Skip to main content

Lisztkukacból készül az ízletes burger

| Gourmet Riporter | Terülj, terülj!

Rovaralapú élelmiszerekkel, például rovarburgerrel bővül az egyik legnagyobb svájci élelmiszeráruház-lánc kínálata. Az alpesi ország Európában elsőként engedélyezi rovarból előállított termékek árusítását.

 

A Coop élelmiszeráruház-lánc szerint a fehérjében gazdag lisztkukacból – ami a lisztbogár lárvája – készülő „húspogácsák” és „fasírtgolyók” augusztus 21-étől lesznek elérhetőek – írta az MTI a The Guardian című brit napilap híre alapján. Az Essento nevű svájci start-up által gyártott termékeket a bolthálózat genfi, berni és zürichi boltjaiban lehet majd megvásárolni.

A helyi élelmiszerbiztonsági-hatóság szóvivője szerint Svájc az első európai ország, ahol engedélyezik az emberi fogyasztásra szánt rovaralapú élelmiszerek árusítását. A májusban módosított élelmiszerbiztonsági törvények szerint kizárólag olyan rovaralapú ételeket lehet értékesíteni, amelyek tücsköt, szöcskét, vagy lisztkukacot tartalmaznak. A törvény alapján a rovarok – amelyeket egyébként már régóta alkalmaznak az állattakarmány-gyártásban – négynemzedéknyi, szigorú előírások mellett zajló tenyésztés után válnak alkalmassá az emberi fogyasztásra. Ez azt jelenti, hogy a helyi termelés beindulására néhány hónapot még várni kell. Addig importból fedezi a gyártó szükségleteit.

rovarburi 021

Az Essento több mint kétévnyi folyamatos kísérletezés után találta meg a legmegfelelőbb arányokat. Termékeiket, a rovarburgert és a húsgolyót a cég kizárólag természetes alapanyagokból állítja elő. A húsgolyót például a rovarhús mellett csicseriborsó, hagyma, fokhagyma, koriander és petrezselyem teszi ízletesebbé. Az Essento szerint pitával, zöldséggel és joghurtos öntettel igazán kiváló csak a fogás. A kínálat később tovább fog bővülni, ahogy a szöcskeburgert árusító üzletek köre is.

Fotó: Essento 

 

Címkefelhő