Skip to main content

Jön a Bocuse d’Or magyar döntője

| Gourmet Riporter | Terülj, terülj!

Február 4-6. között rendezik meg a Hungexpo területén a Sirha Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítást. Immár negyedik alkalommal gyűlik össze a szakma – az élelmiszer-, a pék- és cukrász-, a szálloda- és vendéglátó, a csomagolóipar és gasztronómia képviselői –, hogy bemutatkozzanak a régió legjelentősebb fórumán.

 

Európa legnagyobb élelmiszeripari és horeca szakkiállításának régiós eseménye nem egyszerű kiállítás: az iparág innovációinak bemutatása mellett lehetőség nyílik tapasztalatcserére, szakmai kapcsolatok építésére, a legfrissebb iparági trendek megismerésére. A kétévente megrendezett esemény legutóbb 21 és félezer szakmai látogatót vonzott a HUNGEXPO területére. A szervezők előzetes várakozásai és a regisztrációk alapján ez idén sem várható másképp.

A szakkiállítás számos konferenciát, bemutatót, és több mint 300 kiállítót vonultat fel, akik mintegy 30 ezer négyzetméternyi területen mutatják be termékeiket, szolgáltatásaikat, fejlesztéseiket. A bemutatkozó vállalkozások közel harmada külföldről érkezik.

sirha2020 01

A Sirha Budapest ezúttal is számos szakmai versenynek ad otthont. Közülük is kiemelkedik a Bocuse d’Or magyar döntője, amelyet a kiállítás második napján rendeznek, az A pavilon verseny arénájában. A győztes képviseli majd az országot a világ legjelentősebb szakácsversenyének májusi európai döntőjén, Tallinnban. A magyarországi forduló idei döntősei: Veres István, Palágyi Eszter, Haraszti Zsolt, Csik Gábor, Huszár Tibor és Kelemen Roland.

bocus magyar 02

Idén először a Sirha Budapest ad otthont a fiatal szakácsok nemzetközi versenye magyar válogatójának. Az International Jeunes Chefs Rôtisseurs-ön a francia Chaîne des Rôtisseurs Világszervezet versenykiírása alapján, a Magyarországon üzemelő szállodákban és éttermekben dolgozó ifjú szakácsok vesznek részt.
A francia hálózat számára kiemelten fontos az igényes, hagyományokat megtartó, de akár merésznek tűnő, innovatív újításokat is felvállaló magas szintű nemzetközi gasztronómia támogatása, nem feledve ugyanakkor az e téren híres magyar hagyományokat sem.

A Jeunes Chefs Rôtisseurs célja népszerűsíteni a fenntartható gasztronómia elveit, amely a pazarlás nélküli anyagfelhasználást, a tudatos hulladék szelekciót, a takarékos vízhasználatot és ezzel egyidőben a tiszta, higiénikus, rendszerezett munkát jelenti. A nemzeti verseny első helyezettje jogot szerez arra, hogy induljon a Jeunes Chef Rôtisseurs 2020. évi világbajnokságon, idén szeptemberben, Párizsban. Hetedik alkalommal rendezik meg a Közétkeztetési Szakácsversenyt (KÖSZ), az idei kiírás döntője a kiállítás harmadik napján várja az érdeklődőket és szurkolókat.

edes napok 2019 20

A Sirha Budapest Desszert Verseny a kezdetek óta elengedhetetlen része a kiállításnak, szervezője Kolonics Zoltán, Magyarország egyik legelismertebb kreatív cukrásza. A verseny célja, alkalmat teremteni a szakma feltörekvő és elhivatott tehetségeinek, hogy számot adhassanak technológiai tudásukról, felkészültségükről, újító szellemiségükről és művészi adottságaikról.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének szervezésében a kiállításon rendezik meg a hagyományos Pataki János emlékversenyt. A felnőtteknek és tanulóknak szervezett megmérettetés részvevői tortadíszítés, cukrász artisztika és cukorvirág kompozíció kategóriákban mérik össze tudásukat. A díszmunkák a kiállítás minden napján megtekinthetők. Ugyancsak a cukrász ipartestület rendezi a Magyarország Tortája 2020. verseny élőzsűrizési körét.

 

Címkefelhő