Fő tartalom átugrása

Budán is egyszerűen Fausto’s!

| V. Takács Tamás | Terülj, terülj!

Új ékességgel gazdagodott a budai gasztroszcéna: a hetedik kerületből az egykori Lugas étterem helyére költözött az itáliai konyha zászlóshajója, a Fausto’s. Az étterem maga az elegancia, áthatja a gondosság, a szépség és a szeretet, olyan hely, ahol nemcsak enni, de lenni is jó. Az érzés nem a véletlen műve: az itt magasodó öreg fák tanúi voltak a tulajdonos házaspár egyik első randevújának.

 

Az önműködő üvegajtón belépve hosszú bárpult fogadja az érkezőt, amelynek a bejárathoz közelebbi végét egy hatalmas, színes porcelánkakas uralja. A dísztárgyat a közelmúltban kapta ajándékba Fausto Di Vora, állítólag szerencsét hoz. Akár így van, akár nem, rendkívül jól mutat. Jobbra a toalettek és a lépcsőház, balra a két részre tagolt étterem található.openfaustos 10Az utcafront felé eső rész tágas, világos, minden irányban padlótól plafonig ablakokkal körbeölelt, a mögötte fekvő vendégtér végében található a konyha, amelyet hosszú ablakkal tettek transzparenssé, azon keresztül folyamatosan követhetjük a szakácsok munkáját. Fa, márvány, bársony, egyedi világítótestek avatják rendkívül elegánssá Buda új vendéglátóhelyét. A legalsó szinten – ahová modern festményekkel díszített lépcsőházban juthatunk le – borospince kapott helyet bortrezorral.openfaustos 09Angol, olasz, német és orosz szavak keverednek a magyarral, délután háromkor akkora a forgalom, mintha mindig itt működött volna az étterem. Vendéglátóink azt mondják: az elmúlt napokban valóságos szeretetcunami zúdult rájuk.

Di Vora Anikó felidézi, hogyan akadtak az ingatlanra. Mivel – saját megfogalmazása szerint – „ingatlanmániás”, mindig figyeli a hirdetéseket. Így találkozott egy alkalommal az egykori Lugas étterem eladásának hírével. Leszögezi: nem akartak elköltözni a Dohány utcai ingatlanból, ám mivel férjével mindketten érzelemvezéreltek, úgy döntöttek, megnézik az ingatlant. Az emóciót az váltotta ki belőlük, hogy első vacsorájukat éppen itt, a kilencvenes évek elejének legendás vendéglátóhelyén, a Lugas étteremben költötték el.openfaustos 08Az ingatlant megtekintve szembesültek a ténnyel, hogy az épület teljesen leamortizálódott az utóbbi évtizedekben, ugyanakkor a lehetőséget is meglátták benne, hiszen egy forgalmas budai út mellett, saroktelken, zöld környezetben található. Márpedig a házaspár szereti a szép környezetet, mindig arra törekednek, hogy az őket körbevevő tér esztétikus legyen, akár az étteremről, akár otthonukról volt szó.openfaustos 19A helyszínen Fausto fantáziája azonnal beindult, lelki szemei előtt megjelent a rendezett kert, az illusztris belső terek látványa. Anikó azonban arra kérte, egy ideig még ne döntsenek az átköltözésről, az alku kettejük között végül úgy alakult, hogy megvásárolják a mindkettejüknek kedves ingatlant, de félévig nem foglalkoznak vele. Nem így lett.openfaustos 02

Di Vora Anikó és Fausto Di Vora

„Kedden megnéztük, csütörtökön már szerződtünk is. Az aláírás után két nappal elmentünk nyaralni, majd amikor hazatértünk, Fausto pezsgőt bontott, és közölte: költözünk!” – idézi fel felesége, miként zajlott az „ütemezés”. Így bár adtak maguknak hat hónapot arra, hogy átgondolják a folytatást, tervezni kezdtek.openfaustos 21Felvillanyozta a házaspárt a lehetőség, elhatározták, hogy új éttermet építenek. Vállalásuk nem kis áldozattal járt, hiszen bankkölcsönt kellett felvenniük a projekt lebonyolításához. A régi, omladozó épületből sokat nem lehetett megmenteni, az egykori Lugasból csupán az a rész maradt, ahová az új étterem konyhája került.openfaustos 16Az álmaikat Tima Zoltán építészmérnök öntötte megvalósítható formába; az ingatlan megvásárlásától az étterem nyitásáig három év telt el, az építkezéshez két évre volt szükség. Tavaly nyár végére tervezték a beköltözést, végül az utolsó simításra 2024 végén került sor. A kétszintes vasbeton házat egyedivé avatja az atmoszféra, a falon már most felkúszó jázminbokor, a zöld környezet, amelyben fűszernövények zöldellenek – a kert a jobb idő beköszöntével nyílik majd meg a vendégek előtt.openfaustos 05„Olyan, mintha mindig itt lettünk volna, pedig csupán pár napja nyitottunk. Hogy azért érezzük így, mert az elmúlt félévben rengeteg időt töltöttünk itt, vagy azért, mert harminc év után találtuk meg a helyünket, nem tudjuk, de nagyon megszerettük az új éttermet” – mondja a házaspár szinte egymás szavába vágva. „Ez a hely méltó ahhoz, amit Fausto képvisel, olyan, mint egy kis hercegség, olyan miliőt sugároz, ahol a vendég is, mi is jól érezzük magunkat” – szögezi le Di Vora Anikó hozzátéve, hogy meggyőződése: a Fausto’s unikális a magyar gasztroszcénában.openfaustos 06Aláhúzza azt is: semmit nem szeretnének másképp csinálni, mint eddig, a színvonalból nem engednek. Az étlap, ahogy korábban is, háromhavonta változik majd egy évben, ami kiegészül olykor a séf ajánlatával. „Nem leszünk sem egyszerűbbek, sem szofisztikáltabbak, mi a Fausto’s vagyunk. Egyszerűen Fausto’s” – hangsúlyozza a tulajdonos.openfaustos 15

Tiba Péter

A minőségre garancia Fausto Di Vora, aki mint tulajdonos-executive séf irányítja az éttermet, valamint a két magyar séf, Tiba Péter és Pfluger Ákos, akik fiatalos dinamikával töltik meg az új étterem konyháját. „Folyamatosan fiatalok maradtunk mi is, csupán az évek szaporodtak mögöttünk” – veszi át a szót nevetve Fausto di Vora. „A helyszín változott, de a lelkesedésünk, a szakmai megfontolásaink, a hozzáállásunk nem, továbbra is azt tesszük, amit mi gondolunk a vendéglátásról. Ebben biztosak lehetnek a vendégek, akik a három évtized alatt megszerettek bennünket” – nyomatékosít az olasz szakember.openfaustos 24A jövő is biztosított: a házaspár egyik fia, Marco már az étteremben dolgozik, édesapja szerint érzi a minőséget és két lábbal a földön jár, alázatos, kitartó, a munkához való hozzáállása is kitűnő – méltó utója lehet egyszer szüleinek. Azt már mi tesszük hozzá: nem kis felelősséget vállal magára.