Húsvéti kalamajka finom falatokkal
Egy közelmúltban készült felmérés szerint a magyarok legszívesebben családi körben töltik a húsvétot, ám egyre többen vannak, akik az ünnepen szeretnék vendégül látni szeretteiket egy nívós étteremben. Csokorba gyűjtöttünk néhány helyszínt olvasóinknak, mi több, az éttermek közül nem egy arra is gondolt, hogy az időhiányban szenvedő vendégeknek húsvéti csomaggal kedveskedjen.
A Szervita téri Steam igazi különleges programmal várja vendégeit, amit találóan Húsvéti kalamajkára kereszteltek. Ötletük akkor született, amikor beszélgetni kezdtek az ünnepről, és hamar kiderült, rájuk is igaz a mondás: ahány ház, annyi szokás. Többen megosztották a kollégákkal a családi hagyományaikat és emlékeiket, például, hogy mitől roskadozott a családi asztal húsvétkor. Végül egy olyan fergeteges gasztrokavalkád alakult ki, ami még az étterem munkatársait, tapasztalt vendéglátósokat is meglepte.
Rögtön tudták, hogy az összegyűlt tudást érdemes lenne a nagyközönség elé tárni, ezért elhatározták, hogy megvalósítják az eddigi legnagyobb és legszínesebb húsvéti lakomát a belvárosban, amire március 30–31-én és április 1-én kerül sor.Városi és vidéki szokások találkozása – lesz minden a Steamben, mi szem szájnak ingere. Húsvéti sonka számos variánsa, medvehagymás pogácsa, kacsamájpástétom fonott kaláccsal, háztáji tojás és zöldségek, torma, termelői borok, szabolcsi sárga túró, festett tojás, saláta, méhpempő, isteni házi babka, citrom- és répatorta, mákos nudli és még sok minden egyéb finomság. Vendégek csemegézhetnek a felsorolt ételek közül, de akár össze is állíthatnak maguknak egy ünnepi asztalt.
A Steam új séfje, Tauber Áron érkezésével az étterem konyháját a kistermelőkkel való fokozottabb együttműködés jellemzi, ezzel járulnak hozzá a magyar gazdaság fejlődéséhez és a fenntartható gasztronómiához. A beszállítókkal való közvetlen kapcsolat lehetővé teszi, hogy a konyha minden egyes fogáshoz a legfrissebb és legmagasabb minőségű hozzávalókat használja.A zöldségeket Horváth Boldizsár (Farm2Fork) szállítja, aki folyamatosan azon dolgozik, hogy a magyar termelőket a legjobb éttermekkel összekösse és kiváló minőségű, helyi alapanyagokkal lássa el a vendéglátóhelyeket. A belvárosi étterem a húsvéti sonkánkat Buza Sándortól szerzi be, a rádiós műsorvezető harmadik generációs kolbászkészítő is egyben; a Búza család első üzemét közel száz évvel ezelőtt alapította.A sajtokat a Balaton-felvidéki Vászolyi Sajtmanufaktúrától vásárolják, akik az első sajtkészítők között voltak a térségben, majd 2023-ban aranyérmet nyertek a Mondial du Fromage versenyen. Húsvétkor a Steam vár kicsiket, nagyokat, családokat és házikedvenceket egyaránt. „Ünnepeljük együtt a tavasz megérkezését!” – szól szlogenjük.
Foglalásokat a Steambudapest.hu/Asztalfoglalás oldalon várják.
Vacsorára itt is foglalhattok asztalt: https://reservours.com/steambudapest/tablereservation?source=websiAz ételeket rendelésre is el tudják készíteni, a rendeléseket telefonon fogadják, még az ünnepi hétvége alatt is.
Telefon: +36 30 452 7985
Kacsa ül a fűben
A korai tavasz beköszöntével sokan vágyunk a napfényre, a természet közelségére, egy tartalmas kirándulásra, egy kis feltöltődésre. Azonban kihívást jelenthet, ha kicsiknek és felnőtteknek egyaránt kedvezni szeretnénk. Léteznek azonban olyan helyek, ahol minden korosztály jól érezheti magát, és még finom falatokat is fogyaszthat a család.Tatán, az Öreg-tó partján régi malom épületekben alakították ki a Malom és Kacsa Bisztró és Rendezvényházat. Nevét az otthonául szolgáló két vízi malom után kapta, amelyek műemlékek is egyben, díszei a tóparti sétánynak. Az épületkomplexum ódon és modern frigyeként született, ötvözete a hagyományőrzésnek és korszerűségnek. Csodás a miliő a külső és a belső tereiben egyaránt.
A húsvétot kicsit megelőzve és segítve a ráhangolódást, az étteremben már március 27-től húsvéti menüsort kóstolhatnak a vendégek, egészen húsvét hétfőig, természetesen a tavaszi étlap mellett.Húsvéti menüsor
Füstölt sonkából készült rolád, paradicsomhabbal és vajas kaláccsal: 3 690 Ft
Bárányraguleves: 2 490 Ft
Nyúlcomb vadas szalvétagombóccal: 6 290 Ft
Egészben sült pisztráng, vajas-petrezselymes burgonyával: 6 990 Ft
Medvehagymás rizottó grillezett kecskesajttal: 4 290 Ft
Répatorta: 2 190 Ft
A Malom és Kacsa tavaszi menüjén minden napra talál a család valami finomságot, csak legyen elég ideje mindent végigkóstolni a tavaszi szünet alatt. A Malom és Kacsa a legkisebbekre is gondolt, és „Kacsa ül a fűben” szlogennel szervez számukra játékot. A komplexum közelében húsvéti meglepetéscsomagokat rejtenek el, amit a szemfüles gyerekek együtt fedezhetnek fel.Tata a tavaszi szünet teljes idejére kiváló választás, hiszen programokkal, finomságokkal és megannyi élménnyel teli kirándulást lehet tervezni a városba és környékére. A bisztró feletti szállás – a Lilik 1 és Lilik 2 nevű apartmanok tágas (80 m²) tereikkel, jól felszerelten, valamint lenyűgöző kilátással várják vendégeket. Mind az étterem, mind a szállás kutyabarát, így a család négylábú kedvencét sem kell otthon hagyni.Mindezeken túl három tágas rendezvényterem és két nagyméretű terasz szolgál a nagyobb események lebonyolítására – a választás lehetőségét kínálva a nyugodt elkülönülésre, illetve a nyitott, tóra néző panorámában való gyönyörködésre. A termek befogadóképessége különböző, de a magas színvonalú technikai felszereltség mindegyikben biztosított.
