Fő tartalom átugrása

Hódított a zsálya és a kakukkfű

| Gourmet Riporter | Kávéház

A Magyar Cukrász Ipartestület tizenkilencedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt. A vetélkedés óriási népszerűségnek örvend, évről évre mind többen és egyre nagyobb kíváncsisággal várják az ünnepi tortát. A versenyre a magyar cukrászat hagyományain alapuló, főként magyar alapanyagokra épülő tortákat várt a kiíró szervezet. Az idei versenyt a „Dobostorta 140” témakörben hirdették meg.

 

Idén ünnepeljük a hungarikummá nyilvánított dobostorta megjelenésének 140. évfordulóját. Dobos C. József tortáját 1884-ben alkotta meg, első alkalommal 1885-ben a Budapesti Országos Általános Kiállításon mutatta be a nagyközönségnek. A versenyzőknek a nevezett tortájukban a dobostorta jellegét adó alapanyagokat fel kellett használniuk, szabadon választott mennyiségben és rétegrendben. Eze a következők: tojás, cukor/karamellizált cukor, vaj, étcsokoládé, Bourbon vaníliás cukor és/vagy vaníliarúd.motorta25 01

Az alábbi alapanyagkosarakból is fel kellett használni (legalább két csoportból) egy-egy alapanyagot a versenybe nevezett tortáknál.
Kárpát-medencében őshonos fűszerek (pl. kakukkfű, levendula, menta, zsálya, izsóp, lestyán, csombor); hungarikum pálinkák vagy a Kárpát-medence őshonos szőlőfajtáiból készült borok (pl. barackpálinka, szilvapálinka, almapálinka, meggypálinka, pl: kéknyelű, furmint, hárslevelű, kadarka); őshonos magyar gyümölcsök (pl. berkenye, kajszibarack, meggy, birs, őszibarack, alma, körte, cseresznye, szilva).motorta25 02Rendkívül izgalmas kreációkkal neveztek a cukrászok idén is az ország minden területéről, a versenyre 34 torta nevezése érkezett. Az őshonos magyar gyümölcsök szinte teljes választékát használták a versenyzők a birstől a somon át a homoktövisig, de elmondható, hogy a sláger a meggy és a kajszibarack volt.motorta25 03A fűszerekkel is bátran bántak a nevező cukrászok, legkedveltebbnek a zsálya és a kakukkfű bizonyult a tortákban. Aszú, furmint, kéknyelű, hárslevelű is előfordult, de a kadarka ihlette meg leginkább a versenyzőket a magyar borok közül. Természetesen a gyümölcspálinkák is több tortában megjelentek ízesítésként.motorta25 04Az idei döntős torták a következők:

• Aranykörte – Kocsis Réka - Krém Cukrászda, Székesfehérvár
• Aranyliget – Papp Dániel – Papp Cukrászda, Makó
• DCJ stílusgyakorlat – Balogh László és Kis Roland – Kézműves Cukrászda, Gyula
• Fürtös menyecske – Rosta Sándor – Mozart Cukrászda, Hévíz
• Napsugár – Novák Ádám és Haller-Dovalovszki Barbara – REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged
• Vadszüreti csábítás – Füredi Krisztián – Hisztéria Cukrászda, Tápiószecsőmotorta25 05A zsűri háromfordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. Az első körben az anonim módon benevezett tortákból választotta ki a zsűri a hat tortát, ezeket a második körben majd újra kóstolják, és javaslatokat tesznek azok tökéletesítésükre.

Az idei bírálók: Balogh Nóra (Sakura Cukrászda, Nagymaros), Uhrin Anna (Budapest Marriott Hotel, Budapest), Bergmann Nándor (A kis Bergmann Cukrászda, Balatonfüred), Kiss Zoltán (Kiss Cukrászda, Lajosmizse), Kovács Alfréd (Édes Vonal Cukrászda, Vác), Knezsik István (Autós Nagykoalíció, Budapest), Vincze Lajos (Pepe Cukrászda, Zirc).motorta25 08A döntőben a tortákat a zsűri jelenlétében, az ipartestület tanműhelyében kell majd elkészíteni a versenyzőknek, ahol a zsűri ismét meghatározott jellemzők szerinti pontozással választja ki a győztest.motorta25 07A Magyarország Cukormentes Tortája verseny első zsűrizése már múlt csütörtökön lezajlott, amit az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai támogatásával rendez meg évről évre. A döntőbe, amelyet júniusban rendeznek meg a Magyarország Tortája döntőjével párhuzamosan, a következő torták kerültek be:

• Álmodozó - Kovács Alfréd, Édes Vonal Cukrászda – Vác
• Bíborköd - Lawal-Papp Zsófia, Papp Cukrászda – Makó
• Cseppharmat - Lakatos Pál és Bicsérdi Viktória, Levendula és Kert Cukrászda – Szigetszentmiklós
• Meggy Mandula Szimfónia - Benczur Sándor, Kovács János, Marcipán Cukrászda – Hódmezővásárhely
• Nyári ébredés - Vadócz Jenő és Pethő Gábor, Promenád Kávéház, Balatongyörökmotorta25 09Mindkét verseny győztesét augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először. Ezt követően az ország több száz cukrászdája árusítja majd a nyertes tortákat.

 

Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület

Címkefelhő