
A bor a húsvét szakrális itala
Az utolsó vacsorán Jézus a bort kehelybe öntötte, körbeadta tanítványai között, hogy a jövőben így emlékezzenek majd rá. A keresztények Jézusnak a kenyérről és borról mondott szavait és cselekedeteit ismétlik azóta is a liturgiában immár két évezrede. A bor az ünneplés szakrális és profán részében egyaránt fontos szerepet nyert, nem mindegy tehát, milyen kvalitású bor kerül a húsvéti asztalra.
A húsvét egyik ikonikus jelenete az utolsó vacsora, ahol megszületik az eucharisztia, vagyis az úrvacsora, az oltáriszentség, amely a keresztény hit szerint Jézus Krisztus teste és vére a kenyér és a bor színe alatt. A jelenetet így írja le az evangélista: „Vacsora közben Jézus kezébe vette a kenyeret, megáldotta, megtörte s odanyújtotta tanítványainak, ezekkel a szavakkal: «Vegyétek és egyétek, ez az én testem!» Aztán fogta a kelyhet, hálát adott, és ezekkel a szavakkal nyújtotta nekik: «Igyatok ebből mindnyájan, mert ez az én vérem, a szövetségé, amelyet sokakért kiontanak a bűnök bocsánatára. Mondom nektek, mostantól nem iszom a szőlő terméséből addig, amíg majd az újat nem iszom veletek Atyám országában»”. (Máté 26,26–29)
A bor kitüntetett szerepet kapott Jézus földi létének utolsó éjszakáján. Őt és a megváltást illő tehát méltó borral ünnepelni, és jó bort a családi asztalra helyezni. Az alábbi összeállításunkban nem csak hívő olvasóinknak kínálunk választási lehetőséget: körképünkben a húsvéti gasztronómiai élmények érdekében ajánlunk vörös- és fehérbort egyaránt.
Koccintson az ünnepen a Tóth Ferenc Pincészet zászlósborával
Tradicionális húsvéti fogás, a sült bárány mellé az egri Tóth Ferenc Pincészet ajánlata a Várvédő Egri Bikavér Grand Superior 2021, amely mély, gránátvörösbe hajló, a pohár falán maga után komoly íveket hagyó, sokat ígérő bor. Illata szolid bőrösséggel indul, majd erőteljes pörkölési jegyek érezhetők rajta, sült gesztenyével az élen.
Tóth Kata, tulajdonos
Ezek nyomában sorakoznak a gyümölcsök, kékáfonya, cseresznye, szilva. Ha van időnk várni arra, hogy igazán kinyíljon, akkor egy izgalmas mediterrán vonal is megjelenik a borban, pici bazsalikomos fűszerességgel, aszalt paradicsom illatával gazdagítva az aromák rétegét.
Ahogy melegszik, úgy kezd az alkohol dominálni, likőrös jelleget kölcsönözve a bornak. Ízében aszalt szilva, füge, intenzív tósztos jegyek, bársonyos tanninok, de élénk savak, melegítő hatású alkohol érzete jelenik meg.Lecsengése is aszalt szilvás, csokoládés, mindemellett „krétás”, enyhén szárító hatással búcsúzik. Nem csalódunk benne, sokrétűsége a termőhely, a benne rejlő fajták, az érlelési mód lenyomataként valóban a nevében is hordozott nagyságot mutatja.
Cím: 3300 Eger, Kistályai út 40.
Telefon: +36 36 311 552
Email:
Web: https://tothferencpinceszet.hu/
Vadmálnás ízvilág egy kiváló évjáratból
„Ha nagy ünnep, akkor nagy bor!” – vallják a szekszárdi Fekete Borpincészetnél. Fontos ünnepi alkalomhoz, mint amilyen a húsvét is, amikor összegyűlik a család, olyan bor dukál, ami emeli az alkalom fényét, ami még emlékezetesebbé teszi az eseményt – teszik hozzá.Ilyen emlékezetes bor a szekszárdi Fekete Borpince 2017-es Merlot válogatása, amely egy kiváló, többszörösen díjnyertes bor, kiváló évjáratból, a merlot-ra jellemző vadmálnás ízvilággal.
A borhoz a KakasBonbon Kézműves Csokoládéműhely amaréna meggyes bonbont hangolt, ami megkóstolható a szekszárdi pincében, ahol minőségi palackos borok széles kínálata mellett tematikus borcsomagokat is kínálnak – kedvezményes áron, ingyenes kiszállítással.És még egy fontos érv a Fekete-borok mellett: ha bevált a merlot az ünnepen, érdemes a pincészet további tételeit is megkóstolni. A pince egész évben fogad vendégeket borkóstolóra, valamint rendezvényekre.
Cím: 7100 Szekszárd, Iván-völgy.
Telefon: +36 30 929 5732
Email:
Web: https://www.feketeborpince.hu/
Zomborka és Fortissimo lehet az ünnep éke
Mindazoknak, akik a fehér szőlőket jobban kedvelik, a Tokaji Borvidék egyik zászlóshajója, a Gróf Degenfeld ajánl bort, mindjárt kettőt is. A Tokaji Organikus Late Harvest „Fortissimo” 2023 színében szalmasárga. A 60 % hárslevelű, 40 % furmint házasságából születő bort tartályban érlelték. Könnyed illatában érett körte és sárga alma aromája fedezhető fel, amely mellett megjelenik a méz illata is.Ízében, akárcsak illatában a mézes karakter, a körte és sárga alma ízei dominálnak. A tokaji ásványosság mind ízében, mind illatában felfedezhető. Kóstolásakor savas lecsengéssel találkozhatunk. Aperitifnek és gyümölcsös édességek, valamint libamáj mellé kiváló, a pincészet tanácsa szerint 11 Celsius fokra hűtve fogyasszuk.
A Tokaji Organikus Furmint „Zomborka” 2024 színében halvány szalmasárga. A mustot 500 literes tölgyfahordókban erjesztették. A 100%-ban furmintból készült bor illatában a hordós érlelésre jellemző jegyek mellett almás aroma érezhető.
Ízében almás és ásványos jegyek dominálnak. Kóstoláskor közepes lecsengéssel találkozhatunk. Remek választás csirke- és sertéshúsból készült fogások mellé, érdemes ugyancsak 11 Celsius fokra hűtve fogyasztani.
Cím: 3915 Tarcal, Terézia kert 9.
Telefon: +36 47 380 173
Email:
Web: https://grofdegenfeld.com/
Fotó: Gróf Degenfeld; Tóth Ferenc Pincészet; Fekete Borpince