Kecskesajthab mogyorószósszal – extrém séffel erősített a Sfinx
A Sfinx Gin & Wine Bar kétéves születésnapja alkalmából úgy döntött, még magasabbra teszi a lécet és új koncepcióval nyitja meg ismét konyháját. A tulajdonosok döntésének hátterében az az elképzelés áll, hogy az Andrássy út legyen újra a hazai gasztronómia egyik ikonikus helyszíne, amihez a Sfinx is hozzájárulna. Ehhez egy igazi vagány séfet nyertek meg. Ott jártunk a bemutatkozásán.
A Sfinx Gin & Wine Bar 2021 decemberében nyitotta meg kapuit az Andrássy út 8. szám alatt található Hotel Moments épületében. A hely egyben az Opera Gin zászlóshajó bárja. „Bárunk gasztronómiai része – felébredve Csipkerózsika-álmából – Varga Dániel szakmai támogatásával új fejezetet nyit” – emelte ki Dámosy Bálint, az Opera Gin alapítója a konyha bemutatkozása alkalmából rendezett szűk körű sajtóeseményen.
Dámosy Bálint
Hozzátette: örömmel tölti el a vezetést, hogy egy olyan elismert szakemberre támaszkodhat a konyhai koncepció kialakításában, mint a Thaiföldet megjárt séf, és izgatottan várják az Opera Spirits és Varga Dániel ázsiai fúziós konyhája közötti kiteljesedést. Elmondta, abban bíznak, hogy a közös munka eredményeképpen a Sfinx a hazai gasztronómia meghatározó szereplőjévé válik a jövőben.
Az Andrássy úti bár konyháját az az aktuális Michelin-ajánlással (Füge Gasztrokikötő, Tihany) rendelkező Varga Dániel (korábban az Aum, manapság a Nam és a Füge executive séfje) vette gondjaiba, akivel az ÉV ELEJÉN BESZÉLGETTÜNK. Mint elmondta, a progresszív konyha képviselőjeként a Sfinxben is a rá jellemző recepteket kívánja ötvözni a modern technológia nyújtotta lehetőségekkel. Alkotásaival az izgalmas közel-keleti, délkelet-ázsiai ízvilágot hozza Budapestre – kényelmesen fogyasztható bar food falatok formájában.
Varga Dániel
Varga Dániel kiemelte, mivel a Sfinx eddig inkább bárként volt ismert, az ételkínálat kialakítása önmagában is érdekes feladatot jelentett számára, amit még különlegesebbé tett, hogy különleges koktélpárosítások is a kínálat részét képezik.
Leszögezte: teljesen szabad kezet kapott a vezetéstől, ami esetében azt jelenti, hogy lényegében hangulatára (és a rendelkezésre álló készletre) van bízva, melyik nap, milyen ételeket kínál a vendégeknek. Hogy ebben ő az egyik legjobb, azt már számos alkalommal bizonyította. Az eseményre öt fogással készült, ám hogy ezekkel az ételekkel (vagy valamilyen variációjukkal) találkozik-e az olvasó, azt a fentiek miatt nem garantáljuk. A kóstolt ételek arról azonban pompás képet festenek, mire számítson, aki beül a bárba.
Először pad thai érkezett – a látvány lenyűgöző: egy tálba helyezett köveken Szent Jakab-kagyló héja feküdt, azon mogyorószőnyeg, mangószósz, rajta garnélából sushi, és zöldséges tekercs osztrigaszósszal. Az entrée pazarra sikerült, de már jött is a következő étel, a szecsuáni kacsamell. (Spoiler: később a legtöbb résztvevőnél a kacsa lett az abszolút favorit.) A kacsa puha, mellette apróra vágott zöldségek, a szószban szóját, lime-ot, koriandert, pici chilit véltünk felfedezni. Mellé egy kis tálkában bao érkezett.
Ezt egy különös jószág követte, egy sütőtökkel ízesített, pirított kovászos kenyér, amire marhatatárt halmozott a séf. Ezt ne a hagyományos módon képzelje az olvasó, nem darálva, hanem apró kockákra vágva feküdt a hús a kenyérszeleten, a húst egyébként még picit pácolták is. A húshalom tetejét pattogatottkukorica-morzsával hintett meg a séf, körülötte gyöngyhagymát, ananászt, leheletnyi gyömbért szórt el.
A negyedik ízelítő a desszert. Desszert? Varga Dánieltől kóstoltunk már meghökkentő édességet (erről EBBEN A CIKKBEN OLVASHAT), amely némileg hasonlított is a most felszolgáltra. Kókuszhéjon érkezett a kókusztejjel készült házi mogyorókrém, amit kecskesajthab, thai paprikás körte egészített ki, mindez mogyorótöret ágyon. Zseniális.
Végül egy valódi desszertet is helyezett asztalunkra a végtelen kedves szerviz: párolt almakockából emelt halmon túrógombócot. De hogy legyen ebben is valami csavar: a gombócra formázott hab önmagában is túrógombóc ízű volt.
Az italkínálat központjában továbbra is a minőségi koktélok és a kiváló borok szerepelnek, tudtuk meg. A borkínáltról Kincses Dávid, Magyarország egyik legelismertebb sommelier-je gondoskodik. A koktélokat a főváros bárszcénájának ismert bartendere, továbbá az Opera Gin új márkanagykövete, Kiszelya Ádám álmodta meg, aki legutóbb a Marriott Hotel bármenedzsereként dolgozott. Tőle három koktélt kóstoltunk: a kukorica sourt, ami egy kvázi fizz, benne háromféleképpen fermentált kukoricával. Hatalmas meglepetés, nagyon kellemes ital, meleg szívvel ajánljuk, csakúgy, mint a zellerrel ízesített és a mangóhangsúlyos koktélokat.
Az üzlet vezetésével a fiatal kora ellenére nagy tudással rendelkező borszakértőt, Patziger Balázst bízták meg, aki a paloznaki Sáfránkert étterem egyik sikerkovácsa volt. A Sfinx Gin & Wine Bar izgalmas ételeivel és különleges koktéljaival, boraival remek alternatívát jelenthet majd azok számára, akik szeretik a fesztelen vacsorákat, a kitűnő italokat és a jó hangulatot” – kaptuk még útravalóul. Vendégszeretetből jeles.