Asztalfoglalás: +36 20 321 4664
Szállásfoglalás:
Rendezvények: +36 20 356 6275
Csülöktekercs, medvehagymás kenegetőssel
A Balaton keleti partján, Balatonvilágoson a Lavender Terasz várja finom falatokkal a kirándulókat, illetve mindazok rendelését, akiknek nincs idejük a húsvéti finomságokat elkészíteni, megvásárolni. Az étterem ez évben is a legjobb környékbeli kistermelők alapanyagaival, továbbá igazi kézműves finomságokkal készül. Az étterem húsvéti ajánlata március 29-től április 1-ig érhető el.Lavender Terasz húsvéti válogatása:
házi foszlós kalács; medvehagymás kenegetős; füstölt-főtt csülöktekercs; mangalica főtt sonka; tojáskrém; retek trió; tejszínes házi tormakrém; valamint festett, főtt tojás.A válogatás 2 személyre 14 500 forintba kerül. A kézműves, kistermelői alapanyagok miatt a mennyiség véges, érdemes nem az utolsó pillanatra hagyni a rendelést. Az emailben leadott rendelések a visszaigazolás beérkezése után tekinthetők rögzítettnek. A reggeliző tál az étteremben is elfogyasztható, nem csak elvitelre vagy házhoz szállítva kóstolható.Az étterem egyéb húsvéti fogásokkal is készül, lássuk, melyek ezek a finomságok! Lesz fél kilogramm súlyú, nyuszi formájú húsvéti kalács színes tojással – 2 500 Ft. A tárkonyos bárányraguleves 2 500; a rozmaringos báránycsülök Szakácsné módra 9 900; a szaftos bárány ropogós mangalicaszalonnás dödöllével 8 900; míg a répatorta 2 290 forintba kerül.
Telefon: +36 30 995 8545
Email:
Termelői finomságok minden mennyiségben
Ha a család a Balatonnál tölti a húsvétot, mindenképpen érdemes felkeresnie a Lokál47 éttermet, amely nagy tavunk túlsó végéhez közeli Kéthelyen található a Kristinus birtokkal szimbiózisban. Aki Kristinus PetNattal koccintana, miközben a legfinomabb termelői falatok közt válogat, ne is keressen más éttermet!A Lokál47 húsvét vasárnap már reggel fél 10-től várja a vendégeket egészen délután 2 óráig igazi húsvéti brunch-csal. És hogy mi kerül az asztalra? Az étterem filozófiájához hűen természetesen csupa termelői finomság! Házi tojás, főtt sonka, kovászos kenyér, friss termelői zöldségek, torma, termelői felvágottak, házi vaj és lekvárok és persze az elmaradhatatlan fonott kalács, valamint a répatorta.
A brunch-on való részvételhez előzetes foglalás szükséges, amit telefonon vagy e-mailben vár az étterem.
Telefon: +36300852229
Email:
Amennyiben valaki nem tud részt venni a brunch-on, de nem maradna ki a termelői finomságokból, az alábbi linkre kattintva tudja megrendelni a Lokál47 elviteles húsvéti csomagját:
https://forms.gle/vRDLE3BUonYQTvuKAkik tovább is időznének a környéken, a kéthelyi birtokon meg is szállhatnak. A ház egyedi ajánlatát a
Ínycsiklandó „utazás” Budán
Igazi gasztronómiai kalandra invitálja a vendégeket a budai Jardinette, amely a Húsvéti Jardinette Pikniktál mellett számos ínyencséggel készül idén húsvétkor is. Különleges fogásaik egyaránt egyedülálló élményt nyújtanak, nem meglepő, ha a vendéglátóhely arra int mindenkit: készüljenek fel egy izgalmas és ínycsiklandó „utazásra” az ünnep során.Az asztalon finom ételek várnak a vendégekre, amelyek biztosítják, hogy a Jardinette-et választók szeretteikkel együtt ünnepelhessék a kereszténység legnagyobb ünnepét, a húsvétot, és egyúttal a tavasz érkezését.S hogy mire készülhetnek az ínyencek? Például kóstolhatnak majd citromos bárányragulevest burgonyagombóccal, vagy vadas nyúlcombot szalvétagombóccal.
Akik viszont valami igazán különlegesre vágynak, megkóstolhatják az étterem kemencében sült báránycsülkét, amihez zellergratint kínálnak tárkonyos demi-glace-szal.A sok-sok finomsgá mellett nem érdemes kihagyni az étterem signature fogását sem, a Nagyi féle túrógombócot fahéjas pirított morzsával és tejföllel.
Telefon: +36 70 335 4606
Asztalfoglalás: https://reservours.com/jardinette/tablereservation?fbclid=IwAR3huJbdPWaJD90atJDNyeeoymtE0t-6dg1rmHWawksQAWtCkeLFTC3jZBE