Skip to main content

Szubjektív LEG*mindenis* – 2024

| Gourmet Riporter | Reflektor

Idén is arra használtuk a sötét januári délutánokat, hogy megvonjuk tavalyi látogatásaink mérlegét. A munka eredményét most önök elé tárjuk, reméljük, kalandos utazásban lesz részük. A legek legjei között írunk finom ételekről, egyedi italokról, eljutunk népszerű és kevésbé közismert helyekre. Igyekszünk néhány tippel is szolgálni, hová érdemes betérni. Falatok, kortyok, illatok, gesztusok következnek nagy mennyiségben!

 

Ahogy tavaly, úgy idén is a kevésbé jóval kezdjük, hogy gyorsan túlessünk a kellemetlen részeken. Év szomorúságaként az idei Michelin Guide megjelenését tartjuk: számos (régóta) mellőzött étterem továbbra sem juthat el az álmok földjére, igaz, akadt olyan vendéglátóhely is, amely végre bekerülhetett az irányadó vörös könyvbe (például a Kollázs).leg24 tesztszcukorÉrdekes, hogy a másik szörnyű élményünk szintén év végén ért bennünket, amikor a Szupermenta – egyébként kiváló kezdeményezésére – kókuszosszaloncukor-teszten vettünk részt. Brrr!

 

Terülj, terülj!

 

És akkor következzenek a felhőtlen élvezetek, elsőként a Gourmet Riporter legmenüje. A legjobb előétel kategóriában nem tudtunk dönteni, ezért két ételt is felemeltünk a dobogó tetejére: a Szépilona kacsamájpástétomját, illetve a Zazie Bistrótól a hortobágyi palacsintát, ami az étterem verziójában teljesen új értelmet nyert.leg24 hortobágyi

Zazie Bistro

Meghökkentőnek értékeltük a Gourmet Fesztiválon kóstolt Bori Mami-féle velőspirítós – konfitált fokhagyma, velőgél, salsa, málnás kápia művésznéven futó étel is.leg24 bori

Bori Mami

A legkülönlegesebb levest a Zazie-ban szervírozták: a Vychissoise (póréhagyma-krémleves) pisztrángkaviárral valami mesés élményt jelentett.

leg24 zazie

Zazie Bistro

A legemlékezetesebb főételként a St. Andreában elfogyasztott gímborjú bélszínre emlékezünk. A legmeghökkentőbb desszert a Zazie vattacukros madárteje lett, valamint az alsópetényi Prónay-kastélyban kóstolt fehér szarvasgombás, vaníliasodós nudli.

leg24 standrea

St. Andrea

Aki szereti a szarvasgombát, Alsópeténynél közelebb is találhat a különleges fűszerrel ízesített ételeket: a budai Tartufóban remek reggelik közül választhat a vendég.leg24 tartufo

Tartufo

A húsmentes ételek kategóriájában a Pasarét Bisztró Gourmet Fesztiválra készített hideg tökfőzelékje (tejfölhabbal, friss kaporral) vitte el az első helyet. A legkellemesebb meglepetést a Horgonyzó Gourmet Fesztiválra is elhozott, pontyból készített töltött káposztája jelentette. A másik a SimaLiba zúzapörköltje volt; soha nem hittük, hogy ilyen finom is lehet ez az igen megosztó fogás.leg24 pasarét

Pasarét Bisztró

leg24 horgonyzó

Horgonyzó

leg24 zúza

SimaLiba

A legjobb pizzát a Füstös Nyúl Kupán kóstoltuk, ahol Muntyán Stella varázsolt el százakat kovászos pizzáival. A legjobb street food ételt a Budapest Borfesztiválon ízlelhettük, ahol a georgiai konyha remekét, a hacsapurit habzsoltuk a Hachapuri étterem jóvoltából.leg24 stella

Muntyán Stella pizzája

leg24 hacsapuri

Hachapuri

A legjobb lángost az egri Pánik Partyn fogyasztottuk el, amit a noszvaji Trakta by Nomád készített. A szarvasgombás és pacalos változaton a feltétek is különlegesnek számítottak, de a lángos tésztája olyan habkönnyű volt, hogy ha rendeznének lángossütő világbajnokságot, a Nomád lángosa biztos első helyet szerezne.leg24 lángos

Nomád

A legkülönlegesebb tájegységi ételt számunkra a zalakarosi Kilátó Borozó – Kemencés Gasztrokuckóban elfogyasztott, frissen készült zalai aludttejes prósza szilvalekvárral jelentette.leg24 prósza

Kilátó

A legkellemesebb meglepetésként a Petrus újjászületését éltük meg, amely Feke Zoltán séf és a Jardinette tulajdonosa, Kálmán Zoltán kooperációjában Jardin de Petrus elnevezéssel, boutique étteremként várta (és várja majd idén is) az ínyenceket. Szintén a duóhoz köthető a következő díj, a legjobb vacsoratematika: a két szakember Alain Delon és Jean-Paul Belmondo tiszteletére álmodott meg vacsoraestet, ami visszaröpített minket a hatvanas, hetvenes évek különleges világába..leg24 jardin

Jardin de Petrus

A legjobb szerviz díját idén Budapesten a St. Andreának, vidéken a balatonlellei Kedvesemnek ítéltük. Egyedi geg volt, amikor a Kedvesemben „füstölgő” kincsesládikából került asztalunkra az előétel és a desszert, illetve, amikor a Kutatók éjszakáján Palotás Péter a szemünk láttára főzött "savval" tengeri halakatleg24 kedvesemgeg

