben is feltűnik. Ha erre a cikkre kattint, az adventi készülődésről, sok-sok finomságról és történetükről kaphat tájékoztatást.

Karácsony a készülődés időszaka is egyben, amikor igyekszünk szeretteink vágyait megfejteni, teljesíteni, egy kis kedvességgel örömet szerezni. De vajon eleink hogyan vásárolgattak egykor, és mit kínáltak az akkori kirakatok, milyen édességekre vágytak a gyerekek? Ebben a cikkben minden kérdésére választ kap.szaloncukor mkvm 07 A szaloncukor hungarikum, más nép ebben a formában nem használta az eredeti "szalonczukkedlit", még ha díszítik is édességgel a fenyőfát. De vajon mi köze Jókai Mórnak, Luther Mártonnak a cukorkához? Hogyan készült egykor az édesség, milyen papírba csomagolták? Ha kíváncsi a válaszra, ebben az írásunkban megtalálja.

Ebből a körképből azt is megtudhatja, milyen sokfajta szaloncukor létezik manapság, sőt, még a habkarika receptjét is megtalálja, ha pedig kedvet kapott a készítéséhez, olvassa el ezt az írásunkat, és rájön, nem is olyan nagy ördöngösség. Ha vásárol, mi azt tanácsoljuk, ne kókuszos szaloncukrot válasszon. A miértre e tanulságos tudósításból kaphat választ.mezeskalacs geresdlak 03 Sokan készítenek ez idő tájt mézeskalácsot, de gondolt-e valaha arra, hogy mások egész városkákat, életnagyságú házikót, sőt még Salamon templomát is „felépítik” a jellegzetes illatú finomságból. Hogy miként festenek e gyönyörűségek, kattintson erre az írásra és erre a cikkre.

Franciaországban a fatörzs olyan, mint nálunk a bejgli, nincs nélküle karácsony. A sztárcukrászok egymással versengve készítenek szebbnél szebb fatörzseket minden évben. Kíváncsi rá, milyen kreációkkal lepik meg a közönséget? Klikklejen ide!

Még mindig az édes karácsonyi finomságoknál maradva, mestercukrászok osztják meg receptjeiket, amelyek alapján ön is elkészíthet otthon karácsonyi süteményeket. Talán minden családban a legfontosabb édesség a bejgli, sokan őrzik féltve eleik receptjét, ki erre, ki arra a módszerre esküszik. Ebben az összeállításban mi is szolgálunk pár bevált recepttel, de ha arra kíváncsi, a profik milyen különleges ötletekkel rukkolnak elő, olvassa el itt!bejgli23 02Sokan élnek ételintoleranciával, illetve elveik miatt hagynak el étrendjükből bizonyos alapanyagoklat. Hogy a mentes termékeket fogyasztók se maradjanak édesség nélkül karácsonykor, ebben a cikkben mentes finomságok receptjeit osztjuk meg.

A másik két sarkalatos pont karácsony táján a halászlé és a sült pulyka készítése. Kezdőknek minden bonyolult, ezért mesterszakácsok tippjeit gyűjtöttük össze: ebben a körképünkben, amit a halászléról érdemes tudni, míg e másik írásunkban a pulyka sütésének fázisait írjuk le. Ha változtatna a karácsonyi menü egyik-másik fogásán, arra is van ötletünk: kattintson erre vagy erre az összeállításunkra, amelyekben neves séfeket kértünk fel arra, hogy meséljenek egy-egy kedvenc fogásukról.halaszle kiosk 01 S még az is előfordulhat, hogy nem halat vagy szárnyast választanak majd, legalábbis, ha kedvet kapnak e tudósítás nyomán a sertéshúshoz. Jó, jó, de milyen bor illik a fogásokhoz, ha már eldőlt, mi kerül az asztalra? Íme ajánlónk, amelyben erre a kérdésére is választ kaphat. Ráhangolódna a karácsonyra egy nívós étteremben elköltött vacsorával? Esetleg rendelne valamilyen igényes finomságot, hogy időt spóroljon? Ebből az körképből könnyen választhat helyszínt. 

Elértünk a szentestéhez, és ha a karácsonyi hagyományainkra kíváncsi, ebben az összeállításban olvashat felmenőink szokásairól. A legfontosabb, hogy a szívekben legyen karácsony, véli Bagdy Emőke pszichológus, míg Csernus doki azt vallja, a vendégszeretet szívből fakad. Ha neves magyar séfek szokásairól olvasna, ez önnek való írás, ha pedig az iránt is érdeklődik, más nemzetek, hogyan ünneplik a karácsonyt, tartson velünk, üljön fel képzeletben repülőnkre, járja be velünk a világot Argentínától Litvánián át Dél-Koreáig.karimenü 21 És ha kedvet kapott az utazáshoz, itt konkrét tippeket is talál, de választhatja azt is, hogy tovább robog expresszünkkel képzeletben, hogy megismerhesse, hogyan vigadnak az év utolsó napján a nagyvilágban. És ha már szilveszter, akkor pezsgő! Vagy sör? Vagy koktél? Kedvelje bármelyiket is, ezekben az írásainkban számos ötletet kaphat, ahhoz, hogy elkápráztassa vendégeit.

 Fotó: Vin Wonders; Kiosk; GR 

Címkefelhő