Skip to main content

Kóstoljon a francia konyha remekeiből!

| MTI | Terülj, terülj!

Magyar éttermek is csatlakoznak a Gout de France/Good France kezdeményezéshez, amelynek során március 21. és 24. között öt kontinens százötven országának séfjei ünneplik a francia gasztronómiát, valamint a fenntartható fejlődést. Magyarországon nyolc fővárosi és három vidéki étteremben kóstolhatnak a vendégek francia fogásokat. 

 

A világszerte 150 ország mintegy ötezer éttermének részvételével zajlik az eseménysorozat, idén először még Grönlandon is kóstolhatnak az érdeklődők francia fogásokat. Magyarországon a fővárosi Baraka, Biarritz, Borssó Bistro, Cyrano, Jardinette, Kolette Bistro, Paris Budapest és Petrus étterem, Szegedről az Alkimista Kulináris Műhely, Debrecenből az Ikon Debrecen, Veszprémből pedig a Gusto13 Bistro&Delicate csatlakozott a kezdeményezéshez.

A kezdeményezés ötödik éve hívja fel a figyelmet a francia gasztronómia értékeire – mondta a Gout de France/Good France sajtóeseményen Pascale Andréani, Franciaország magyarországi nagykövete. Hozzátette: valamennyi menü azt fogja illusztrálni, hogyan lehet kevesebb zsírt, cukrot és sót használni a konyhában, odafigyelve a „jól evés” és a környezetvédelem szempontjaira, emelte ki a diplomata.

petrus 02

Az éttermek francia kulináris hagyományt középpontba helyező menüsorokkal pályázhattak a részvételre. A résztvevők listáját egy séfekből álló nemzetközi zsűri hagyta jóvá a nagykövetségek segítségével, ügyelve a menük minőségére és összetételére.

Pascale Andréani kiemelte, hogy a Gout de France/Good France elkötelezett a fenntartható fejlődés és a környezet védelme mellett. Több helyszínen a nélkülözőkre is gondolnak, így például a humanitárius válságban szenvedő Venezuela fővárosában, Caracasban is franciás ételeket osztanak az éhezőknek, árulta el.

petrus 14

A tavalyi évtől a rendezvénysorozat minden évben a középpontba állítja Franciaország egy-egy régióját: idén Provence gasztronómiája élvez kiemelt figyelmet. Jerome Szkuta, a budapesti francia rezidencia séfje a provence-i gasztronómiáról szólva úgy fogalmazott: a provence-i könnyű mediterrán konyha, amely gyakran használja a tenger gyümölcseit, sok olívaolajat és a rengeteg napsütésnek köszönhetően ízletes zöldségeket és gyümölcsöket. Kiemelte a híres marseilles-i hallevest a bouillabaisse-t és a ratatouille-t. Felhívta a figyelmet a régió kiváló boraira is, hiszen Provence bortermelése ma már nem csupán a rozékról nevezetes.

Fotó: Petrus

 

Címkefelhő