Fő tartalom átugrása

Mangalica, bárány, nyelvhal – új menüsorok az Újváros Bisztróban

| Gourmet Riporter | Terülj, terülj!

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró, Békés megye első Bib Gourmand minősítéssel rendelkező étterme. Az Innen, Onnan és Mindenhonnan elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve. A kínálat a Bib Gourmand elismerés óta eltelt időszak egyik jelentős megújulása.

 

Szarvas sokaknak az arborétum, a Holt-Körös vagy a vízi színház miatt ismerős, ám egy ideje már a foodie-k úticéljává is vált. Az Újváros Bisztró Békés megye első Michelin Guide Bib Gourmand-díjjal kitüntetett étterme, amely a közelmúltban vezette le legújabb degusztációs menüsorait, melyek a rangos elismerés óta eltelt időszak egyik jelentős kulináris megújulását jelentik. Az új kínálat a kifinomult ízek kedvelőin túl azokat is megszólítja, akik egy különleges, mégis otthonos gasztronómiai kalandra vágynak.

A Bib Gourmand kitüntetés nemcsak az étterem presztízsét emelte, hanem látványosan növelte a vendégforgalmat is. „Egyre többen jönnek közvetlenül azért, mert hallották, hogy a Michelin Guide által ajánlott hely vagyunk. Az elismerés minden korosztályt megszólított. De amitől igazán fontos nekünk ez a visszajelzés, az az, hogy megerősítette: lehet valami egyszerre finom, kreatív, elérhető áron vidéken is működőképes” – mondta Szinné Pusztai Szilvia, az Újváros Bisztró társtulajdonosa.újvárosbisztro 01Az új degusztációs menüsorok koncepciója Piltz Zoltán séf kreatív munkáját dicséri. Az Innen, Onnan és Mindenhonnan elnevezések egyértelműen jelzik az ételek inspirációjának forrását. A menüsorok három különböző gasztronómiai élményt kínálnak. Az Innen menü Szarvas környéki alapanyagokból, helyi termelőkkel együttműködve készül. Az Onnan hazai klasszikusokat értelmez újra, a Mindenhonnan pedig nemzetközi utazásokat és ízeket sűrít egy vacsorába.újvárosbisztro 04

Piltz Zoltán

A séf londoni és budapesti fine dining tapasztalatait a helyi alapanyagok iránti tisztelettel ötvözi. „Egy ideje már gondolkodtunk azon, hogy a degusztációs menüt vonzóbbá tegyük azok számára is, akik esetleg ódzkodnak a sokfogásos menüsoroktól. Ebből az elgondolásból született meg a három menüsor ötlete, és a séf javasolta ezt a tematikát, ami szerintünk nagyon jól tükrözi a konyhánk sokszínűségét. A hely, ahol élünk, az ország, ahol születtünk, a világ, amit felfedezünk – ezzel a gondolattal álmodtuk meg az Újváros Bisztró degusztációs menüsorait, hogy a vendégek ne csak egy étkezés, hanem egy emlékezetes gasztronómiai utazás részeseivé váljanak nálunk. Fogásról fogásra fedezhetik fel a helyi alapanyagok és a világ ízeinek harmóniáját, ahogy mi látjuk, érezzük és gondoljuk” – tette hozzá Szilvia.

INNEN – Szarvas és környéke ízei

Ezt a háromfogásos menüt a helyi termelők alapanyagai és a generációkon átívelő hagyományok inspirálták. Modern gasztronómiai eszközökkel mutatják meg a Körös-vidék ízeit, ahogy az étterem érzi. A háromfogásos Innen menü egyik ikonikus fogása a harcsakrokett, amely Szarvason tenyésztett afrikai harcsából készül, francia bisztrótechnikával, de magyar alapokon.újvárosbisztro 02Mellette megjelenik a töltött káposzta, amelyben a mangalica gerslivel és selymes, marinált savanyúsággal társul. Harmadik fogásként franciásra hangolt, de helyi ihletésű desszert, a Szarvasi gyümölcskrémes zárja a menüsort.

ONNAN – Magyarország ízei

Ebben a négyfogásos válogatásban kicsit messzebbre kalandozott az Újváros Bisztró: Magyarország sokszínű ízeit helyezik az asztalra. „A múltból és jelenből válogatva, a jövő ígéreteivel fűszerezve állítottuk össze, a lehető legjobb hazai alapanyagból elkészítve. A magyar gasztronómia sokszínűséget és hagyományait ételekbe csempészve mutatjuk meg az országot, ahogy azt mi látjuk” – részletezi a menüt az Újváros Bisztró társtulajdonosa.újvárosbisztro 09Az Onnan ételsora bélszín tatárral indul, amelyet szintén harcsakrokett követ. A főfogás báránygerinc, jus-vel, spárgával és burgonya espumával. A menü záróakkordja egy különleges, diósorbet-ből és a klasszikus Eszterházy-tésztából álló desszert. Ez a sorbet egyúttal egy új terület felfedezését is jelenti a bisztró számára, hiszen a közelmúltban kezdték elmélyíteni tudásukat a fagylaltkészítés terén.

MINDENHONNAN – A világ ízei egy tányéron

Ez szemléletünk legteljesebb kifejeződése, amit nemzetközi hatások formáltak. Az 5 fogás létrejöttét a világban tett utazásaink alapozták meg. Az így szerzett élményeinket a gasztronómia modern eszközeivel, nemzetközi ismereteinkkel, a lehető legjobb alapanyagok felhasználásával mutatjuk be vendégeinknek. Létezik világbéke, egységben lehetnek a kultúrák, az ízek, hagyományok. Legalábbis a mi asztalunknál biztosan, ahogy mi gondoljuk” – fejtette ki Szilvia.

A legbővebb, ötfogásos menü spárgával, kecskesajttal és zöldfűszerekkel indul, ami német, francia és olasz hatásokat tükröző tavaszi fogás. A kecskesajt egy közeli családi gazdaságból, a Malomkerti Kecskesajttól érkezik. A második fogás bélszínből készült tatár, majd könnyed és elegáns nyelvhal következik vajmártással és tavaszi zöldekkel, amely az á la carte kínálatban is hamar népszerűvé vált. Ezután kóstolhatjuk meg az ázsiai stílusban készített kacsamellet, mely bár orosházi eredetű, sült rizzsel és fekete fokhagymával tálalva más dimenzióba kerül. A desszert a már említett Eszterházy-torta diósorbet-val.újvárosbisztro 10Piltz Zoltán séf elkötelezett a környékbeli termelőkkel való szoros együttműködésben, de a magas minőség szem előtt tartásával. Így kerül az asztalra a friss helyi harcsa, a szezonális zöldségek jelentős része, valamint az alföldi kacsa és mangalica. A tavaszi spárga szinte a szomszédból érkezik, a békési kecskesajt pedig egy közeli családi gazdaság büszkesége.újvárosbisztro 06A séf számára a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy az alapanyagok mindig frissek legyenek és a lehető legközelebbről származzanak, figyelembe véve a szezonalitást is. „A vendégeink egyre tájékozottabbak, és mi ebben partnerek szeretnénk lenni. Mindig szívesen elmeséljük, honnan jön a kecskesajt vagy a spenót” – emelte ki a Holt-Körös partján, a mocsárciprusok árnyékában, különleges futurisztikus épületben álló Újváros Bisztró társtulajdonosa.

 

Címkefelhő