Fő tartalom átugrása

A gyerekkor ízei, egy kis csavarral

| Gourmet Riporter | Terülj, terülj!

Megnyílt a Balaton legújabb gasztronómiai attrakciója, a Costes Csoport egysége, az Ypsilon Étterem by Rácz Jenő. A séf új konyhájában a házias ízek kerülnek főszerepbe, fine dining formalitás nélkül, mégis a Rácz Jenőtől megszokott maximalizmussal. A mesés kikötői hangulatot egyelőre csütörtöktől vasárnapig élhetik át a vendégek.

 

Új vendéglátóhellyel bővült a Balaton partjának eddig sem szegény kínálata: megnyitotta kapuját az Ypsilon Étterem by Rácz Jenő, a tópart egyik exkluzív kikötőjében, az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén. Az új helyszín különlegessége nemcsak a vízparti elhelyezkedésében rejlik, hanem abban is, hogy Rácz Jenő egy teljesen új arcát mutatja meg – új konyhájában a házias ízek kerülnek főszerepbe, fine dining formalitás nélkül, mégis a séftől megszokott maximalizmussal.ypsilon 01„Régi nagy vágyam volt, hogy létrehozzak egy olyan egységet is a nevemmel fémjelezve, ahol nem a fine dining ételeket láthatják tőlem, hanem házias ízeket kóstolhatnak a vendégek” – fogalmazott Rácz Jenő. Hozzátette: a sorsnak köszönhetően vágya a Balaton partján teljesült, ami szerinte azért is előnyös, mert a hagyományos étkezés tökéletesen illeszkedik a balatoni régióhoz.ypsilon 05

Rácz Jenő

„Itt a gyerekkorunk ízeit szeretném újra átélhetővé tenni, egy kis csavarral, de tisztelettel a hagyományok iránt” – hangsúlyozta a séf. Például a hortobágyi húsos palacsinta mellé rántott kovászos uborkát, a konfitált kacsacombhoz tárkonyos meggyjus-t kínál. Rácz Jenő az elkövetkező időszakban folyamatosan bővülő étlapot úgy állította össze, hogy minden vendég végigkóstolhasson egy klasszikus, többfogásos menüt. A séf ugyanis szeretné, ha újra szokássá válna a leves-előétel-főétel-desszert menüsor. Így az étkezés nemcsak az ételekről szólna, hanem a közösen eltöltött időről is.

ypsilon 03Gerendai Károly, az üzemeltető Costes Group tulajdonosa szerint nincs olyan, hogy „vidéki” vendéglátás. Sokféle vidék van, és főleg a vidéki nagyvárosokban lehet erős felvevőpiaca egy jó étteremnek. A vidéki éttermek jó részét a helyi törzsközönség tartja el. A Balaton abban különbözik ezektől, hogy itt időszakosan van egy extra kereslet és szerencsére ebben nem csak mennyiségi, hanem minőségi elmozdulás is érzékelhető, ami a színvonalat illeti.ypsilon 09

Gerendai Károly

Costes Group tulajdonosa azonban arra is rámutatott: a régióval kapcsolatban csapdahelyzetet lát. „Olyan ez, mint egy ördögi kör. A 70-es, 80-as években, amikor még a kommunista blokkhoz tartoztunk, az ideérkező NDK-s turistáknak pontosan elég volt az, amit ez a hely nyújtott. Azóta kinyílt a világ, máshova is lehet utazni, másutt pedig egyelőre magasabb színvonalon tudnak szolgáltatásokat nyújtani. A kérdés az, miből fejlesszen a helyi vállalkozó, ha nincs kereslet, és nem termelődik elegendő tőke a szezonban. Ahhoz, hogy legyen a Balatonnál további elegendő vendég, a mostani kínálatot mindenképp tovább kell fejleszteni. Ehhez szükség van még a vállalkozói bátorságra” – hangsúlyozta Gerenda Károly.ypsilon 06Aláhúzta: látható, hogy a régió fejlődik, de a szállások színvonalának, az éttermi kínálatnak, és az egyéb szórakozási lehetőségeknek egyszerre kell fejlődni ahhoz, hogy a Balaton környéke egyre vonzóbb nyaralóhely legyen akár egy külföldi család számára is, és inkább a magyar tengert válasszák más, környező országok tavai helyett.ypsilon 08„A Balatonon és környékén annyi hely már biztosan van, és szerencsére kifejezetten jó helyek is, melyek egész évben nyitva vannak. De ha több lenne belőlük, nem biztos, hogy meg tudna mindegyik élni. A szezonban azonban markánsan megnő a vendégek száma, őket egy olyan nyitás és pop-up étterem, mint ez, jól meg tudja találni. Vendég és vállalkozó egyszerre lehet elégedett” – húzta alá Gerendai Károly.ypsilon 02Az Ypsilon Étterem by Rácz Jenő szezonális nyitvatartással működik, csütörtöktől vasárnapig ebéd- és vacsoraidőben, egyelőre a nyári hónapokra tervezve. A szintén ezen a helyszínen megtalálható kávézó és üzlet a hét összes napján, már reggel 8-tól kiszolgálja a betérőket legyen szó reggeliről vagy egyszerű bevásárlásról. A koncepció sikere esetén az ypsilon hosszabb távon is a balatoni gasztrotérkép stabil szereplőjévé válhat.