Kedvesem

leg24 kutatók

Palotás Péter

Az év interjúját Lizsicsár Miklóssal, a St. Andrea étteremvezetőjével készítettük, míg az év gasztroarcának Katona Csabát szavaztuk meg, akivel számos eseményen találkoztunk (például itt); Csaba nagy tudású, megingathatatlan és egyedi humorával bárkit megnevettet. Az év gasztrorendezvénye címet idén az Alsópetényi Szarvasgomba és Lagotto Fesztiválnak adtuk, mert csodás környezetben színvonalas, komplex programmal várták a vendégeket.leg24 lizsi

Lizsicsár Miklós

leg24 csaba

Katona Csaba

A leghangulatosabb helynek 2024-ben a budai Pata Negrát találtuk, ahol elsőrangú kiszolgálás és ételek mellett igazán jól érezheti magát a vendég. A legkülönlegesebb kialakítású étteremnek az Arany János utcában található Opiumot láttuk (egyébként itt fogyasztottuk tavaly a legfinomabb ázsiai ételeket), de megfogott bennünket különleges hangulatával a KAA Mixology is.leg24 opium

Opium

leg24 port

Port de Budapest, háttérben a Duna és a Gellért-hegy

A legpazarabb kilátás a Port de Budapest teraszáról tárult elénk, míg a leginkább természetközeli és organikus helynek a Panificio il Basilico új szentendrei bázisát ítéltük.

 

Italok és más

 

A legjobb fehérbor kategóriában globálisan hirdettünk győztes(eke)t, mert a Budapest Borfesztiválon kóstolt grúz borok mindegyike oly különleges volt, hogy szavakba önteni is nehéz lenne.leg24 grúzbor

Grúz borkóstoló

A legjobb vörösbor nem is lehet más, mint a St. Andrea Pincészet 2018-as Agapé Nagy-Eged-dűlő Egri Bikavérje, amelyet James Suckling, világhírű borkritikus 98 pontra értékelt. Idén sem találtunk szebb, érdekesebb rosét Dúzsi Tamás 2017-es Cabernet Franc-jánál, a deszertborok között pedig a Kikelet Tokaj 2019-es 6 puttonyos aszúja nyert.leg24 lőrincz

Dr. Lőrincz György, a St. Andrea Pincészet főborásza

Legotthonosabban az egri Fázis kávézóban éreztük magunkat, unikális enteriőrjével, kínálatával, kedves kiszolgálásával belopta magát a szívünkbe. A legkülönlegesebb helyen elfogyasztott kávét a zalamerenyei Pálos Malomban kortyoltuk.

leg24 zalamerenyePálos Malom

A legjobb mentes cukrászda idén is a Sovány Vigasz lett, számos alkalommal teszteltük, egyszerűen hibátlan. Legjobb vidéki cukrászda tavaly nálunk a lellei Szalay lett, míg a legfantasztikusabb fagyikat újra csak a balatonfüredi Bagamériban nyaltuk.

leg24 sovany

Sovány Vigasz

leg24 szalaycuki

Szalay Cukrászda

Kedvenc pékségünk tavaly Budapesten az Attila úti Bake My Day lett, vidéken a szentendrei Panificio il Basilico, míg a legfenségesebb reggelit a bulinegyedben, az EXTRA-ban fogyasztottuk el.leg24 extra

EXTRA

A fenntartható kategóriában a zalakarosi Wellness Hotel Aphroditénak ítéltük az első helyet, hiszen a szállodának saját farmja van, és amit csak lehet (húsárut, tejterméket) ott állítanak elő.leg24 zalakaros

Wellness Hotel Aphrodité

Nem csak a hasat lehet megtölteni finom „falatokkal”, hanem az agyat is. Ezért idén szellemi „jóllakásainkat” is számba vettük, amelyek között megosztott első helyen élre kívánkozik a Néprajzi Múzeum Székelyek – Örökség-mintázatok kiállítása és a Budapest Borfesztivál georgiai néptáncosainak előadása.leg24 szekely

Néprajzi Múzeum

Sok nagyszerű élményt biztosított a Múzeumok Őszi Fesztiválja, aminek tavaly a gasztronómia állt a középpontjában; és szép emlékünk a Rosalia Borpikniken történt találkozásunk Varga Alizzal, a tokaji Emerencia Pincészet borászával, aki olyan átéléssel mesélt hosszasan a borászatról és munkájukról, hogy tátott szájjal hallgattuk.

leg24 rosalia

Varga Aliz

leg24 sajtáj

Az Österreich Werbung interaktív sajtótájékoztatója

A legkreatívabb gasztrós sajtótájékoztatónak az Österreich Werbung Stájerországot népszerűsító eseményét ítéltük, ahol az újságírókat bevonták a stájer specialitások készítésébe, így pillanatok alatt családias hangulat alakult ki teljesen ismertlen emberek között.

És a végén következzék a tavalyi év 5 legolvasottabb írása:

1. Fővárosi bisztrószínvonal Dél-Somogyban

2. Lizsicsár Miklós: „A tisztelet, az alázat, a szorgalom hiányzik a rendszerből”

3. Kovács Árpád: „Kapjon a vendég megfizethető áron wow-faktort”

4. A fényt kapott séf és a rumvariációk

5. Hatvan éve szórakoztat a röntgenszemű bárpszichológus

 

Címkefelhő