Skip to main content

Rózsavíz- és gesztenyeillatú borok Georgiából

| BA - BD - VT | Pincesor

Bár az időjárás ezúttal kifejezetten kegyetlen volt a borkedvelőkhöz, a Budapest Borfesztivál idén is sok vendéget vonzott. Hogy mekkora szerepet játszott mindebben Georgia, az idei díszvendég, nem lehet pontosan tudni, azt viszont igen, hogy aki kóstolta a távoli ország borait, azt lenyűgözte a kaukázusi-tengeri állam szőlőkultúrájának sokszínűsége. Georgia remek borai mellett sok egyéb újdonsággal is találkozhattak a fesztivál látogatói.

 

Hatalmas megtiszteltetés, hogy hazám lehet a díszvendég az idei Budapest Borfesztiválon – jelentette ki még a csütörtöki megnyitón Tamara Liluashvili, Georgia budapesti nagykövete. Kiemelte: Georgia lényegében a borkészítés szülőhazája, hiszen a szőlőművelés kultúrája, valamint a széles körű borkészítési eljárások 8000 éves múltra tekintenek vissza. A georgiaiak ötvözik az ősi borkészítési technológiát identitásukkal, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy szinte minden georgiai művel egy kis szőlőt a mai napig. Büszkék is boraikra; a bor egyébként az ország egyik legfontosabb mezőgazdasági terméke.borfeszt24 04

Zilai Zoltán, Nagy István agrárminiszter és Tamara Liluashvili (b-j)

Az országban kilenc borrégió található, minden borvidéket egyedi éghajlat jellemez, és a talaj összetétele is tájegységenként eltérő. Ha mindezt megszorozzuk a jelenleg ismert 525 (!) féle különböző lokális szőlőfajtával, bődületes mennyiségű variációt kapunk. Ez még akkor is igaz, ha rengeteg fajtát csak nagyon kis mennyiségben termelnek.

„A több ezer éves borkultúra története visszatükröződik minden palackban, minden pohárban, minden kortyban” – emelte ki a nagykövet, és reményét fejezte ki, hogy mindezt a fesztivál vendégeinek is alkalma lesz majd megkóstolni. A georgiai nagykövet hangsúlyozta, hogy az ország csúcspincészetei, az Ethno, az Orgo, a Chateau Mukhrani, a Melitoni és a Chetli borait a fesztiválozók is megkóstolhatták.borfeszt24 05

Mi is így tettünk, és milyen jól tettük! A fesztiválon minden nap 18.45 órakor tartottak georgiai borbemutatót a főbejárattal szemben a Halászó Gyerekek Teraszán kialakított színpadon. Petzold Attila (akivel hamarosan interjút is közülünk) élvezetes előadás kíséretében vezette be az érdeklődőket a georgiai borkészítés, a helyi fajtákból előállított különleges, rókagomba-, sárgabarack-, rózsavíz-, gesztenye-, avar- vagy körteillatú borok birodalmába.

A varázslat viszonylag egyszerű és gyors lefolyású volt: aki megízlelte a georgiai borokat, biztos, hogy utána a színpaddal szemben felállított georgiai standon is újra sorba állt egy-egy pohár borért, és nem csak azért, mert a nagylelkű követség grátisz kínálta a különböző tételeket.borfeszt24 30

Petzold Attila

Aki még többet szeretett volna megtudni az idei díszvendég államról, a színpaddal szembeni Hachapuri étterem kínálatát tesztelhette. Nem voltunk restek, mi is kivártuk a sorunkat, kóstoltuk a pizza és kenyérlángos rokonát, a hacsapurit (sajtos, tojásos verzióban), valamint hinkalit, ami tésztabatyuba töltött darálthús. Egyik finomabb volt, mint a másik.

A gasztronómiai élmény mellett tánc- és zenei bemutatókat is tartottak. Aki lemaradt, bánhatja! Nem csak azért, mert az előadás végén akár még a rendkívül közvetlen és barátságos Tamara Liluashvili nagykövetet is láthatta táncra perdülni. A táncbemutató szavakkal le sem írható élményt jelentett. Talán érdemes volna a szervezőknek megfontolni, hogy a jövőben a díszvendégek ne csak a boraikat mutassák meg a magyar közönségnek, hanem kultúrájuk különböző rétegeit is.borfeszt24 32Zilai Zoltán, a fesztivált szervező Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. ügyvezetője kiemelte: a 33. Budapest Borfesztivál nem is ünnepelhetett volna méltóbban, mint a 8000 éves georgiai borkultúra bemutatásával. Az országban alkalmazott hagyományos borkészítési metódus – a georgiaiak kvevriben, vagyis a tojás alakú agyag amforában érlelik a bort, amit földbe ásnak több hónapra – alig-alig változott az évezredek során. Nem meglepő, tért ki rá az ügyvezető, ha a georgiai boroknak teljesen egyedi a karaktere, egyben változatlanságot képviselnek a rohanó világban.borfeszt24 03Zilai Zoltánnal a megnyitó után tettünk egy nagy kört a fesztivál területén. Megtudtuk: nem volt könnyű dolguk idén, hiszen a palota felújítása miatt át kellett variálniuk a korábban kialakult standelrendezést. Ám a helyzet meglepően jót tett a rendezvénynek: számunkra áttekinthetőbbé, szellősebbé vált a tér, különösen az Oroszlános udvarnak alakult át az új koncepciónak köszönhetően.borfeszt24 31Az étkezőhelyek sem egy kupacban (az úgynevezett gourmet udvarban) helyezkedtek el, hanem szétszórtan, így a vendégeknek – ha étkezni kívántak – nem kellett átverekedniük magukat a fesztiváltömegen, míg elértek egy-egy gasztrostandot. Az elkerített pihenőhelyek száma is nőtt, mert az igényévről évre nő a beülős, lazulós helyek iránt.