
A húsvéti sonka metamorfózisa
Az ünnepek után sok családnál marad több-kevesebb a húsvéti sonkából, amelyet természetesen senki nem szeretne kidobni, ám új ötletek híján a legtöbben nem tudják, hogyan használják fel. Nagy Szabolcs, a Michelin Bib Gourmand-díjas N28 Wine & Kitchen séfje elkötelezett híve a fenntartható gasztronómiának, mindig arra törekszik, hogy az alapanyagokat a lehető legteljesebb mértékben felhasználja. Néhány rafinált tippet ad arra, hogyan menthetjük meg a sonkánk maradékát – nyugodtan megvehetjük a nagyobb sonkát, nem vész kárba!
„A sonka rendkívül sokoldalúan felhasználható, nem érdemes hagyni, hogy kárba vesszen. Egy kis kreativitással új és izgalmas ételeket varázsolhatunk belőle” – vélekedik Nagy Szabolcs. Az N28 Wine & Kitchen séfje a szezonális alapanyagok és a tudatos konyhai megoldások híve, így érdemes követni tippjeit, hogy ne csak finom, de fenntartható ételeket is készíthessünk.
A húsvéti sonka hasznosítására az egyik legegyszerűbb verzió a sonkás tojásos szendvics, amellyel könnyedén feldobhatjuk a reggelit, amennyiyben a klasszikus tojáskrémes vagy rántottás szendvics tetejére apróra vágott sonkát szórunk. Ezzel a trükkel extra ízt és textúrát adhatunk az ételnek, tette hozzá a séf.
Nagy Szabolcs
Nagy Szabolcs másik nagy kedvence a sonkás-medvehagymás pogácsa: a puha, omlós pogácsa tésztájába remekül illik a (maradék) sonka. Érdemes kihasználni a medvehagyma szenzonját, hiszen ez a kombináció nemcsak ízletes, de igazán tavaszias hangulatot is kölcsönözhet a megszokott pogácsának. Apróra vágva és a sajttal együtt a tésztába dolgozva ízgazdag, szaftos végeredményt kapunk.
Ha tésztás ételre vágyunk, akkor a carbonara szinte adja magát a húsvét utáni héten, hiszen e klasszikus olasz fogást szalonna helyett sonkával is elkészíthetjük. Kis tejszínnel, tojássárgájával és parmezánnal krémes, ízgazdag étel születhet.
Góra Richárd, húspályás szakács
Amennyiben egy igazán magyaros fogást iktatnánk be étrendünkbe, bátran fogjunk hozzá egy rakott krumplinak, hiszen a hagyományos ételt feldobhatjuk a megmaradt ünnepi sonkával, így a rakott burgonyánk még gazdagabb lesz.
Salátát is bátran ízesíthetünk a húsvéti sonkával: a séf ajánlása szerint a sonkából remek majonézes salátát készíthetünk, amelyet friss uborkával, főtt tojással és egy kevés mustárral kikeverve érdemes ízesíteni. Pirítóssal vagy friss baguette-tel mennyei.Ha pedig egy igazán meglepő, mégis remekül működő kombinációra vágyunk, keverjünk össze apróra vágott sonkát friss ananásszal, korianderrel, lime levével és egy kevés chilivel, ami tökéletes kísérője lehet grillezett húsoknak vagy halaknak, de akár taco tölteléknek is felhasználhatjuk.
Extra tipp: ha a sonkát vékony szeletekre vágva a sütőben vagy serpenyőben ropogósra sütjük, kiváló snack vagy levesbetét készíthető belőle. A ropogós sonkaszeletek salátákhoz és tésztákhoz is remek kiegészítők.
Fotó: N28; StudyinHungary