Skip to main content

A paprika, a sercli és a sör lesz a Gourmet Fesztivál "sztárja"

| Gourmet Riporter | Terülj, terülj!

Két Michelin-csillagos bécsi séf, a koreai, az orosz és az albán konyha fenegyerekei és a legjobb olasz pezsgő is bemutatkozik a május 16-19. között megrendezendő OTP Bank Gourmet Fesztiválon. A mindenki által várt eseményre hagyományosan a Millenárison kerül sor, ahol kilencedszer találkoznak egymással az ország kiemelkedő séfjei, borászai, cukrászai és az igényes gasztronómiáért rajongók.

 

A paprika, a sercli és a sör biztosítja majd az ihletet az idei OTP Bank Gourmet Fesztiválra ellátogató séfeknek. Az előző két évhez hasonlóan idén is kulcsszavakat jelöltek ki a szervezők, amelyekről kedvére asszociálhat a több mint 50 kiállító étterem csapata, amellett, hogy konyhájuk bevett kínálatából is elhozzák kedvenc fogásaikat és külön a fesztiválra kitalált ételeiket.

gourmet feszt 2019 03

De hogy kerül a sercli az asztalra, kérdezhetné az olvasó, joggal. – A kenyér szakrális, szimbolikus jelentőséggel bír a gasztronómiában, a hulladékmentes főzés pedig nagyon releváns és minket is foglalkoztató téma. Mindezek miatt izgalmas a száraz kenyér felhasználása – indokolja a választást Mautner Zsófi, a fesztivál házigazdája. – A serclinek a régi magyar konyhától az olaszon át a franciáig óriási a kultusza, rengeteg példa akad a felhasználására a népi konyhákban: akár már egy panírmorzsa is ennek számít. És a töltött kenyerektől a modern barnakenyér-fagylaltig folytathatnánk a sort, amely, úgy gondoljuk, hogy a séfeket is meg fogja ihletni – fejezte ki reményét a házigazda.

gourmet feszt 2019 02

A paprikát a többi között azért találtuk fontosnak, mert az egész világ innen ismer minket – tér át a másik idei témára Jókuti András, a fesztivál másik házigazdája. – Eközben van egy kis „dohos illata” is: még nem törődtünk eleget azzal, hogy feldobjuk valamivel, megújítsuk és megmutassuk a világnak, hogy nem csak birkapörköltért, gulyáslevesért érdemes Magyarországra jönni – tette hozzá „Világevő”. A harmadik téma, a sör nem csupán pácok, raguk, szószok lehetséges alapanyagaként jelenik majd meg, de a kiállítók között is kiemelt szerepet kap: a belga és cseh klasszikusok mellett természetesen a legjobb hazai kisüzemi sörök is csapra kerülnek majd. 

gourmet feszt 2019 07

– A hazai gasztronómia legjobbjainak bemutatása mellett igyekszünk évről évre emelni a nemzetközi színvonalat is: idén az eddigi legerősebb felhozatallal találkozhatnak majd a látogatók. Nemcsak a minőségnek szenteltünk külön figyelmet, hanem annak is, hogy a meghívott éttermek érdekes koncepcióval, séfjeik pedig jó sztorival és izgalmas személyiséggel rendelkezzenek, hiszen ezek az összetevők is kellenek a felejthetetlen gasztronómiai élményhez – mondta Nemes Richárd, főszervező, akivel tavaly beszélgettünk a fesztivál hátteréről.

gourmet feszt 2019 05

A gasztronómia rajongóinak legnagyobb közép-európai ünnepén ezúttal is számos kiemelkedő hazai és külföldi séf ad exkluzív vacsorát. Az osztrák és mediterrán konyhát vegyítő, két Michelin-csillagos bécsi Konstantin Filippou fúziós ízeit és fesztelenségét; az egycsillagos szöuli Lee Dzsong-kuk, aki évtizedekig érleli szószait és marinádjait; illetve Iván és Szergej Berezutszkij, a moszkvai Twins Garden ikerpár séfjei. Akik hatalmas hazájuk számtalan kreatívan feldolgozott alapanyagát hozzák a Millenárisra.

gourmet feszt 2019 04

Itt lesz a legjobb olasz pezsgőházként emlegetett Ferrari is, amelynek válogatott tételeihez a Stand étterem séfje, Szulló Szabina és Széll Tamás főz ebédmenüt. A színpadon mutatkozik be az albán Bledar Kola, aki a világ egyik legjobb éttermeként számon tartott koppenhágai Nomában gyűjtött inspirációt ahhoz, hogy hazája egyszerre balkáni és mediterrán hagyományait újraértelmezze. Budapestre látogat Max Stiegl is, aki a Fertő-tó melletti éttermében, a Gut Purbachban újítja meg Burgenland konyháját belsőségekkel és gőzgombócokkal.

gourmet feszt 2019 10

A Gourmet Fesztivál nem csak a gasztronómia terén nyújtja a legjobbat, évek óta törekszik arra is, hogy a látogatók számára egyszerűbbé és kényelmesebbé tegye a szolgáltatásokat, így például a fizetési folyamatot. A fesztivál névadó szponzora, az OTP Bank segít ebben idén is. Az egy érintéssel is működő kártyák mellett a Simple appnak köszönhetően már okostelefonunkkal is fizethetünk az eseményen vagy bármely kereskedőnél. A gyors fizetéshez elég csak digitalizálni a bankkártyánkat az alkalmazásban, így bárki élvezheti a kényelmes mobilfizetés lehetőséget.

Korábbi írásaink a fesztiválról:

GOMBÓCBÓL SOSEM LEHET ELÉG SOK

AZ EPER MENNYBEMENETELE

 

Fotó: Gourmet Fesztivál

 

Címkefelhő