Pacallevestől a kenyér lelkéig
Államalapításunk ünnepén idén is számos gasztronómiai program várja az érdeklődőket a fővárosban. Az ünnepi sütés-főzés már augusztus 19-én elkezdődik, a Magyar Ízek Utcája a budai Duna-parton várja ismét az ünneplőket. A nemzeti ünnepen a MOMkultban a Kenyérlelke fesztiválra azokat várják, akik a hagyományos cipó szerelmesei.
Immár nyolcadik alkalommal nyílik meg a Magyar Ízek Utcája, amely a Várkert Bazártól egészen a Szilágyi Dezső térig várja a gasztronómia iránt érdeklődőket. Az eseményen idén is megkóstolható lesz Magyarország Tortája és Cukormentes Tortája, valamint a Szent István-napi kenyér. (Augusztus 20-án délután háromkor a Mátyás templom előtt álló Szent István szobornál kerül sor az ünnep egyik fontos aktusára, a Kenyéráldásra.)
A rendezvénynek köszönhetően számtalan gasztronómiai érdekesség lesz kóstolható az ország és a Kárpát-medence minden tájáról. Például a karcagi birkapörkölt, a szatmári töltött káposzta és malacot is sütnek majd nyárson a Duna-parton. Meg lehet majd ízlelni számos kézműves terméket, pálinkakülönlegességeket, házi söröket, magyar halspecialitásokat, még gyömbéres kolbászt és kakastöke pörköltet is.

A Magyar Ízek Utcája idén vendégül látja a Visegrádi Négyeket (Magyarország mellett Lengyelország, Szlovákia és Csehország), ezért számos, e nemzetekre jellemző étel is készül a Duna partján. A látogatók megismerkedhetnek a lengyel, cseh és a szlovák étel- és italkülönlegességekkel, így például felszolgálnak majd pacallevest, sörgulyást vagy knédlit. Természetesen a hagyományoknak megfelelően ekkor ízlelheti meg először a nagyközönség Magyarország tortáját és Cukormentes tortáját, amelyekről ITT írtunk bővebben.
Idén is megrendezik a budapesti momkultban a „hagyományosan kenyeret készítők” találkozóját. A Kenyérlelke fesztivál atyjai, Vajda József pékmester, Till Attila újságíró és Németh Áron első és legfontosabb célja volt a kenyér szerelmeseit összehozni évente egyszer, hogy megismerhessék egymást és kicserélhessék tapasztalataikat. Törekednek arra, hogy visszaemeljék a köztudatba az igazi kenyér fogalmát, készítésének változatait és eredeti ízeit.
A találkozón rendeznek kenyérsütő versenyt is. Az erőpróbán négy kategóriában bárki szabadon indulhat. A legjobbnak ítélt pékárut a szakmai zsűri oklevéllel jutalmazza, kategóriánként egy jelöltet. A győztesek az oklevelet egy évig szabadon használtatják, egészen a következő versenyig. A zsűriben helyet foglal Molnár B. Tamás, a Magyar Gasztronómiai Egyesület elnöke, Rosenstein Róbert séf (Rosenstein étterem), Pesti István séf (Platán étterem), Vomberg Frigyes séf, a magyar Bocuse d’Or csapat csapatfőnöke, Limara, azaz Libor Mária, makói gasztroblogger, Cristian Maurice, a Ferrandi Paris világhírű pékiskola oktatója és Mike Zakowsky, amerikai kézműves pék.
Fotó: chefkoch.de, Gourmet Riporter